Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 22:41

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καμαρώνει η Ποταμούλα για τον Κωνσταντίνο Παπαθανάση που υπηρετεί στην Προεδρική Φρουρά

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

Όμορφες φωτογραφίες και τις χρειαζόμαστε. Πρόκειται για τον Εύζωνα Κωνσταντίνο Παπαθανάση, γιός του Σωτήρη και της Πολυξένης Παπαθανάση, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με άλλους Εύζωνες σε εκδηλώσεις τις 25ης Μαρτίου και της Εορτής του Πάσχα σε πόλεις της Αυστραλίας και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη!

Στην «Πλατεία Λήμνου» στο Albert Park, για την τελετή που διοργάνωσε για το ΑNZAC η Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης (Lemnos Gallipoli Commemorative Committee), το πρωί της Μ. Πέμπτης, ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία των Ευζώνων στη Μελβούρνη μετά την άφιξή τους από την Ελλάδα τη Μ. Τετάρτη.

Το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε την προσοχή των φωτογραφικών φακών των επαγγελματιών, αλλά και των καμερών των κινητών τηλεφώνων των παρευρισκόμενων -και περαστικών- που θέλησαν να απαθανατίσουν τις στιγμές.

Από τους Εύζωνες, οι 4 που φορούσαν τις παραδοσιακές στολές, με το γνωστό άψογο βηματισμό, πήραν θέσεις εμπρός από το χάλκινο μνημείο (Lemnos Gallipoli Memorial), το οποίο, από το 2015 -κατόπιν πρωτοβουλίας της Lemnos Gallipoli Commemorative Committee- δεσπόζει στην «Πλατεία Λήμνου» και είναι αφιερωμένο στις Αυστραλές νοσοκόμες και τους στρατιώτες (ANZACs) που βρέθηκαν στη Λήμνο κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη «Αnzac Day Service» στην Πλατεία Λήμνου και ήταν ιδιαίτερη τιμή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, επεσήμανε ο κ. Λι Ταρλάμης (Lee Tarlamis ΟΑΜ MP), πρόεδρος της Lemnos Gallipoli Commemorative Committee.

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χριστίνα Δεσποτέρη (Christina Despoteris), ενώπιον πολλών παρευρισκόμενων, επίσημων και μη. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βικτώριας, των τοπικών Αρχών, η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου Βικτωρίας, Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Μετά την πανδημία ο Ελληνισμός της Αυστραλίας γιόρτασε μαζικά και με λαμπρότητα το Πάσχα-Με τους Έλληνες του Σίδνεϊ έκανε Ανάσταση και ο πρωθυπουργός Scott Morrison

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

Αποθέωση γνώρισαν σήμερα οι Εύζωνες που έλαβαν μέρος στην παρέλαση για το ANZAC DAY στο Shrine of Remembrance της Μελβούρνης.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και πολυάριθμοι ομογενείς που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις εμφανίστηκε το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Πολλοί μάλιστα φώναζαν «Ζήτω η Ελλάδα», «Γεια σας λεβέντες» και «Καλώς μας ήρθατε» ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Για όσους έλαβαν μέρος στην σημερινή παρέλαση αλλά και για όσους την παρακολούθησαν ήταν μι συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση προς τιμήν των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας του Οθωμανούς στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τους Έλληνες της Μελβούρνης η συναισθηματική φόρτιση ήταν ακόμα πιο έντονη εξαιτίας της παρουσίας των Ευζώνων από την Προεδρική Φρουρά.

Ο Ποταμιώτης Εύζωνας στην Μελβούρνη Αυστραλίας (video & photos)

potamoulanews.gr 

Διαβάστηκε 783 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.