Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 16:11

Αφιέρωμα στη λίμνη Τριχωνίδα από την Αθηναϊκή «LIFO» (ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα όμορφο αφιέρωμα για την όμορφη λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου 2016, η Αθηναϊκή Εφημερίδα «LIFO» που συνοδεύει το αφιέρωμα με τον τίτλο «Λίμνη Τριχωνίδα: Εκδρομή στο ‘πολύ’ μιας άλλης Ελλάδας».

Την επιμέλεια του θέματος έκανε ο Σωτήρης Λαφαζάνης.

Πολύ πράσινο για πολλούς περιπάτους ή ποδηλατάδες δίπλα σε υπέροχα νερά και γραφικά μονοπάτια

Ξεκινώντας για το ταξίδι στη λίμνη Τριχωνίδα και το Θέρμο, δεν ήξερα τι να περιμένω από αυτή την πλευρά της Ελλάδας που πρώτη φορά επισκεπτόμουν.

Μετά τη γέφυρα του Ρίου, επέλεξα τη διαδρομή μέσω του παλιού επαρχιακού δρόμου Ναυπάκτου – Θέρμου που είναι όμορφη και γραφική. Ο δρόμος είναι αρκετά στενός και χρειάζεται προσοχή. Έχει ένα ιδιαίτερα όμορφο σημείο, τη μεταλλική γέφυρα Μπανιά, την οποία διασχίζει ο ποταμός Εύηνος.

Φτάνοντας στο Θέρμο, έπειτα από μια σύντομη στάση, προχώρησα στη λίμνη Τριχωνίδα και στην περιοχή της Μυρτιάς. Τα τραπεζάκια των καφετεριών ακριβώς δίπλα στη λίμνη ήταν πολύ όμορφα.

Η διαδρομή μου με βγάζει στα Λουτρά Μυρτιάς. Βρίσκονται στη βορειανατολική παραλία της Τριχωνίδας και είναι γνωστά ως «Κόκκινο Στεφάνι», ονομασία που πήραν από το χρώμα του βράχου, που κάθε ηλιοβασίλεμα γίνεται κόκκινος και στεφανώνει τα λουτρά. Η πηγή είναι από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο που ανακηρύχθηκε επισήμως «ιαματική» και αναφέρεται ως «ψυχρή, θειούχος πηγή», με θερμοκρασία 20°C. Για να φτάσεις εκεί, παίρνεις έναν χωματόδρομο που ακολουθεί τις όχθες της λίμνης και είναι ευχάριστος.

Αν στην επιστροφή θελήσετε να κάνετε στάση για φαγητό, επιλέξτε την Ταβέρνα του Νταλ με τον εκπληκτικό λεμονόκηπο.

Την επόμενη μέρα επιλέγω τη διαδρομή Θέρμο-Πλάτανος. Ο Πλάτανος απέχει 28 χλμ. από το Θέρμο και είναι με διαφορά από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Ρούμελης. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όχι μόνο για την ομορφιά της φύσης αλλά και για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Δικαίως η πλατεία του χωριού θεωρείται μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.

Γενικότερα, διαπίστωσα ότι η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι ένα μέρος με ελάχιστη ανάπτυξη, πανέμορφο όμως από πλευράς φύσης, μορφολογίας, νερών, περιπάτων. Αν κάνετε ποδήλατο και έχετε τα κότσια, μπορείτε να ακολουθήσετε και την περιφερειακή της λίμνης διαδρομή, που καλύπτει μεν αρκετή απόσταση αλλά δίνει τη δυνατότητα για μία πάρα πολύ όμορφη εκδρομή.

Για κάτι πιο… πολυτελείας ή αστικό, αξίζει να επισκεφτείτε το κτήμα Πιθάρι, στην περιοχή Δογρή, για καφέ ή φαγητό. Διαθέτει έναν εκπληκτικό εξωτερικό χώρο δίπλα στη λίμνη, με εκτάσεις γκαζόν και πλατάνια.

Λίγο πριν από την Άνω Μυρτιά βρίσκεται το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται τον 13ο-14ο αιώνα. Έχει ωραίο περιβάλλοντα χώρο και όμορφη θέα προς τη λίμνη.

Όταν βρεθείτε στο χωριό, ακολουθήστε τον δρόμο που βγάζει στο κοιμητήριο του χωριού. Διασχίζοντάς το, θα φτάσετε στο πάρα πολύ γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με την εκπληκτικότερη θέα στη λίμνη και στην περιοχή ολόκληρη. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο, δίπλα σε γκρεμό, και είναι του 1636. Δοκιμάστε κι εσείς κάποια στιγμή να κάνετε αυτό το ταξιδάκι για να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα, χαράσσοντας τη δική σας διαδρομή!

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το αφιέρωμα:

Όταν βρεθείτε στο χωριό, ακολουθήστε τον δρόμο που βγάζει στο κοιμητήριο του χωριού. Διασχίζοντάς το, θα φτάσετε στο πάρα πολύ γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με την εκπληκτικότερη θέα στη λίμνη και στην περιοχή ολόκληρη. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο, δίπλα σε γκρεμό, και είναι του 1636.

Λίγο πριν από την Άνω Μυρτιά βρίσκεται το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται τον 13ο-14ο αιώνα. Έχει ωραίο περιβάλλοντα χώρο και όμορφη θέα προς τη λίμνη.

πηγή: http://agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 4847 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 00:51
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.