Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 20:04

Να χωριστεί και ο… νομός στα δύο αν διχοτομηθεί η Μητρόπολη, λέει στον Μητσοτάκη ο Εμποροβιομηχανικός Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχείς είναι οι τοποθετήσεις, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου, αναφορικά με τις διεργασίες που αφορούν το μέλλον της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως και Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου επιδιώκει να εμποδίσει την ίδρυση Μητρόπολης στο Αγρίνιο.

«Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο σχεδιαζόμενος αυτός διαχωρισμός γίνεται με αποκλειστικό σκοπό το Αγρίνιο να αποκτήσει τη δική του Μητρόπολη και παράλληλα η Ι.Μ. Ναυπακτίας να αυξήσει τη δύναμή της σε μέγεθος ποιμνίου και εσόδων», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ο Σύλλογος μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τον διαχωρισμό της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε περίπτωση εκκλησιαστικής τριχοτόμησής της. «Εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει την οικονομική ευμάρεια προκειμένου να πληρώνει τις μισθοδοσίες τριών Μητροπολιτών και των διοικητικών υπαλλήλων τριών Μητροπόλεων, τότε εκ των πραγμάτων υπάρχει η δυνατότητα να πράξει αντίστοιχα για τις διοικήσεις δύο ξεχωριστών περιφερειακών ενοτήτων» είναι το …σκεπτικό του.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: «ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν αιτήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σχεδιάζεται ο θρησκευτικός διαχωρισμός της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας στις ήδη υπάρχουσες Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Ι.Μ. Ναυπακτίας και Αγ. Βλασίου με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου αντίστοιχα, ετοιμάζεται να προστεθεί και τρίτη Μητρόπολη, με δικό της Μητροπολίτη και έδρα το Αγρίνιο.

Με μία απλή αναζήτηση στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώσαμε ότι περιφερειακές ενότητες αντίστοιχης έκταση, αλλά μεγαλύτερου πληθυσμού από την Αιτωλοακαρνανία, διαθέτουν λιγότερες από τρεις Ιερές Μητροπόλεις. Για παράδειγμα, η π.ε. Αχαΐας με πληθυσμό 309.694 κατοίκους (σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011) έχει δύο Μητροπόλεις, ενώ η π.ε. Λάρισας των 284.325 κατοίκων έχει μία Μητρόπολη.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το εξής: ποια ακριβώς ανάγκη εξυπηρετεί η Αιτωλοακαρνανία των 210.802 κατοίκων να διαθέτει τρεις ξεχωριστές Μητροπόλεις και ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την υποτιθέμενη ανάγκη;

Επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο σχεδιαζόμενος αυτός διαχωρισμός γίνεται με αποκλειστικό σκοπό το Αγρίνιο να αποκτήσει τη δική του Μητρόπολη και παράλληλα η Ι.Μ. Ναυπακτίας να αυξήσει τη δύναμή της σε μέγεθος ποιμνίου και εσόδων, θεωρούμε ότι στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη θρησκευτική τριχοτόμηση της π.ε. Αιτωλοακαρνανίας, τότε θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και το αίτημα των φορέων της Ι.Π. Μεσολογγίου για τον άμεσο διαχωρισμό της Αιτωλοακαρνανίας και σε διοικητικό επίπεδο, σε δυο περιφερειακές ενότητες, καθότι, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό:

    • Εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει την οικονομική ευμάρεια προκειμένου να πληρώνει τις μισθοδοσίες τριών Μητροπολιτών και των διοικητικών υπαλλήλων τριών Μητροπόλεων, τότε εκ των πραγμάτων υπάρχει η δυνατότητα να πράξει αντίστοιχα για τις διοικήσεις δύο ξεχωριστών περιφερειακών ενοτήτων.
    • Από τη στιγμή που η Πολιτεία κρίνει απαραίτητη την παρουσία τριών Μητροπολιτών για την κάλυψη των αναγκών του ποιμνίου λόγω μεγάλων αποστάσεων, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί φύσει αδύνατη η αποτελεσματική διοίκηση της γεωγραφικής περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας ως μία και μοναδική περιφερειακή ενότητα, για τους ιδίους λόγους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 377 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.