Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:31

Θανάσης Παπαθανάσης. Η συμβολή των Φαρμακείων την περίοδο της πανδημίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τελώντας ακόμη σε καθεστώς κορονοϊού έστω και σε μικρότερη μορφή, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Φαρμακοποιών Αιτωλ/νίας κ. Θανάση Παπαθανάση για την συμβολή των φαρμακείων και φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

Ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης μας δήλωσε:

Νομίζω ότι στο κομμάτι της πανδημίας υπήρξε μια πολύ καλή αντιμετώπιση από πλευράς υγειονομικής στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι είμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διαχειρίστηκαν πολύ καλά όλο αυτό το μη γνώριμο περιβάλλον. Από εκεί και πέρα έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος, όλοι έχουμε αποκτήσει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα φαρμακεία, τα οποία εκπροσωπώ ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας αλλά και μέλους της διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου φαρμακοποιών. Από την πρώτη μέρα και σε περίοδο που δεν υπήρχε η γνώση του νέου ιού, μπήκαμε μπροστά με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία, χωρίς να υπολογίσουμε, ούτε τους υγειονομικούς κινδύνους αλλά κυρίως με γνώμονα να στηρίξουμε και πάλι το κοινωνικό σύνολο και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται 365 μέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα. Για αυτό τον λόγο λοιπόν από την πρώτη στιγμή, σε όλα τα κελεύσματα της πολιτείας, αλλά και με δικές μας πρωτοβουλίες , μπήκαμε μπροστά προκειμένου να στηρίξουμε όλη αυτή την διαδικασία. Θα ήθελα λοιπόν να σας υπενθυμίσω ότι στο πρώτο κομμάτι της πανδημίας που ακόμα και πολλά κέντρα στον νομό, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, δεν γνώριζαν ακόμη για την μορφή της νόσου, δεν υπήρχαν υγειονομικές δομές, κυρίως σε απομακρυσμένα μέρη, απομακρυσμένα χωριά, τα φαρμακεία έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σταθμού πρωτοβάθμιας υγείας.

Θ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ 1

Ξέρω πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή δίναμε τις σωστές συμβουλές, καθησυχάζαμε την κοινωνία, με την επιστημονική μας εμπειρία αλλά και με τις οδηγίες που παίρναμε καθημερινά σχεδόν από τον ΕΟΠΠΥ και τις αρμόδιες αρχές του κράτους προκειμένου όλο αυτό να μην δημιουργήσει πανικό, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην συνέχεια όταν μας ζητήθηκε να μπούμε στην διαδικασία και για τον προγραμματισμό των ραντεβού όταν πια βγήκε το εμβόλιο και πάλι μπήκαμε μπροστά κλείσαμε την πλειοψηφία των ραντεβού, πάνω από το 95% των ραντεβού που κλείστηκαν στην χώρα μας έγιναν στα φαρμακεία. Μάλιστα επειδή ακριβώς μας εμπιστεύεται η κοινωνία, πολλές φορές στο 2ο κύμα όταν πια υπήρχε δυσπιστία προς το εμβόλιο εμείς μπήκαμε και πάλι μπροστά να πείσουμε τους συμπολίτες μας λόγω της εμπιστοσύνης που έχουμε στον ρόλο του φαρμακοποιού, έτσι πήγε πάρα πολύ καλά ο εμβολιασμός στη χώρα μας. Πολύ λίγοι πια συμπολίτες μας και ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες δεν είναι εμβολιασμένοι και αυτό είναι παρήγορο, διότι όπως έχω πει πολλές φορές το εμβόλιο είναι στην πραγματικότητα η προστασία της ζωής μας, η προστασία της οικογένειάς μας, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και δεν έχουμε άλλο ισχυρό όπλο από αυτό.

Στην συνέχεια όταν μας ζητήθηκε να μπούμε στην διαδικασία των rapid test δηλ. Να δίνουμε τα self-test (Αυτοδιαγνωστικά εργαλεία) προκειμένου να υπάρχει μεγάλη ιχνηλασιμότητα στην κοινωνία και πάλι μπήκαμε μπροστά και βοηθήσαμε πάρα πολύ στην διαδικασία.

Δόθηκαν πολλά εκατομμύρια self-test (αυτοδιαγνωστικά τεστ) στους πολίτες, που δίνονται ακόμα και σήμερα. Σήμερα συγκεκριμένα δίνονται στους μαθητές, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους καθηγητές. Και τέλος παράλληλα με όλα αυτά, όπως ξέρετε κάνουμε τον εμβολιασμό (κάναμε 4+ εκατομμύρια εμβόλια) και ότι πρέπει, καθημερινά να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στον πολίτη. Δηλαδή να δίνουμε τις σωστές συμβουλές για τα φάρμακα, να εκτελούμε τις συνταγές, η οποία είναι και η  κύρια παροχή υπηρεσίας που έχουμε.

Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι πραγματικά στηρίξαμε και ψυχικά τον κόσμο γιατί στις δύσκολες εκείνες ώρες είμασταν ένα αποκούμπι, ένα μαξιλάρι, ένας επιστήμονας στον οποίο μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση ο πολίτης. Και σε αυτό τον τομέα τα φαρμακεία έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο που τώρα   φαίνεται ότι αναγνωρίστηκε από την πολιτεία και κάποια χρόνια θεσμικά ζητήματα που μας απασχολούν που θα ενδυναμώσουν και θα δώσουν δύναμη στο φαρμακείο της γειτονιάς όπως το έχουμε γνωρίσει, το φαρμακείο της υπαίθρου, το φαρμακείο του χωριού. Θα μας δώσει την δυνατότητα να είναι βιώσιμα και να παραμείνουν εκεί και να κρατούν Θερμοπύλες.

Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι που κερδίσαμε επενδύοντας όλο αυτό το διάστημα στην εμπιστοσύνη, στην επιστημονικότατα, στην αξιοσύνη του επιστήμονα φαρμακοποιού.

Εν όψει καλοκαιριού θα αρθούν κάποια μέτρα;

Κοιτάξτε, Τώρα   έχει πάρει παράταση το να πραγματοποιούμε rapid-test μέχρι τις 31 Μαΐου. Εν όψει όμως καλοκαιριού δύναται να επεκταθεί αυτό γιατί μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι ότι όταν μας είπε η κυβέρνηση να κάνουμε τα rapid-test δηλ. τα τεστ που γίνονται με αντίτιμο στα φαρμακεία κυρίως για τουριστικούς σκοπούς, στα απομακρυσμένα νησιά σε τουριστικές περιοχές, για να μπορούν να πάνε οι πολίτες, για να μπορούν να παίρνουν το πιστοποιητικό αρνητικού τεστ για να μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Δηλαδή την PLF πιστοποίηση ότι δεν έχουν Covid και τότε μπήκαμε μπροστά και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίξαμε την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Αν χρειαστεί και φέτος πάλι θα το πράξουμε, και νομίζω ότι αποδείξαμε μέσω πανδημίας την ευθύνη με την οποία βλέπουμε όλο αυτό, δηλ. την ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως την ευθύνη απέναντι στου Έλληνες πολίτες που μας στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα. Πραγματικά σας το λέω φαίνεται στην κοινωνία, ο πολύ μεγάλος ρόλος που έπαιξαν τα φαρμακεία όλη αυτή την περίοδο.

Ένα μήνυμα αν υπάρξει και άλλο κύμα πανδημίας;

Το μόνο σίγουρο και το ξέρουν οι συμπολίτες μας, θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή, αυτό δεν αλλάζει, είναι επιλογή μας αυτή,   Έχουνε γίνει συζητήσεις με την κυβέρνηση αν και εφόσον χρειαστεί να μπούμε και σε άλλα κομμάτια στήριξης του υγειονομικού μοντέλου. Δηλαδή ακόμα και αν χρειαστεί από τον Σεπτέμβρη να αλλάξει το μοντέλο των εμβολιασμών και να χρειαστεί να κάνουμε εμβόλια που να έχουν άλλα χαρακτηριστικά, πχ που θα θέλουν διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης ή απλούστερες διαδικασίες διακίνησης, είμαστε στην διάθεση της πολιτείας και πάλι να στηρίξουμε αυτό το έργο, προς όφελος του Έλληνα πολίτη, να έχει πιο εύκολη πρόσβαση, στο εμβόλιο, στο φάρμακο, στην θεραπεία.

Θ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ 3

Ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας ενόψει Πάσχα

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, πρώτα απ’ όλα να έχουν υγεία και αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας αλλά και λόγω της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης και λόγω του ότι υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη μεταξύ μας προκειμένου να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη μέρα και να πετύχουμε πράγματα για τον τόπο μας.  

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 1454 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033