Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 19:31

Ο χάρτης του Πίρι Ρεϊς και η χαμένη χαρτογραφία των Αρχαίων Ελλήνων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα το αποκαλούσαμε αδύνατο, αν δεν ήταν πραγματικό...

Χάρτης του 1515 δείχνει τμήμα της Ανταρκτικής (της ηπείρου του Νότιου Πόλου), όπως ήταν πριν καλυφθεί από τους πάγους. Μέσα στον 20ο αιώνα, η Ανταρκτική «χαρτογραφήθηκε» με υπέρηχους και για πρώτη φορά «φάνηκε» τι υπάρχει κάτω από τους πάγους. Αυτό έγινε το 1949. Κανείς δεν πρόσεξε τίποτε το αξιοσημείωτο τότε, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, κάποιος πρόσεξε ότι το σχήμα της πραγματικής Ανταρκτικής, κάτω από τους πάγους, συμπίπτει με το σχήμα που υπήρχε σε χάρτη που είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, το Χάρτη του Πίρι Ρέις.

Ο «Λόγιος» Ναύαρχος

«Πίρι Ρέις»; θα πείτε. Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος που συχνά-πυκνά παραβίαζε μέχρι πρόσφατα (έχει διαλυθεί πια) τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και κάνει πρωτοσέλιδα στις Ελληνικές εφημερίδες; Μ' αυτό συνδέουν το όνομα αυτό οι πιο πολλοί στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν περισσότερα σ' αυτό το όνομα, όπως... ένας παράξενος χάρτης, ένας ναύαρχος και ίσως πίσω απ' όλα οι... 'Ελληνες! Ο Πίρι Ρέις γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Μαρμαρίδος, δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους, κάπου μεταξύ 1465-1470, από γονείς «Οθωμανούς». Μεγαλώνοντας, ακολούθησε τα χνάρια ενός διάσημου θείου του, του Κεμάλ Πίρι, ο οποίος ήταν ναύαρχος του οθωμανικού ναυτικού. 'Εκανε τον μισθοφόρο-πειρατή (privateer), έγινε αρχηγός στόλου, πήρε μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις του οθωμανικού ναυτικού από την Ισπανία μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Έμεινε στην ιστορία, γιατί ήταν διαφορετικός από τους άλλους ναυάρχους της εποχής του: Περισσότερο από τις ναυμαχίες και τον πόλεμο φαίνεται ότι προτιμούσε τη μελέτη και τη συγγραφή.'Ηταν ένας λόγιος ναύαρχος.'Ηξερε Τουρκικά, Ελληνικά, Αραβικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Η μόρφωση, αλλά και οι εμπειρίες από τα ταξίδια του, τον έκαναν να μπορεί να αναγνωρίζει την αξία των πραγμάτων που συναντούσε, ανάμεσά τους και τα αρχαία Ελληνικά βιβλία και τους χάρτες που είχαν βρει οι Τούρκοι κατακτητές στην Κωνσταντινούπολη. Η χρονική απόσταση που χώριζε τον Πίρι Ρέις από την Πτώση της Πόλης ήταν λιγότερη από 60 χρόνια. Ακόμα θα ζούσαν άνθρωποι, που θυμόταν την Κωνσταντινούπολη Ελληνική. Ο Σουλτάνος ακόμα αποκαλούταν αυτοκράτορας των Ρωμαίων και η Ελληνική κληρονομιά της Πόλης φαίνεται πως είχε φτάσει σε χέρια που μπορούσαν να αντιληφθούν την αξία της. Ο περίφημος Χάρτης του Πίρι Ρέις, είναι σύνθεση αντιγράφων Ελληνικών χαρτών που έφτασαν στην αυτοκρατορική Πόλη κατά τη «Βυζαντινή» περίοδο; μάλλον από τη δεύτερη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, πριν αυτή καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους 'Αραβες το 642. Ο Πίρι Ρέις είχε μακρόχρονη καριέρα. 'Εγινε γνωστός και για το έργο του Περί Πλοήγησης (Kitab Bahriye ή Βιβλίο των θαλάσσιων θρύλων), στο οποίο επίσης ενσωμάτωνε χάρτες. Υπήρξε ακόμα kapudan (ναύαρχος, διοικητής) της Αλεξάνδρειας και ίσως να βρήκε κι εκεί κάποιους από τους «20 χάρτες» που Χρησιμοποίησε. 'Οταν πέθανε το 1554 -τον αποκεφάλισε ο Σουλτάνος επειδή δεν κατόρθωσε να διώξει τους Πορτογάλους από τον Περσικό Κόλπο- ήταν 90 χρονών...

Ο Ιδιαίτερος, Αινιγματικός Χάρτης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929, στο Αυτοκρατορικό Παλάτι των Σουλτάνων στην Κωνσταντινούπολη, ένας πολύ ξεχωριστός χάρτης. "Ηταν σχεδιασμένος πάνω σε περγαμηνή από δέρμα γαζέλας, είχε πάνω του την ισλαμική χρονολογία 919 (η οποία αντιστοιχεί στο 1513) και έφερε την υπογραφή ενός ναυάρχου του τουρκικού ναυτικού, του Piri Ibn Haji Memmed, που είναι γνωστός με το όνομα Πιρι Ρέις (Ρίrί Reίs). Ο χάρτης αυτός, εκτός από το πολυτελές υλικό κατασκευής και την καλλιτεχνία που τον διέκρινε, είχε και εκπληκτικό περιεχόμενο. Έδειχνε λεπτομέρειες της αμερικανικής ηπείρου που μόλις είχε ανακαλυφθεί (το 1492), μέρος της Γροιλανδίας, τις ανατολικές ακτές τις Βόρειας και Νότιας Αμερικής, τη Δυτική Αφρική και ακόμα... την Ανταρκτική, την ήπειρο του Νότιου Πόλου. Επίσης, περιοχές της ενδοχώρας της Νότιας Αμερικής με μια μεγάλη οροσειρά - πηγή των ποταμών της ηπείρου (άραγε τις Άνδεις;).

Η Νότια Αμερική δεν χαρτογραφήθηκε σωστά, παρά μόνο προς τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Θα αρκούσε, για να θεωρηθεί εκπληκτικός, ότι δείχνει στεριές -με ποτάμια και βουνά- σχεδόν άγνωστες και αχαρτογράφητες το 1513. Η Ανταρκτική όμως ανακαλύφθηκε το 1818. Πώς μπορούσε κάποιος χάρτης να τη δείχνει 300 χρόνια πριν ανακαλυφθεί και μάλιστα χωρίς πάγους; Επιπλέον, το κείμενο που συνοδεύει τις γεωγραφικές λεπτομέρειες του χάρτη είναι εξίσου συνταρακτικό. Ο Πίρι Ρέις αναφέρει ότι έφτιαξε το χάρτη με βάση 20 χάρτες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Παλαιότερους κατά περισσότερα από 2000 χρόνια από την ανακάλυψη της Ανταρκτικής. Αναφέρει ακόμα τις σχετικά πρόσφατες σ' εκείνον ανακαλύψεις το Κολόμβου, όπως τις έβλεπε με τα δικά του μάτια, και όπως του τις είχε αποκαλύψει ένας Ισπανός αιχμάλωτος που ισχυριζόταν ότι είχε ταξιδέψει στη Δυτική θάλασσα μαζί με τον Κολόμβο τρεις φορές. 

Απόσπασμα απο το βιβλίο "Τα 20 μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη" - Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ

 

 

Διαβάστηκε 1920 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 20:34
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!