Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  1:51 μμ
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 21:35

Έρχονται ανατιμήσεις στο σουβλάκι και στο Αγρίνιο – Δεν «κρατιούνται» οι τιμές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έκαναν «αντίσταση», αλλά… δεν «κρατιούνται» οι τιμές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση, η οποία τονίζει πως έρχονται ανατιμήσεις στο σουβλάκι και στο Αγρίνιο και πως οι τοπικές επιχειρήσεις είδαν όλες τις πρώτες ύλες τους να αυξάνονται από 20 έως και 100%!

Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Το «κύμα» των αυξήσεων στις τιμές βασικών ειδών και προϊόντων, που άρχισε από την στιγμή που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση και «επιταχύνθηκε» με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει «σαρώσει» όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα ταχυφαγεία.

Η εύκολη, γρήγορη, γευστική και κυρίως φθηνή επιλογή που κυριαρχούσε μέχρι στιγμής στη μέση ελληνική οικογένεια ήταν συνήθως το σουβλάκι, όμως πλέον και αυτό ακριβαίνει…

Οι τιμές των πρώτων υλών όλων των fast food πήραν «φωτιά» και όπως φαίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο η τιμή στο σουβλάκι (πιτόγυρο ή καλαμάκι) θα εκτοξευτεί!

Οι επαγγελματίες του κλάδου στο Αγρίνιο ήδη έχουν απορροφήσει μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις, που έχουν κληθεί να καλύψουν για να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες τους, αλλά πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Πανελλαδικά οι εκτιμήσεις είναι ότι λόγω των αυξήσεων στο σουβλάκι οι απώλειες του κλάδου μπορεί να αγγίξουν συνολικά και το 30%!

Εκτιμάται πως στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή από το πιτόγυρο και το σουβλάκι θα φτάσει σίγουρα τα 4,5 ευρώ ως το καλοκαίρι, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αγγίξει τα 3,5 ευρώ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το ηλιέλαιο το καλοκαίρι που πέρασε κόστιζε για τους επαγγελματίες του κλάδου περίπου 0,73 ευρώ το λίτρο και αυτή τη στιγμή το αγοράζουν 3 ευρώ το λίτρο, ενώ ο μαϊντανός κόστιζε 0,20 ευρώ και τώρα κοστίζει περίπου 1,70 ευρώ.

Στο Αγρίνιο οι διαφορές με τα αστικά κέντρα είναι ελάχιστες, καθώς η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ισχύουν παντού.

Η διαφορά είναι όμως πως στο Αγρίνιο επί το πλείστον οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει όλες σε αυξήσεις και όσες το έκαναν οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 10% και δεν αφορά όλα τα προϊόντα τους!

Και αυτό γιατί ο κλάδος προσπαθεί να κρατήσει «ισορροπίες», έχοντας καταφέρει με νύχια και με δόντια το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας να σταθεί όρθιος.

Ο Χρήστος Μοίρης τόνισε:

Έρχονται ανατιμήσεις στο σουβλάκι και στο Αγρίνιο - Δεν «κρατιούνται» οι τιμές
Ο Χρήστος Μοίρης

«οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί από 20% μέχρι και 100%, ανάλογα το προϊόν για το οποίο μιλάμε, όπως λ.χ. λάδι, πατάτες, κρέατα, χαρτικά κλπ.

Δεν έχουμε κάνει ακόμη καμία αύξηση, αλλά δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο τις αυξήσεις, συνεπώς, κάποια στιγμή θα γίνει και η αύξηση.

Απαραιτήτως θα γίνει για να μπορέσουμε και εμείς να συντηρηθούμε και όχι για να κερδίσουμε.

Αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή μέσα στο μήνα, θα πρέπει να γίνει αύξηση. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν επί covid, αλλά πλέον με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εκτοξευτεί και οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά.

Δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να είναι το ποσοστό της αύξησης που θα βάλουμε γιατί ανά δεύτερη ή τρίτη μέρα διαπιστώνουμε να ανεβαίνει κατά 10% με 15% το κόστος που έχουμε για να πάρουμε τις προμήθειές μας».

Ο Αλέξης Θεμελής ανέφερε:

Έρχονται ανατιμήσεις στο σουβλάκι και στο Αγρίνιο - Δεν «κρατιούνται» οι τιμές
Ο Αλέξης Θεμελής

«οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες υπάρχουν εδώ και καιρό, ειδικά στην ενέργεια, στο ρεύμα δηλαδή στο προπάνιο και τα κάρβουνα.

Αυτά και όλα τα υπόλοιπα που χρειαζόμαστε έχουν αυξηθεί εδώ και τρείς μήνες, παίρνουν σταδιακά και συχνά αύξηση.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερές τιμές στον κλάδο, αλλά δεν «κρατιούνται», έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Μια πίτα στη τιμή που την έχουμε σήμερα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα υλικά της για να τη δώσουμε πάλι στον πελάτη μας.

Αυξήσεις θα γίνουν στον κλάδο μας, αλλά περιμένουμε, κάνουμε υπομονή, μήπως και σταματήσει η άνοδος για να μην αλλάζουμε συνεχώς τιμοκαταλόγους. Σε κάποια προϊόντα η αύξηση αγγίζει και το 80%.

Το ηλιέλαιο από τα 14 ευρώ έφτασε στα 25 ευρώ, το ρεύμα, το προπάνιο και τα κάρβουνα αυξήθηκαν κατά 60%, οι πατάτες, οι πίτες και τα είδη μαναβικής αυξάνονταν σιγά – σιγά κάθε δεύτερη – τρίτη μέρα. Δεν αλλάξαμε τις τιμές, αλλά είναι αναπόφευκτη η αύξηση».

Ο Παναγιώτης Λαμπρακόπουλος δήλωσε:

Έρχονται ανατιμήσεις στο σουβλάκι και στο Αγρίνιο - Δεν «κρατιούνται» οι τιμές
Ο Παναγιώτης Λαμπρακόπουλος

«υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις. Μόνο αυτή την εβδομάδα το μοσχάρι είναι 1 ευρώ το κιλό παραπάνω, το χοιρινό σχεδόν 50 λεπτά παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κοτόπουλο και οι πίτες από το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί 3 φορές, το λάδι διπλασιάστηκε, η βενζίνη για τα μηχανάκια που κάνουν τις διανομές αυξήθηκε, οπότε πρέπει να αυξηθεί και ο μισθός των ντελιβεράδων. Το ρεύμα «εκτοξεύτηκε».

Γενικά δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν που χρειαζόμαστε και δεν έχει πάρει αύξηση. Έχουμε κάνει αύξηση σε κάποια προϊόντα της τάξεως του 10%.

Κοιτάμε να επιβιώσουμε και μόνο, όπως επίσης να βγάζουμε τα έξοδα της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση να κερδίσουμε.

Η πίτα κατά την προηγούμενη αύξηση την είχαμε πάει στα 2,5 ευρώ, τώρα δεν την αυξήσαμε, τα προϊόντα της σούβλας από 1,20 το τεμάχιο σήμερα τα πουλάμε 1,30 το τεμάχιο, το λάδι όμως από 9 ευρώ το αγοράζουμε 25. Έχει ξεφύγει η κατάσταση και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπίες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 666 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News