Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  3:26 μμ
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 22:11

Σε νευρική κρίση το λιανεμπόριο μετά τις εκπτώσεις – Βουτιά 40%

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε νευρική κρίση το λιανεμπόριο μετά τις εκπτώσεις, βουτιά 40%. Μια ακόμη χαμένη εκπτωτική περίοδο μετρά το λιανεμπόριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, που συνθλίβεται και από την ενεργειακή κρίση. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:  

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι οι πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούν την πορεία του λιανικού εμπορίου.

Τόσο πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο Αγρινίου, τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν είναι και αυτό επαληθεύεται από όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από τα πενιχρά αποτελέσματα της πρόσφατης εκπτωτικής περιόδου, την οποία ανέμεναν όλοι οι έμποροι ως «ανάσα» ρευστότητας, που όμως ποτέ δεν πήραν.

Αντιθέτως, κατεγράφη πανελλαδικά και τοπικά κάμψη στην αγορά, στην οποία προστίθεται το βάρος της ενεργειακής κρίσης και η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οδηγεί όλο και περισσότερο τους καταναλωτές στο να είναι τουλάχιστον «κουμπωμένοι».

Παράλληλα, η κακή ψυχολογία που «πλανάται» στην τοπική και πανελλαδική αγορά, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες που επικαλείται και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου, είναι το απροσπέλαστο εμπόδιο, το οποίο «τίθεται» ακόμη και από τους ελάχιστους που ίσως – ίσως μπορούν να διαθέσουν κάποια χρήματα για κατανάλωση.

Βασιζόμενος στις πρόσφατες έρευνες και τα αποτελέσματα – συμπεράσματά τους ο κ. Κωστικογλου μιλώντας πρωτίστως για την τοπική αγορά, σημείωσε:

«ερχόμενοι από την περίοδο των εκπτώσεων που έληξε πριν λίγες μέρες διαπιστώθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες που είχε θέσει ο εμπορικός κόσμος για να πάρει μια ανάσα ρευστότητας, καθώς αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει ρευστότητα η αγορά, μέσα δηλαδή από τις εκπτώσεις, μιας και η πρόσφατη εορταστική περίοδος είχε χαθεί. Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου δεν επαληθεύτηκαν.

Η αγορά σημείωσε πτώση της τάξεως του 40%, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη επίσημη πανελλαδική έρευνα που έγινε σε σχέση με το 2020, που ήταν η αντίστοιχη περίοδος λίγο πριν ξεκινήσει η υγειονομική κρίση.

Οι εκπτώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε τόσες άλλες εκπτωτικές περιόδους της πανδημίας που χάθηκαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις της αγοράς, οι οποίες είδαν για ακόμη μια φορά το εμπόρευμά τους να παραμένει αδιάθετο.

Αυτό ισχύει και πανελλαδικά και στο Αγρίνιο. Παρά όμως το γεγονός ότι δεν πούλησαν, οι έμποροι πρέπει να πληρώσουν το εμπόρευμά τους».

Σ. Κωστίκογλου: Η Πολιτεία να μας αφήσει να καθορίζουμε εμείς τις εκπτώσεις

Σχετικά με τις περιόδους των εκπτώσεων και των προσφορών, ο κ. Κωστίκογλου σημείωσε: «η Πολιτεία πρέπει να πάρει την απόφαση ώστε να καθορίζονται οι περίοδοι αυτοί από τους εκπροσώπους του εμπορίου.

Επίσης, ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει και την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που όσα χρόνια έχουν εφαρμοστεί έχει αποδειχθεί πως δεν προσφέρουν τίποτε στην αγορά. Έτσι, οι εκπτώσεις θα αποκτήσουν και πάλι δυναμική και θα μπορούν να λειτουργήσουν ουσιαστικά και υπέρ του εμπορίου και υπέρ των καταναλωτών».

Δεύτερο ενοίκιο το ρεύμα

Σε νευρική κρίση το λιανεμπόριο μετά τις εκπτώσεις - Βουτιά 40%
O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου

Από την έρευνα δεν θα έλειπε η «ανίχνευση» του «αποτυπώματος» που έχει αφήσει μέχρι στιγμής στο λιανεμπόριο η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επ αυτών και βάσει της εικόνας που έχει ο κ. Κωστίκογλου από τα συμπεράσματα της έρευνας, αλλά και από την τοπική αγορά ανέφερε: «επιπλέον, έχει έρθει και η ενεργειακή κρίση, η οποία παρουσιάστηκε μετά από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και μια υγειονομική κρίση.

Οι λογαριασμοί που έρχονται στα καταστήματά μας πλέον είναι σα να πληρώνουμε δεύτερο ενοίκιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σαφώς τον καταναλωτή και την αγορά, καθώς δημιουργεί ανασφάλεια και έρχεται να προστεθεί ως ένα επιπλέον «βάρος» πάνω από την οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή πιέζεται ιδιαίτερα και αυτό φαίνεται και από τα βασικά προϊόντα για τον καταναλωτή, που έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση στην τιμή τους.

Ο πληθωρισμός έχει φύγει πάνω από 6%, και επιπλέον η ψυχολογία που υπάρχει στην αγορά δεν βοηθάει».

Οικονομική στήριξη και άρση των μέτρων

Τέλος ο κ. Κωστίκογλου τονίζει: «από τότε που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα, πάνω δηλαδή από 3 μήνες, η καθοδική πορεία της αγοράς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ζητάμε την άρση των μέτρων για να επέλθει σιγά – σιγά η κανονικότητα και η αγορά να λειτουργήσει, όπως πρέπει να λειτουργήσει.

Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να ακούσει τους εκπροσώπους του εμπορίου που γνωρίζουν την ελληνική αγορά.

Πρέπει να εφαρμοστούν και τα μέτρα στήριξης που είχαμε ζητήσει πριν 1,5 χρόνο και συνεχίζουμε να ζητάμε, από τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί τίποτε.

Έχουμε ζητήσει για όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία να υπάρχουν 120 δόσεις, ενώ η Πολιτεία αποφάσισε να δώσει 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μη επιστρεπτέες, γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην αγορά θα είναι αδύνατον να πληρωθούν.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας και είναι αυτές που συμβάλουν στα έσοδα του κράτους και στην απασχόληση και δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Την όποια ρευστότητα περιμένουν να έχουν είναι μέσα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Ακόμη, στην αγορά επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους εμπόρους διεκδικώντας και συμβουλεύοντας, αλλά κυρίως στηρίζοντας την κάθε εμπορική επιχείρηση, που προσπαθεί να επιβιώσει έχοντας ως στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα και την επίλυση των βασικών προβλημάτων του κλάδου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 411 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News