Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 19:18

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 85η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Ο Μάρξ κατηγορούσε τους μέχρι την εποχή του φιλόσοφους ότι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο, αντί να προσπαθήσουν να τον αλλάξουν.

- Ο Χέγκελ ονόμαζε τη δύναμη που ωθεί την ιστορία προς τα εμπρός "παγκόσμιο πνεύμα" η "παγκόσμιο λόγο".

- Αντίθετα ο Μάρξ υποστήριζε ότι δεν είναι η πνευματική πρόοδος προυπόθεση για την εξέλιξη των υλικών συνθηκών διαβίωσης. Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το ανάποδο: σε τελική ανάλυση, οι υλικές συνθήκες διαβίωσης καθορίζουν την πνευματική κατάσταση μιας κοινωνίας. Οι οικονομικές δυνάμεις μέσα σε μια κοινωνία προκαλούν αλλαγές σέ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και σπρώχνουν προς τα εμπρός τον τροχό της ιστορίας.

- Αν δεν σηκώσεις τα μάτια σου, θα νομίζεις ότι είσαι στο ψηλότερο σημείο.

- Γενίτσαρος (Yeniceri) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει "νέα δύναμη".

- Με τον όρο "νατουραλισμός" εννοούμε μια αντίληψη της πραγματικότητας που, πέρα απο την φύση και τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, δεν παραδέχεται καμμιά άλλη πργαγματικότητα. Ο νατουραλιστής βλέπει τον άνθρωπο σαν ένα κομμάτι της φύσης. Ο νατουραλιστής ερευνητής στηρίζεται μόνο στα δεδομένα της φύσης -ούτε σε λογικές κατασκευές του ανθρώπινου μυαλού, ούτε σε θεϊκές αποκαλύψεις οποιασδήποτε μορφής.

- Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου του Δαρβίνου που κυκλοφόρησε το 1859 και που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σε μιά σύγχρονη μετάφραση είναι ο παρακάτω: "περί καταγωγής των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής ή διατήρηση των ειδών, ευνοημένων στον αγώνα για την ζωή". Αντί για "φυσική επιλογή" όμως, μπορεί κανείς να πεί "φυσική διασταύρωση, αντί για "διατήρηση", "επιβίωση" και τέλος, αντί για τον "αγώνα της ζωής", που ακούγεται πολύ επιθετικός μπορούμε να πούμε "πάλη για την ύπαρξη: " πολύ μακρόσυρτος ο τίτλος.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1377 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!