Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 15:27

«Μέρα σαν όλες τις άλλες», η ποιητική συλλογή της Νατάσας Βασιλάκου από τις Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Νατάσας Βασιλάκου, με το γενικό τίτλο «Μέρα σαν όλες τις άλλες».

Εννοιολογικά εντάσσεται στα έργα που προωθούν, χωρίς να συνθηματολογούν, την ανάγκη της κοινωνικής ζωής, με τη διαπίστωση ότι παρόμοια ζωή γίνεται ανυπόφορη, όποτε οι άνθρωποι ισοπεδώνονται στο βόλεμά τους. Η ποίηση της υποφέρει για τα ατομικά και συλλογικά λάθη μας, μπορεί, όπως γράφει, να «κοιτάζει τον ήλιο που κοιτάς / όσο τα μάτια τα δικά σου είναι ανοιχτά / αλλιώς δεν θέλω άλλον ήλιο», όμως δεν αφήνει τον άνθρωπο να ενταφιάσει την πραγματικότητα ούτε στον ύπνο του (να βάλει το κεφάλι στην άμμο δηλαδή) και τον ξυπνά βάζοντας «τον ρεαλισμό μέσα στα όνειρά του».

Την απασχολούν όσα συμβαίνουν γύρω μας, καταγράφει ειρωνικά τις σχετικές ανθρώπινες αποφάσεις:

«Ο κόσμος υφαίνει

το χαλί του Ευρώ / βιαστικά

όσο πιο γρήγορα το τελειώσει

τόσο το καλύτερο.

Καθρέφτης το μέλλον

ζοφερό και τρισάθλιο».

(5 προς 6 Δεκεμβρίου 2001)

Η Νατάσα Βασιλάκου προσπαθεί –και το κατορθώνει– αναδεικνύοντας διάφορα περιστατικά ζωής μέσω της Τέχνης, να μας πάει σε δρόμους όπου μπορούμε να αντιληφθούμε το πόσο απλά το καθημερινό γίνεται διαφορετικό. Πόσο εύκολα γεμίζει, αν θέλουμε, το άδειο «μιας επαναλαμβανόμενης ημέρας» –αρκεί να ακολουθήσουμε τον τρόπο που αδιάφορες καταστάσεις ζωής και η συνακόλουθη συναισθηματική νέκρωση μπορούν να επιστρέψουν το αίσθημα που διώξαμε. Πώς γίνεται να μεταβάλλουμε σε κέρδος τη ζημιά από τις τραυματισμένες κοινωνικές δράσεις και σχέσεις μας –αρκεί να δούμε γύρω μας τη δυναμική της ποιότητας, του έρωτα, της συμπαράστασης, της γόνιμης θλίψης, να μεθύσουμε από την ωφέλεια της βαθιάς σκέψης και σχέσης.

«Στα κουλουράκια λαμπύριζε η ζάχαρη.

Κρυσταλλιζέ,

όπως είχε μάθει να τα φτιάχνει από τη θεία της·

ήταν από την Πόλη

κι ήξερε πως το χειροποίητο

έχει άλλη αξία για τον καλεσμένο».

(Μέρα σαν όλες τις άλλες)

Ιδιαιτερότητα της συλλογής είναι το γεγονός πως η ποιήτρια επιμελήθηκε συνολικά όλη την έκδοση και δημιούργησε επίσης το ζωγραφικό εξώφυλλο. Οι παρεμβάσεις της, λόγω ειδικής γνώσης (σπούδασε Εσωτερική Διακόσμηση, Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στο Κέντρο Τεχνολογικών Σπουδών), αφορούν από την αρχή έως το τέλος όλα τα χαρακτηριστικά του βιβλίου (χαρτί, τύπος γραμμάτων, κασέ κ.τ.λ.).

Εξώφυλλο – Γραφιστικά συνυπάρχουν όχι ως δάνεια από ζωγραφικούς πίνακες ή αποφάσεις μετά από υποδείξεις σε ατελιέ, όπως συμβαίνει στις περισσότερες εκδόσεις, δεν είναι μια κίνηση ξεχωριστών στοιχείων από διαφορετικούς δημιουργούς που οφείλουν τα έργα τους να ενωθούν σε κάποιο αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά εμφανίζονται ως πρωτογενής δημιουργία, υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της ψυχής να εκπνέει σε πολλές μορφές τον εαυτό της. Καμία έκδοση δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται. Έχει σώμα και λόγο, που η τελική ευθύνη τους βαρύνει τον καλλιτέχνη. Είναι σημαντικό παρόμοια υπόδειξη να έρχεται από μια πετυχημένη εκδότρια, ως ουσιαστική απάντηση σ’ ένα άλλο παλιό ερώτημα για το σημείο τομής των αρμοδιοτήτων εκδότη και συγγραφέα.

Τα θέματα που συνθέτουν το περιεχόμενο είναι οικεία. Αφορούν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Πρόσφυγες, γκρεμόσπιτα, μάταιες αναμονές, ελπίδες θηλιασμένες στο αύριο με ατακτοποίητο το σήμερα, εγκύκλιοι, πλάνα διαχείρισης, σχέσεις επαγγελματικές ή άλλες, πρότζεκτ για τριαντάφυλλα, ειδήσεις, μια μέρα σαν τις άλλες. Η εξιστόρηση είναι συγκεκριμένη. Η διήγηση συγκροτημένη. Νοηματικά σφιχτή, πολυθεματική, σαφής. Μοιάζει περισσότερο με συμπεράσματα, με προτέρημα τη δυνατή, πρωτότυπη εικόνα. Οι λέξεις στο σύνολό τους είναι απλές, ακριβείς, ευθύβολες, ακριβώς για να μη χαθεί αυτό που περιγράφουν. Τον ρυθμό, τη μουσικότητα του ελεύθερου στίχου εξασφαλίζουν σε πολλά σημεία πότε οι παρηχήσεις (π.χ. προβάλλει ανηδονία πλασματικά ηδονική ή με στέλνει απόστροφο του σ’ αγαπώ στον τοίχο) πότε οι τόνοι κι εσωτερικές ομοιοκαταληξίες (ευωδιαστές οι μυρωδιές της σκέψης μου ζωγραφιστές καρδιές οι καληνύχτες στα σεντόνια).

Η «Μέρα σαν όλες τις άλλες» είναι μια όμορφη συλλογή στο σύνολο της που αξίζει να προσεχθεί! Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος στη σειρά Ελληνική Ποίηση.

Για πληροφορίες:  Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, Σταδίου 5 Αθήνα, τηλ. 210 3231525, 210 3225011.

Διαβάστηκε 516 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.