Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 23:13

Η πρόταση του ΤΕΕ για την ομοιογένεια του Αγρινίου – Η «λιάστρα» από το χωράφι πάει… πλατεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η πρόταση του ΤΕΕ για την ομοιογένεια του Αγρινίου. Η «λιάστρα» από το χωράφι πάει… πλατεία. Με σαφή ιστορική παραπομπή, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. αλλά και με πολλά πρακτικά και αισθητικά στοιχεία, η βασική πρόταση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αναφορικά με την ομοιογένεια που θα πρέπει να αποκτήσουν οι κοινόχρηστοι χώροι του Αγρινίου

Η δημοσίευση συγκεκριμένα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Οι προτάσεις του ΤΕΕ έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου καθώς κρίθηκε σε γενικές γραμμές ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό.

Το ΤΕΕ μάλιστα στη συνέχεια δημοσιοποίησε το πόρισμα, που πρόεκυψε μελετώντας τις περιπτώσεις της πλατείας Δημοκρατίας, της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (Καραπανέϊκα) και της πλατείας Άρης Βελουχιώτη.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας θα μπορούσαν σε εφαρμοστούν πιλοτικά στους χώρους αυτούς και στη συνέχεια να επεκταθούν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Αγρινίου.

Η βασική πρόταση λοιπόν για την ομοιογένεια των κοινοχρήστων χώρων  είναι η λιάστρα!

Το ζητούμενο σύμφωνα με τους μελετητές «ήταν να δημιουργήσουμε μια κατασκευή η οποία προκαλεί την λιγότερο δυνατή οπτική όχληση και η οποία θα μπορεί να προσαρμόζεται χωρίς να αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός της χαρακτήρας στις ιδιομορφίες κάθε κοινόχρηστου χώρου της πόλης».

Με σαφή παραπομπή στην «λιάστρα», που αν και φτωχικό και λιτό κατασκεύασμα, ταυτίστηκε με την πολυετή ευημερία της «πόλης του καπνού», σχεδίασαν μια μεταλλική, αρθρωτή λυόμενη κατασκευή που προσδιορίζει και οργανώνει το χώρο χωρίς να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα προσπέλασης και χωρίς να αλλοιώνει την υφιστάμενη πλακόστρωση, όπου τοποθετείται.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΤΕΕ:

Η μεταλλική κατασκευή  δημιουργεί έναν ενιαίο χώρο. Το εσωτερικό δάπεδο, από WPC Deck7 , είναι ενσωματωμένο στην υπόλοιπη κατασκευή και ελαφρά υπερυψωμένο (0.15μ.) από το φυσικό δάπεδο της κάθε πλατείας, με εύκολη πρόσβαση για Α.με.Α.

Η στέγαση επιτυγχάνεται εν μέρει με κρύσταλλα τοποθετημένα στην μεταλλική στέγη με προοπτική να αφαιρούνται κατά τους θερινούς μήνες ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του υφιστάμενου χώρου, και με φωτοβολταϊκά panels, ομοίων διαστάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη μεγάλου μέρους της ανάγκης τους για ηλεκτρική ενέργεια.

Η σκίαση επιτυγχάνεται με κινητά στοιχεία – τεντόπανα, τα οποία προσαρμόζονται στην εσωτερική πλευρά του «καβαλάρη» της στέγης.

Πλευρικά της κατασκευής μπορούν να τοποθετηθούν ανεμοφράκτες ύψους 1.30μ. (εναρμονισμένα με τον νέο κανονισμό για την προστασία από την πανδημία) δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ενός ανοικτού – κλειστού χώρου καλύπτοντας την ανάγκη προστασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ τους θερινούς μπορούν να αφαιρεθούν καθολικά ή και μερικώς.

Ολόκληρη η κατασκευή αγκιστρώνεται σε μεταλλικές υποδοχές που έχουν πακτωθεί στο δάπεδο , στις προμελετημένες θέσεις υποδοχής της, ώστε να έχει ασφαλή έδραση αλλά ταυτόχρονα εύκολη απομάκρυνση.

Η κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί στους χώρους που ο δήμος παραχωρεί στα καταστήματα εστίασης και σε διάφορα προεπιλεγμένα σημεία κάθε πλατείας στεγάζοντας οποιαδήποτε δράση πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. φωτογραφία, ζωγραφική κ.ά).

Επίσης μπορεί να παραχωρηθεί σε επαγγελματίες ή μικροπωλητές κάθε είδους, εποχικούς (π.χ. πωλητές χριστουγεννιάτικων δώρων κ.ά) και μη (π.χ. μικροπαραγωγούς παραδοσιακών τοπικών προϊόντων) ώστε να μπορούν εκθέσουν για συγκεκριμένο και σαφώς περιορισμένο χρονικό διάστημα τα προϊόντα τους ή ακόμη και σε συλλόγους (φιλοζωικοί, φιλανθρωπικοί, πολιτιστικοί) για τα παζάρια που στήνουν εν μέσω εορτών προς ενίσχυση τους.

Η ευκολία απομάκρυνσης τους και τοποθέτησης τους δεν θα δημιουργήσει χωρικά προβλήματα στους δημότες σε περίπτωση μακροχρόνιας μη χρήσης τους .

Ειδικά όσον αφορά την προσαρμογή της κατασκευής σε κ.χ. χώρους που ο δήμος παραχωρεί σε καταστήματα εστίασης τα οποία έχουν πρόσωπο στην αντίστοιχη πλατεία, η ευελιξία τοποθέτησης, όπως αναφέραμε παραπάνω, οριζόντια ή εγκάρσια θα επιλύσει το πρόβλημα καταστημάτων με μικρό πρόσωπο αλλά μεγάλο βάθος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 419 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.