Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  5:41 μμ
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 14:42

Συγκλόνισε η διήγηση του Αγρινιώτη καταδρομέα που πολέμησε τον «Αττίλα» στην Κύπρο το ’74 (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση-φόρο τιμής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου για τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες που πολέμησαν απέναντι στις «ορδές» του «Αττίλα» στην Κύπρο, το 1974 κατά τη διάρκεια της διήγησης του Αγρινιώτη καταδρομέα, Κωνσταντίνου Μπεσίρη, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη», που στόχευε στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής του 1974.

Χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως «αποστολή αυτοκτονίας» και όχι άδικα. Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά της Α’ Μοίρας καταδρομέων από τη Σούδα της Κρήτης, κατά την διάρκεια της νύχτας  21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου και χωρίς συνοδεία μαχητικών στην Λευκωσία. Από τα 20 Noratlas που είχαν αρχικώς σχεδιαστεί να απογειωθούν, πέταξαν τα 15.

Λόγω καθυστέρησης του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων να ενημερώσει το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσία, τα αντιαεροπορικά στοιχεία εκτός του αεροδρομίου που ανήκαν , δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και αυτά, με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη που πέταγαν ήταν εχθρικά. Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το “ΝΙΚΗ 4″το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, να αρπάξει φωτιά και να συντριβεί 3 χιλιόμετρα πριν τον διάδρομο προσγείωσης.

Εκεί ήταν ο Κωνσταντίνος Μπεσίρης μαζί με άλλους Αιτωλοακαρνάνες. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν των φίλιων πυρών έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να κρατήσουν τον έλεγχο του Αεροδρομίου της Λευκωσίας σε συνθήκες φρίκης και εξαθλίωσης.

Η διήγησή του συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση:

Με το πέρας της διήγησής του, ο Κωνσταντίνος Μπεσίρης, φορτισμένος συγκινησιακά, ανέφερε ότι μόλις προ διετίας το κράτος έδωσε μία σύνταξη ύψους 200 ευρώ στους βετεράνους της Κύπρου.

Ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να μάθει όσα συνέβησαν στη μεγαλόνησο και ζήτησε από τον Δήμαρχο Αγρινίου να μετονομασθεί η οδός Κύπρου ώστε να τιμηθεί η μνήμη των Αιτωλοακαρνάνων πεσόντων μαχητών στην Κύπρο. Με τη σειρά του ο Γιώργος Παπαναστασίου του υποσχέθηκε ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί, είτε με μετονομασία είτε με ονοματοδοσία σε έτερη οδό της πόλης.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 492 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News