Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 19:13

Δικαιώνει το Αγρίνιο η ΔΙΣ: Εισηγείται διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπέρ της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τάχθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της, που ολοκληρώθηκαν προ ολίγου για τον μήνα Φεβρουάριο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία, η ΔΙΣ θα εισηγηθεί τη διχοτόμηση στην κυβέρνηση.

Η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, με τους Αγρινιώτες να προτιμούν τη διχοτόμηση για λόγους, όπως λένε, πνευματικούς και ποιμαντικούς, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδος σε έκταση, με 227.414 κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, συμφωνεί με τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ως προς παρατήρησή του για την ιδιαίτερη αξία των γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων και την αναφορά ότι το Αγρίνιο, με πληθυσμό 100.000 κατοίκους, είναι ο μοναδικός δήμος τέτοιου μεγέθους που δεν αποτελεί έδρα Μητρόπολης. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, δήλωσε προ ημερών ότι «η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με τη βαριά ιστορία και τη μοναδική πολιτισμική και πνευματική παράδοση δικαίως κρατά την έδρα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της. Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, πόσο μάλλον δε, τροποποίησης. Η τιμή δεν ζυγίζεται ούτε μετριέται με αριθμούς. Αποδίδεται ή δεν αποδίδεται».

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συμπεριλαμβάνει στην πνευματική και μητροπολιτική δικαιοδοσία της 219 ενορίες.

Η έδρα και το Επισκοπείο της βρίσκεται στο Μεσολόγγι, ενώ η 8η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη μετεγκατάσταση της έδρας στη γεωγραφική δικαιοδοσία της.

Σύμφωνα με το ekklisiaonline στη σημερινή ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εισηγήθηκε λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο Πειραιώς Σεραφείμ πρότεινε την διχοτόμηση ως εξής:

1. Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

2. Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

3. Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr

Διαβάστηκε 675 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 00:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.