Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 15:16

Μαρία Μπίλια: Να λειτουργήσουμε συνθετικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Να λειτουργήσουμε συνθετικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο  αναφέρει η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Μαρία Μπίλια, η οποία «συστήνεται» στη «Σ»

Μία γυναίκα είναι πλέον Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας. Η Μαρία Μπίλια, περιφερειακή σύμβουλος από την Ηλεία, αναλαμβάνει τα «ηνία» στο  ανώτερο διαβουλευόμενο Όργανο στη Δυτική Ελλάδα. Η δικηγόρος στο επάγγελμα Μαρία Μπίλια δεν είναι καινούργια στην Αυτοδιοίκηση καθώς διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού κατά τη διετία 2017-2019 και στη συνέχεια μεταπήδησε στο β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Με δεδομένο ότι πλέον οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μεταδίδονται πλέον ζωντανά και μέσω του διαδικτύου, καθώς επίσης το γεγονός ότι προϊόντος του χρόνου οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έρχονται πιο κοντά, συνθήκες που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις συζητήσεις η Μαρία Μπίλια πιστεύει ότι «τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν αποδείξει το σεβασμό τους στο θεσμό» και θέτει ως στόχο της «να παραμείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα υπόδειγμα υψηλού πολιτικού διαλόγου» καθώς εκτιμά ότι ο στόχος όλων είναι κοινός, το όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, διαπιστώσαμε ότι υπήρξατε και Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πηνειού Ηλείας. Κατά συνέπεια, με την εκλογή σας στην προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε «γνώριμα νερά»;

Ήταν πολύτιμη η εμπειρία μου στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, ιδιαίτερα καθώς ήταν και η θητεία που αποτέλεσε για μένα το «βάπτισμα του πυρός» στην αυτοδιοίκηση. Εκεί, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά τις μεγάλες δυσκολίες, αλλά και τη δυναμική της αίσθησης ότι μπορώ να υπηρετώ τους συμπολίτες μου, βιώνοντας συνάμα τη μεγάλη σημασία των διαβουλευόμενων οργάνων της αποκεντρωμένης δημοκρατίας. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων οργάνων, όπως άλλωστε διαφορετικοί είναι και οι βαθμοί αυτοδιοίκησης, με διαφορετικές δυνατότητες και ευθύνες. Κατά συνέπεια, από τη μία πλευρά αισθάνομαι ότι διαθέτω κάποια εμπειρία που μπορεί να με βοηθήσει, ωστόσο διακατέχομαι και από άγχος, να ανταποκριθώ με επάρκεια στις ανάγκες και την ευθύνη του ανώτατου δημοκρατικού οργάνου της Δυτικής Ελλάδας.

Τι έχετε αποκομίσει από την μέχρι σήμερα συμμετοχή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τι θα θέλατε να αλλάξει;

Κατ αρχήν, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας λειτούργησε σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο προηγούμενο προεδρείο και ιδιαίτερα στον προκάτοχό μου, έναν άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε με σθένος το θεσμό. Η δική μου συνεισφορά στη διαδικασία διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ξεκινήσει με την προσπάθεια να περιορίσουμε τις αέναες συζητήσεις και τις πολύωρες συνεδριάσεις, με σκοπό να καταστούμε πιο «θελκτικοί» ως όργανο, δηλαδή πιο ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί στις πρακτικές μας, στη λήψη των αποφάσεων και μετέπειτα στην εφαρμογή τους στην κοινωνία, χωρίς ποτέ ν’απεμπολείται το δικαίωμα κάθε συναδέλφου περιφερειακού συμβούλου να εκφράζει πανηγυρικά την άποψή του. Βέβαια για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο αυτοπεριορισμός και η μη επέκταση των συζητήσεων, αποτελεί δημοκρατική αρετή, αντίστοιχη με την αρετή της ελευθερίας του λόγου και των απόψεων. Με κατανόηση, ανοιχτό πνεύμα, σύνθεση απόψεων και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα.

Πολύς λόγος έγινε για το γεγονός πως το νέο προεδρείο απαρτίζεται από τρεις γυναίκες. Και ίσως δικαίως, καθώς δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε τρεις κυρίες στην κορυφή ενός σημαντικού θεσμικού οργάνου. Θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως;

Ξεκάθαρα, όχι. Σε έναν… κανονικό κόσμο θα έπρεπε να μην αποτελεί «είδηση» το γεγονός πως ένα προεδρείο Περιφερειακού Συμβουλίου απαρτίζεται από γυναίκες. Αυτό όμως δείχνει πόσο μακρύς είναι ο δρόμος στη χώρα μας ακόμα, ώστε να εμπεδώσουμε την βαθιά ουσία της ισότητας που είναι οι ικανότητες και όχι το φύλο του ανθρώπου. Από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός πως το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας απαρτίζεται από γυναίκες, δείχνει το υψηλό επίπεδο που ήδη σας ανέφερα. Και επιπλέον, πιστεύω ότι στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την κοινωνία μας.

Ένα μήνυμα που ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό στην Ελλάδα του #metoo και των πολλών γυναικοκτονιών;

Ασφαλώς. Ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης, τελικά ένα μήνυμα βαθιά ανθρώπινο και δημοκρατικό. Γυναίκες και άνδρες, είμαστε όλοι ίσοι και μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο. Θλίβομαι και εξοργίζομαι απεριόριστα από όλα αυτά τα περιστατικά βίας, καταπίεσης ή ακόμα και εξόντωσης σε βάρος γυναικών, από κάποιους που μετράνε τον «ανδρισμό» τους με τη δύναμη του μπράτσου τους ή τη θέση εξουσίας που κατέχουν. Και αποτελεί ευθύνη όλων μας επίσης, αυτά τα φαινόμενα να εξαλειφθούν και κυρίως, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε έναν κόσμο όπου άνδρες και γυναίκες θα είναι πραγματικά ίσοι.

Επιστρέφοντας στα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ποιος είναι ο κυρίαρχος στόχος σας;

Να παραμείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα υπόδειγμα υψηλού πολιτικού διαλόγου και επίσης, να λειτουργήσουμε συνθετικά και να συνδράμουμε προς τον κυρίαρχο στόχο μας που είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Τα προβλήματα των πολιτών, πολλές φορές υπερβαίνουν κομματικούς διαχωρισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ο βηματισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου και η αγαστή συνεργασία όλων μας θα μας επιτρέψει να ωφελήσουμε ουσιαστικά τους πολίτες. Προάγουμε έτσι ένα προοδευτικό μοντέλο κοινωνικής δομής με αποτελέσματα άμεσα στη ζωή του τόπου μας.

Θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές. Πόσο δύσκολο είναι μια γυναίκα Πρόεδρος να επιβάλει με αυστηρότητα τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος;

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα φύλου, αλλά συγκρότησης, αυτοσεβασμού και αυτοκυριαρχίας. Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν αποδείξει το σεβασμό τους στο θεσμό.  Ελπίζω στη συνεργασία όλων, ώστε, μέσα από τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση, να πετύχουμε το άριστο για τη Δυτική Ελλάδα. Προσωπικά, δεν θα έθετα καν θέμα επιβολής του κανονισμού. Όλοι ξέρουμε τον κανονισμό και είμαι βεβαία πως όλοι μπορούμε να τον τηρήσουμε ακολουθώντας τις αρχές της συλλογικότητας, της συνεργασίας, του σεβασμού στην διαφορετική άποψη και φυσικά, τους ιδρυτικούς κανόνες που διέπουν το συλλογικό μας όργανο.

Η πρόταση του Νεκτάριου Φαρμάκη να αναλάβετε τη θέση της Προέδρου, ποιες σκέψεις σας δημιούργησε;

Τιμή και ευθύνη. Γνωρίζω πως είναι κοινότυπο αυτό που λέω, αλλά δεν υπάρχουν άλλες λέξεις. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να δικαιώσω τον Περιφερειάρχη, τα μέλη της παράταξής μου, όλους τους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, που θέλουν ένα Περιφερειακό Συμβούλιο εργατικό, ενωμένο, μακριά από στείρες μικροπολιτικές αντιλήψεις, που με τις αποφάσεις του θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της Περιφέρειας μας σε όλη της την έκταση.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 370 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.