Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:48

Άρχισαν τα πρώτα «φορτώματα» καλαμιών στα Καλύβια (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άρχισαν τα πρώτα «φορτώματα» καλαμιών στην περιοχή μας και δεν είναι λίγοι οι εργάτες και οι κάτοικοι των Καλυβίων που εμπορεύονται αυτό το φυτό, δουλεύοντας καθημερινά στους καλαμιώνες που αφθονούν στην περιοχή. μιας και είναι εποχή συγκομιδής!

Σε κάποια σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα Καλύβια, μέχρι τον Πλάτανο και το Δοκίμι, ολιγομελή συνεργεία κόβουν καλάμια τα οποία γίνονται δεμάτια 20-30 τεμαχίων και κατόπιν, αφού συγκεντρωθεί αρκετή ποσότητα, θα φορτωθούν στα φορτηγά για να μεταφερθούν και να πωληθούν κυρίως σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, όπου εκεί τα δεκάδες δεμάτια καλαμιών θα χρησιμοποιηθούν κυρίως σε ανοιξιάτικες αγροτικές καλλιέργειες.

Η καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής για το καλάμι, είναι από τον Ιανουάριο έως και τις αρχές του Μαρτίου. Αυτή την εποχή το καλάμι είναι σχετικά παγωμένο, χωρίς χυμούς και έτσι αντέχει την μετέπειτα επεξεργασία, αλλά έχει και την μέγιστη αντοχή στις εξωτερικές κατασκευές. Χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης φυτών, σε αγροτικές καλλιέργειες ντομάτας, φασολιάς, αρακά, αγγουριάς κ.ά. σε κατασκευές ελαφρές και ανθεκτικές όπως τα πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) και μικρά θερμοκήπια.

Μια παραδοσιακή εργασία που φαινομενικά δείχνει εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για πιθανά ατυχήματα των εργατών και αποτελεί έναν τρόπο για όσους το πωλούν στην αγορά να βγάλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Πηγή: kalyvia.gr

Διαβάστηκε 166 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.