Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 09:31

Άποψη: να δημιουργηθεί Μητρόπολη Ναυπάκτου-Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για το μέλλον της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά, ο κ. Απόστολος Αντωνόπουλος προτείνει την δημιουργία Μητρόπολης Ναυπάκτου-Θέρμου που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Ναυπάκτου και Θέρμου και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση της περιοχής του Αγίου Βλασίου στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - ΘΕΡΜΟΥ

Άποψη: να δημιουργηθεί Μητρόπολη Ναυπάκτου-Θέρμου*Του Απόστολου Αντωνόπουλου

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για το μέλλον της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά, θα ήθελα να συμβάλλω, με γόνιμο, δημιουργικό, συναινετικό και χωρίς εντάσεις τρόπο, στο διάλογο που έχει ξεκινήσει, με μια ρεαλιστική και ορθολογική πρόταση.

Η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία Μητρόπολης ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ -ΘΕΡΜΟΥ που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Μαυπάκτου και Θέρμου και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση της περιοχής του Αγίου Βλασίου στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η περιοχή του Αγίου Βλασίου, που δόθηκε κάποτε  στη Μητρόπολη Ναυπάκτου  για λόγους προφανώς μεγέθους και βιωσιμότητας της Μητρόπολης αυτής,  δεν έχει καμία σχέση με τη Ναύπακτο. Η απόσταση Ναυπάκτου- Αγίου Βλασίου είναι 110 χιλιόμετρα, δεν υπάρχει χωρική συνέχεια ούτε συντρέχουν λόγοι ιστορικοί, εκκλησιαστικοί, πολιτιστικοί ή τέλος πάντων κάποιος λόγος που να επιβάλει αυτή την επιλογή. Ο πρώην Δήμος Παρακαμπυλίων αποτελεί μέρος του Δήμου Αγρινίου και το λογικό είναι να ανήκει και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη που ανήκει ο Δήμος Αγρινίου.

Αντιθέτως  το Θέρμο με τη Ναύπακτο έχουν πολλά κοινά.  Κατ’ αρχήν είναι γειτονικές περιοχές, με ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η δυτική Ορεινή Ναυπακτία και ιδιαίτερα  χωριά του πρώην Δήμου Πυλήνης  και  όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Πλατάνου,  λόγω της εγγύτητας με το Θέρμο, είχαν έχουν και θα έχουν  άρρηκτους δεσμούς με το Θέρμο. Εξάλλου μεγάλο μέρος των κατοίκων του Θέρμου έλκουν την καταγωγή τους  από αυτά τα χωριά.

 Προς την κατεύθυνση αυτή θαρρώ θα πρέπει να  κινηθούν  και  οι ηγεσίες  των Δήμων Θέρμου, Αγρινίου και Ναυπάκτου προτείνοντας την αλλαγή αυτή. Θα αρθεί έτσι  μια ιστορική  ανισορροπία  και μια ανορθολογική απόφαση  που είχε ληφθεί στο παρελθόν.

*Πρώην ακόλουθος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού  στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

agrinionews.gr

φωτο: ekklisiaonline.gr

Διαβάστηκε 609 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.