Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 18:53

Κ. Σπηλιόπουλος : Κατεπείγον θέμα η αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Γέφυρα Ευήνου : Εκκλήσεις για την αποκατάσταση και τερματισμό της ταλαιπωρίας – Η περιοχή ζει έναν ιδιόμορφο αποκλεισμό

Έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πολιτικών δυνάμεων, φορέων και συλλόγων προκαλεί η παρατεινόμενη αβεβαιότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η γέφυρα του Ευήνου, που συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα την καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία κατοίκων από τα χωριά πέριξ των εκβολών του ποταμού και την επικοινωνία τους με τα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικά ο ιδιόμορφος αποκλεισμός που ζει η περιοχή γύρω από χωριά όπως ο Γαλατάς, το Περιθώρι, ή το Ευηνοχώρι είναι απελπιστικός, όπως περιγράφει τόσο η παράταξη του πρώην υπουργού και νυν περιφερειακού συμβούλου Κώστα Σπηλιόλπουλου, αλλά και ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατά, σε μία ανακοίνωση ράπισμα για την αβελτηρία των αρμοδίων.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “Δυτική Ελλάδα Μπροστά” στο περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας, ανέλαβε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε σχετική του ανακοίνωση περιγράφει την κατάσταση και θέτει σειρά ερωτημάτων, καταθέτοντας και προτάσεις:

«Όπως είναι γνωστό, πριν από περίπου ένα μήνα (17 Δεκεμβρίου 2021) με τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Εύηνο. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να καταρρεύσει μερικώς η οδική γέφυρα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον ποταμό Εύηνο. Ταυτόχρονα κατέρρευσε και η παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα στην ίδια θέση. Η κατάρρευση επήλθε διότι ορισμένα βάθρα των γεφυρών υπεσκάφησαν από τη ροή των υδάτων και ανατράπηκαν.

Αποτέλεσμα αυτών των καταστροφών ήταν η αποκοπή των εκατέρωθεν περιοχών και οικισμών (Γαλατα, Περιθώρι κλπ) η καταστροφή αγωγών ύδρευσης του Μεσολογγίου, η δυσκολία επικοινωνίας των αγροτών με τις καλλιέργειες τους, η υπολειτουργία επιχειρήσεων της περιοχής (Κρυονέρι κλπ) και η παύση λειτουργίας της Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Λύση ασφαλώς στην υπερτοπική επικοινωνία υπάρχει μέσω της Ιονίας Οδού, αλλά για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως στους Δήμους Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, τα προβλήματα είναι τεράστια και πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο άμεσα με λύση προσωρινή, όσο και μόνιμα και πλήρως, με ουσιαστική παρέμβαση και αποκατάσταση.

Επισκεφθήκαμε την περιοχή με στελέχη της παράταξής μας, παρατηρήσαμε τις καταστροφές και μιλήσαμε με κατοίκους των γύρω περιοχών, που αναμένουν γρήγορες παρεμβάσεις και λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Από τις παρατηρήσεις μας προκύπτουν τα εξής:
● Η κοίτη του ποταμού στην περιοχή των γεφυρών έχει στενέψει σημαντικά με παράνομες παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν λόγω πλημμυρικού φαινομένου να υποσκαφούν τα βάθρα των γεφυρών και να υπάρξει κατάρρευση (Νόμος της φυσικής)
● Οι αναβαθμοί ανάντι και κατάντι των γεφυρών καταστράφηκαν. Πιθανολογούμε ότι αυτό επήλθε από παράνομες αμμοληψίες η κακή κατασκευή αυτών
● Τα αντιπλημμυρικά έργα που ακούμε συνεχώς, ουδέν προσέφεραν στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Περιφερειακή αρχή
● Το φαινόμενο είναι δυναμικό και επειδή βρισκόμαστε στο μέσον του χειμώνα, μπορεί με νέες σημαντικές βροχοπτώσεις το πρόβλημα να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με την κατάρρευση και άλλων τμημάτων των γέφυρων

Προτάσεις

1. Θεωρούμε ότι η παρέμβαση στην περιοχή της καταστροφής πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Είτε αυτή γίνει από την Π.Δ.Ε., είτε γίνει από το Υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα, πρέπει να έχει δύο σκέλη, ένα άμεσο και προσωρινό και ένα μόνιμο με πλήρη αποκατάσταση.
2. Για την άμεση και προσωρινή λύση πιστεύουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σιδηροδρομική γέφυρα.Η γέφυρα αυτή μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί και να δώσει λύση στην τοπική επικοινωνία για κατοίκους, αγρότες, επιχειρήσεις κλπ.
3. Για τη μόνιμη και οριστική λύση απαιτείται η χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει ο νόμος για τις έκτακτες καταστάσεις. Να μελετηθεί υδρολογικά η λεκάνη της περιοχής του ποταμού και να εκπονηθούν οι μελέτες για το σύνολο των απαραίτητων έργων:

i. για την απομάκρυνση των παράνομων επιχωματώσεων και διεύρυνση της κοίτης
ii. την κατασκευή των απαραίτητων αναβαθμών ανάντι και κατάντι
iii. την κατασκευή των βάθρων και των γεφυρών
iv. την κατασκευή αναχωμάτων κλπ

4. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και η προστασία των έργων στους ποταμούς και τους χειμάρρους πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες των φορέων του Κράτους και κυρίως της περιφέρειας.
5. Να σταματήσει η σπατάλη με αποσπασματικά και ατελέσφορα, όπως αποδείχθηκε, αντιπλημμυρικά έργα που δεν είναι ενταγμένα σε μία ουσιαστική και καλά μελετημένη παρέμβαση για τους ποταμούς και τους χειμάρρους της περιοχής. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι πάνε χαμένοι πολύτιμοι πόροι.

Έχει ήδη περάσει ένας (1) μήνας από την καταστροφή των γεφυρών στον Εύηνο και δεν ακούσαμε τίποτα από την Π.Δ.Ε. για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Γι’αυτό οι κάτοικοι, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες και οι δήμοι της περιοχής είναι ανήσυχοι.

Ρωτάμε λοιπόν τον Περιφερειάρχη να μας πληροφορήσει:
1) πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα?
2) ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης?
3) πώς θα αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα επικοινωνίας των κατοίκων, των αγροτών, των επιχειρήσεων και των παραθεριστών την επερχόμενη θερινή περίοδο?».

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 535 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.