Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 19:22

Ανοικτά σχολεία αλλά με σωστά μέτρα προστασίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Αιτωλοακαρνανίας (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοσίων σχολείων του Δήμου Αγρινίου στα γραφεία τους στο Αγρίνιο το μεσημέρι της Δευτέρας, κάνοντας έναν απολογισμό για το άνοιγμα των σχολείων μετά την περίοδο των εορτών.

Υπογραμμίστηκε η θέληση όλων να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία ωστόσο υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των εκπαιδευτικών για ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ΄Β ΕΛΜΕ, Γιώργος Κατσίφας τόνισε αρχικά:

«Πτωτική η τάση της πανδημίας αλλά θεωρούμε ότι δεν έχουν τελειώσει τα δύσκολα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κορύφωση δεν ήρθε ακόμη. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που με οδηγίες ιατρού πήραν αναρρωτική άδεια. Χάνονται αρκετές ώρες γιατί νοσούν παιδιά εκπαιδευτικών και μένουν κι αυτοί σπίτι τους.

Παράλληλα πολλοί μαθητές δεν έρχονται στα σχολεία λόγω φόβου των γονιών αν και αυτό είναι εντονότερο στην πρωτοβάθμια. Δεν υπολειτουργούν τα σχολεία αλλά θα πρέπει να εισακουστούν τουλάχιστον οι επιστήμονες. Θεωρήσαμε ότι είναι πιο σωστή η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τα σχολεία έκλεισαν μια εβδομάδα νωρίτερα. Δεν μιλούσαμε για τηλεκπαίδευση αλλά για παράταση μιας εβδομάδας που θα αναπληρωνόταν το Μάιο. Το 50+1 είναι απαράδεκτο. Υπάρχει συνωστισμός σε μεγάλα τμήματα, υπάρχει κορεσμός.

Ζητήσαμε αντικατάσταση των self με rapid test τα οποία θα γινόταν από τον ΕΟΔΥ και λόγω κόστους για τους μαθητές. Ζήτησα αύξηση των δρομολογίων. Οι μαθητές στριμώχνονται στα λεωφορεία. Δεν εισακουστήκαμε.

Τέλος κάνουμε έκκληση να μην εφαρμοστεί φέτος η τράπεζα θεμάτων. Χάνονται ολόκληρες μέρες λόγω θετικών κρουσμάτων. Απαιτούμε μείωση ύλης για την Γ Λυκείου και βέβαια να μην εφαρμοστεί το διπλό μηχανογραφικό που θα κάνει δυσκολότερη την εισαγωγή στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε ότι αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών, αυτά ανέρχονται σε 18. Έγινε πρόσληψη έξι εκπαιδευτικών για ανάγκες covid τρίμηνης σύμβασης. Καλύπτουν εκπαιδευτικούς σε άδειες ή εγκυμονούσες. Ήρθαν ακόμη 3.000 self test στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως προς αυτό το σκέλος υπάρχει επάρκεια».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Τσούκας, γραμματέας της ΄Β ΕΛΜΕ, ο οποίος ανέφερε:

«Δεν είναι όλα καλά. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε κλειστά σχολεία αλλά το υπουργείο όφειλε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για άνοιγμά τους με ασφάλεια. Το υπουργείο αρνιόταν πεισματικά την συνάντηση με την ομοσπονδία μας.

Ζήτησε η κ. Κεραμέως συνάντηση μόνο αφότου άνοιξαν τα σχολεία και μας παρέθεσε την δικιά της πλευρά. Διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα τα ποσοστά των κρουσμάτων πανελλαδικά. Πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση το υπουργείο.

Πώς ζητάς σε ένα Λύκειο ή ΕΠΑΛ να καλυφθεί όλο το εύρος της Τράπεζας Θεμάτων όταν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο;»

Η  αντιπρόεδρος Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Αγρινίου- Θέρμου Αγγελική Συργιάννη τόνισε:

«Πρέπει να τονιστεί ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά αλλά να συνοδεύεται το άνοιγμά τους από σωστά μέτρα προστασίας. Δεν υπήρξαν όμως τα ανάλογα μέτρα. Το θετικό ήταν ότι επεκτάθηκε η διενέργεια self test και στους εμβολιασμένους. Έδωσαν όμως μόνο δύο μέρες για να παραληφθούν τα τεστ στο άνοιγμα των σχολείων και οι γονείς ψάχνονταν μέχρι τελευταία στιγμή.

Γεγονός είναι επίσης ότι η ευθύνη διανομής στα σχολεία δεν είναι σωστή. Τα σχολεία δεν είναι κ ενδεδειγμένος χώρος. Με το ποσοστό του 50+1 που έχει βάλει το υπουργείο τα τμήματα που κλείνουν είναι ελάχιστα και τα μέτρα του φαίνονται πετυχημένα. Δεν μας λέει όμως πόσοι μαθητές απουσιάζουν οικειοθελώς. Ή πόσοι εκπαιδευτικοί απουσιάζουν επειδή νοσούν;

Προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί λόγω κορωνοϊού. Πότε; Τέλη Γενάρη; Υπάρχουν 70 πάγια κενά και άλλα που προκύπτουν από κρούσματα. Τους προηγούμενους μήνες πως καλύπτονταν τα κενά από τους νοσήσαντες; Από τους ίδιους εκπαιδευτικούς με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Πρέπει να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα και να αρχίσει επιτέλους το υπουργείο να ακούει τους εκπαιδευτικούς.

Ζητούν από τους δασκάλους των έκτη μέρα να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την καραντίνα. Είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν κίνδυνοι και δεν ξέρουμε αν μπορεί να είναι σε θέση κάποιος να επιστρέψει στην εργασία του. Ζητούν από νοσούντες να κάνουν τηλεκπαίδευση. Δεν γίνεται. Είναι απαράδεκτο, δεν ξέρουμε πως νοσεί ο κάθε εκπαιδευτικός».

Τέλος, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων νόμου Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παλινωδίες την πανδημία ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Θέλουμε ανοικτά σχολεία με μέτρα που θα διασφαλίσουν το ασφαλές άνοιγμα.

Παρά τον δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων στη χώρα επιμένουν στο στίβαγμα 25-27 παιδιών ανά τάξη. Κουβέντα για αραίωμα και πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών. Η πρόληψη φορτώνεται στις πλάτες των γονιών με πολλά τεστ να τα επιβαρύνονται οι ίδιοι. Επιμένει η κυβέρνηση στο 50+1. Δεν κατανοούμε γιατί εμμένει σε αυτό.

Εμείς οι γονείς ζητούμε αραίωση μαθητών ανά τάξη και ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων. Άμεση πρόσληψη προσωπικού, μαζικά και δωρεάν τεστ στα σχολεία με ευθύνη ΕΟΔΥ. Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη στα σχολεία γιατί το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας για να προστατευθούμε. Μπορεί να γίνει ενημέρωση στα σχολεία.

Τέλος ζητάμε κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να ακούσει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές».

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 286 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.