Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 14:11

Η Ο.ΣΥ.Ν. πήγε… θέατρο μαζί με την Υπουργός Παιδείας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας – Ο.ΣΥ.Ν- στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 πήγε… θέατρο.

Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 και την Τρίτη 4 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση  της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής,μέλη όλων των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση: ’’ Φύλακας μιας Επανάστασης’’στο θέατρο Σταθμός.

Η παραγωγή του έργου είναι της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και ερμηνεία Γιάννη Νταλιάνη.

Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας,από τη Ναύπακτο, ΓιάννηςΒλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας:

από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου την παράσταση παρακολούθησε και η Υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βουτσινά  και ταπεινά συγχαίρουμε όλους όσους συνετέλεσαν για να παρουσιαστεί αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα στην παράσταση  που είδαμε.

Οι πρωτοβουλίες της Αδελφότητας Ναυπακτίων –  μέλος της Ο.ΣΥ.Ν δεν περιορίζονται στα τετριμμένα ενός Συλλόγου  και συμβάλουν στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.

Η συνεργασία της Ο.ΣΥ.Ν και της Αδελφότητας Ναυπακτίων είναι δεδομένη για να παρουσιαστεί το θεατρικό έργο και στη Ναύπακτο.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 349 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.