Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 19:02

«Σταματήστε άμεσα το έγκλημα στο μοναδικού φυσικού κάλους βελανιδοδάσος Ξηρομέρου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και του Περιβάλλοντος «Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ» ζητά με επιστολή της να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, που συντελείται στο μοναδικό φυσικού κάλους βελανιδοδάσος Ξηρομέρου.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ:

1) Το Υπουργείο Γεωργίας

Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος

Γενική Διεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας δασών

και Φ.Π. Δ/νση Αισθητικών Δασών

2) Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ελληνική Αστυνομία

Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων

ΓΑΔΑ, Λεωφ. Αλεξάνδρας 173 Αθήνα

3) Την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα: Καταστροφή Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου.

Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, που καταλαμβάνει συνολική έκταση 130.000 στρ. και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς(Quercus macrolepis) των Βαλκανίων περιλαμβάνεται μεταξύ των χωριών Μαχαιρά, Σκουρτούς, Γουριώτισσας, Ρίγανης, Προδρόμου, Αγραμπέλων, Χρυσοβίτσας, Παλαιομάνινας, Στρογγυλοβουνίου, Αστακού.

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς, που υπάρχουν στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη, καταστράφηκαν. Πρόκειται για ένα δημόσιας ιδιοκτησίας δάσος μέσα (Δημοτικής ιδιοκτησίας) στο οποίο περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εκτάσεις, κυρίως καλλιέργειες και βοσκότοποι. Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων 3 Δήμων (Ξηρομέρου, Αγρινίου και Μεσολογγίου) και στη δικαιοδοσία 3 Δασαρχείων (Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου). Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που απειλούν το βελανιδοδάσος είναι η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις, οι εμπρησμοί και η υπερβόσκηση.

Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και παρά τους προφανείς κινδύνους που αντιμετωπίζει το Βελανιδοδάσος δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας, εκτός από ένα μικρό τμήμα του που υπόκειται στο δίκτυο Natura.

Επειδή την παρούσα στιγμή οι περιβαλλοντικές ισορροπίες στο Βελανιδοδάσος βρίσκονται σε οριακό σημείο και προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη σωτηρία του, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του δάσους σε καθεστώς προστασίας (αισθητικό δάσος, τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ή μνημείο της φύσης), όπως έχουν κατά καιρούς ζητήσει περιβαλλοντικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές του νομού.

Τα παραπάνω τονίζει και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στο κείμενο συμπερασμάτων και των προτάσεών της για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του νομού Αιτ/νίας και την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων του, που περιλαμβάνονται στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 7/29-4-2009 έγγραφό της, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής και νυν Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Βελανιδοδάσος είναι η Οργανωμένη λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής.

Καθημερινά κόβονται εκατόν ογδόντα με διακόσια αιωνόβια δέντρα, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις. Οργανωμένα συνεργεία αποτελούμενα από ντόπιους και αλλοδαπούς με αλυσοπρίονα κόβουν παράνομα (χωρίς άδειες) τα δέντρα και τα διακινούν προκλητικά με ΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα στα παραπάνω χωριά, ακόμη και με νταλίκες σε όλα τα αστικά κέντρα.

Οι δασάρχες Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου στην δικαιοδοσία των οποίων έχει ανατεθεί η αστυνόμευση και ο έλεγχος της παράνομης υλοτομίας του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου είναι εξαφανισμένοι. Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Γιάννης Τριανταφυλλάκης έστειλε στους παραπάνω δασάρχες την από 26/3/2020 καταγγελία του για την παράνομη υλοτομία χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το θέμα της λαθροϋλοτομίας που μαστίζει το όμορφο όσο και μοναδικό Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης ενημέρωσε τον Δήμαρχο, το προεδρείο και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πέσει στην αντίληψή του καθώς επίσης και ότι του έχουν καταγγελθεί από δημότες περιστατικά με την οργανωμένη κοπή δέντρων στο δάσος της βελανιδιάς. Μάλιστα χαρακτήρισε ως «πάρτυ» αυτό που γίνεται από τα οργανωμένα συνεργεία που κόβουν τα δέντρα και κατέληξε ότι θα πρέπει να παρθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα, αφού γίνει ενημέρωση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για το έγκλημα που είναι σε εξέλιξη στο δάσος της βελανιδιάς. Για το ίδιο θέμα μίλησε επίσης κι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Στάικος.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δ. Κομπλίτση.

Ο Σύλλογός μας επανειλημμένα έχει καταγγείλει, από την δημιουργία του το 1998, το έγκλημα που γίνεται στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, με την λαθρεξύλευση και την λαθρεμπορία δασικών δέντρων και θάμνων.

Ο σύλλογός μας έχει διοργανώσει ημερίδες για την σωτηρία και την ανάδειξη του δρυοδάσους και τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς, επίσης έχουν γίνει πάρα πολλές παραστάσεις στους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας για την προστασία της βελανιδιάς και του περιβάλλοντος του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, περιβαλλοντικές επισκέψεις στο δρυοδάσος Ξηρομέρου από πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα και από μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακόμη και η Επιτροπή για την προστασία του Περιβάλλοντος της Βουλής με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρό της και νυν Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη Κυριάκο, επισκεφτήκαν το βελανιδοδάσος και το χωριό Σκουρτού Ξηρομέρου το 2009 και υποσχέθηκαν ότι θα απαλλάξουν το δάσος από τα σκουπίδια από την λαθρεξύλευση και το λαθρεμπόριο δασικών δέντρων και θάμνων.

Περιστατικά καταγγελιών οργανωμένης λαθροϋλοτομίας αναφέρθηκαν κατά καιρούς από πολλούς δημότες και συλλόγους στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες (βλ. Agrinio press στις 26/3/2020, στον Ξηρομερίτη στις 27/3/2020, στην εφημερίδα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» φύλλο 224, Μάρτιος-Απρίλιος 2020).

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να ληφθούν μέτρα προστασίας του Βελανιδοδάσους από την οργανωμένη λαθροϋλοτομία. Είναι κρίμα κι άδικο σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς να την πληρώσει το φυσικό περιβάλλον. Να γίνει το Βελανιδοδάσος κάρβουνο στις πόλεις όλης της Ελλάδας και μέσο πλουτισμού των κερδοσκόπων και των λαθροϋλοτόμων.

Τέλος ζητάμε, πριν είναι αργά, για την προστασία του το Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου να περιληφθεί στις περιοχές ειδικής προστασίας και να χαρακτηριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας (αισθητικό δάσος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή μνημείο της φύσης).

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 491 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.