Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:19 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 21:02

Αλλαγές φέρνει το 2022 στα φορολογικά – Η Αιτωλοακαρνανία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταξη πολλών περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αλλαγές φέρνει το 2022 στα φορολογικά

Η Αιτωλοακαρνανία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταξη πολλών περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Τι ακριβώς ισχύει αναλύει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας

Μια σειρά οικονομικών και άλλων αλλαγών θα ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών σιγά – σιγά με το νέο έτος και θα αφορούν το υπουργείο Οικονομικών και τις συναλλαγές των φορολογούμενων μαζί του!

Μάλιστα στο πλαίσιο των αλλαγών η Αιτωλοακαρνανία επηρεάζεται άμεσα τόσο στο γενικό πλάνο, όσο και σε ειδικό που αφορά τις αντικειμενικές αξίες και η αύξησή τους αναμένεται να είναι για την περιοχή της τάξεως του 10%, ενώ θα εισαχθούν και πάρα πολλές περιοχές στην «λίστα» των αντικειμενικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσο Προβίδα υπάρχουν προσαρμογές – αλλαγές που αφορούν φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις!

Μάλιστα αλλαγές, όπως αυτή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος θα επηρεάσει και την καθημερινότητά μας, διότι αφορούν τα πλαστικά καπάκια και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ που παίρνουμε κάθε πρωί!

Μιλώντας για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Προβίδας τόνισε: «φέτος υπάρχει παράταση στην αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυε μέχρι και το 2021 και πλέον θα ισχύει και το 2022 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα εισοδήματα δηλαδή που θα προέρχονται από αυτές τις πηγές δεν θα έχουν εισφορά αλληλεγγύης για το 2022. Φέτος επίσης ισχύει νέο σύστημα για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Αυτό δημιουργεί αύξηση στις αντικειμενικές και στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας

Η αύξηση προσδιορίζεται πάνω από το 10%, ενώ επίσης στην Αιτωλοακαρνανία εισάγονται στο σύστημα των αντικειμενικών πάρα πολλές περιοχές που μέχρι και το τέλος του 2021 δεν υπήρχαν.

Οι περιοχές που ήταν ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού μέχρι τώρα ήταν οι πόλεις του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού, της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας και όχι όλος ο δήμος της εκάστοτε πόλης που προαναφέραμε. Πλέον λ.χ. για το Αγρίνιο μπαίνει στο σύστημα το Παναιτώλιο, το Καινούργιο, το Δοκίμι, τα Καλύβια και γενικότερα περιοχές που μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένες στον αντικειμενικό προσδιορισμό.

Αυτό θα επιφέρει μεταβολές στις μεταβιβάσεις, θα αυξηθεί ο φόρος τους και θα φέρει επίσης μεταβολές στο ΕΝΦΙΑ. Από φέτος επίσης θα υπάρχει νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και τους επόμενους μήνες θα γίνουν οι ανακοινώσεις, ενώ οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την άνοιξη όπου θα έρθει και ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο δεν θα το περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, αλλά την άνοιξη.

Ο σχεδιασμός του υπολογίζεται πάντα με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, κάτι που αυτόματα σημαίνει και αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αν και βάσει των λεγμένων τους ο νέος ΕΝΦΙΑ σε όποια ακίνητα δεν θα έχουν αύξηση στην αντικειμενική τους τιμή θα είναι και χαμηλότερος, αλλά στις νέες περιοχές που θα ενταχθούν φέτος για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών θα υπάρχουν και αυξήσεις. Από το 2022 έως και το 2025 έχουν νομοθετηθεί νέα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Είναι γνωστό από πέρσι και πρόπερσι πως πρέπει να καλύψουμε το 30% των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτό δηλαδή που αλλάζει είναι ότι ηλεκτρονικές πληρωμές λ.χ σε γιατρούς θα έχουν bonus, θα υπολογίζονται διπλά.

Ακόμη ένα κίνητρο για ηλεκτρονικές πληρωμές προς κλάδους υπηρεσιών και κατασκευών (για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γραφεία τελετών κλπ) το bonus θα είναι η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση αναμένουμε τις αναλυτικές οδηγίες, ενώ από 1η Ιανουάριου η φορολοταρία αλλάζει λίγο και θα διαθέτει έπαθλα ακόμη και 50.000 ευρώ».

Οι αλλαγές στις επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κ. Προβίδα είναι αρκετές. Συγκεκριμένα: «από το 2022 και μετά ο φορολογικός συντελεστής από 24% που ήταν μέχρι και το τέλος του2021 πάει στο 22%. Σημαντικό είναι επίσης η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται στην εστίαση.

Τα πλαστικά καπάκια, ποτήρια του καφέ, οι πλαστικές συσκευασίες που δίνονται για τα τρόφιμα θα χρεώνονται επιπλέον και θα υπάρχει ειδικό τέλος γι’ αυτά της τάξεων των 4 λεπτών συν το ΦΠΑ για κάθε τεμάχιο. Ο καφές λ.χ. στο χέρι έχει πλαστικό καπάκι από πάνω και πλαστικό ποτήρι και αυτό θα έχει επιβάρυνση 10 λεπτά για τον καταναλωτή.

Τα 5 λεπτά θα είναι για το πλαστικό ποτήρι και τα υπόλοιπα 5 θα είναι για το πλαστικό καπάκι. Τέλος, αναμένουμε μέσα στον μήνα να απλουστευτεί η διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και για φυσικά και για νομικά πρόσωπα και για τις μεταβολές που γίνονται.

Όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται η χρήση της αστυνομικής ταυτότητας στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, καθώς τα απαραίτητα στοιχεία θα τα διαθέτει η Αστυνομία.

Παράλληλα, δόθηκε παράταση για την μεταβίβαση ακινήτων μέχρι και 31/1 με τιμές αντικειμενικού προσδιορισμού του 2021, ενώ παράταση μέχρι και τις 31/1 έλαβε και η υποβολή της δήλωσης του πόθεν έσχες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”       

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 600 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.