Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 20:24

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 80η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- "Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;" αναρωτιόταν ο Επίκουρος. "Αφού όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν θα υπάρχει. Κι όταν έρχεται αυτός, δε βρισκόμαστε πια εδώ". Αν το δούμε απ'αυτή την άποψη, έχει δίκιο. Γιατί ποιός άνθρωπος βασανίζεται επειδή είναι νεκρός; Δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουμε με το θάνατο ούτε για μιά στιγμή. Ας μην τον φοβόμαστε λοιπόν.

- Να ζείς στα κρυφά ήταν η συμβουλή του Επίκουρου.

- Ο Ινδός Σουάμι Βιβεκονάντα είχε πεί κάποτε: "Ορισμένες θρησκείες χαρακτηρίζουν άθεο τον άνθρωπο που δεν πιστέυει στην ύπαρξη ενός προσωπικού Θεού έξω απο τον εαυτό του. Εμείς χαρακτηρίζουμε άθεο τον άνθρωπο που δεν πιστέυει στον εαυτό του. Αθεϊσμός για μάς είναι έλλειψη πίστης στη Θεία ιδιότητα της ανθρώπινης ψυχής". Ο Βιβεκανάντα συνέβαλε στη διάδοση του Βουδιστικών ιδεών στη Δύση.

- Το έτος 330 μ.χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους στην Κωνσταντινούπολη, που ο ίδιος είχε ιδρύσει στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας. Η νέα πρωτεύουσα ονομάστηκε "δεύτερη Ρώμη" το έτος 395 μ.χ. η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο: Το Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος είχε πρωτεύουσα τη Ρώμη και το ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος είχε πρωτεύουσα την νέα πόλη του Κωνσταντίνου την "Κωνσταντινούπολη".

- Όταν λέμε "Μεσαίωνας" εννοούμε την περίοδο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλες περιόδους. Η Έκφραση αυτή εμφανίστηκε την εποχή της αναγέννησης. Την εποχή εκείνη ο Μεσαίωνας φαινόταν στους ανθρώπους σαν μια "Χιλιόχρονη νύκτα" (400 μ.χ. - 1400 μ.χ.) που είχε σκεπάσει με το σκοτάδι της την Ευρώπη για το διάστημα ανάμεσα στην αρχαιότητα και την αναγέννηση. Ο Μεσαίωνας συνδέεται άμεσα με την επικράτηση του Χριστιανισμού, το κυνήγημα της Ελληνικής φιλοσοφίας και τη βίαιη επιβολή της θρησκειοκρατίας.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 1189 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!