Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 11:55

Ο Δήμος Αγρινίου βράβευσε 37 Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς καλλιτέχνες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σαράντα μέρες διήρκεσε η Πρώτη έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στο Αγρίνιο. Από την 27η Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, που ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου την εγκαινίασε, έως σήμερα 5η Ιανουαρίου 2022.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Γεώργιος Βαρεμένος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης στην Α.Σ.Κ.Τ. κ. Παναγιώτης Χαραλάμπους, πολλοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Μια μέρα πριν την λήξη της έκθεσης, Τρίτη βράδυ 4 Ιανουαρίου, διοργανώθηκε μια σεμνή τελετή στην οποία η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου απένειμε αναμνηστικά Διπλώματα στους συμμετέχοντες στην έκθεση Εικαστικούς Καλλιτέχνες.

Αυτοί ήταν αλφαβητικά οι παρακάτω:

Αλεξόπουλος Χρήστος,  Βάρσος Γιάννης,  Βαλαώρας Θανάσης,  Βελέντζα Βασιλική,  Γιακουμάτου Στέλλα, Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος,  Καραγεώργου Κατερίνα,  Κατσαρού Σοφία, Κατσαντώνης Λάμπρος, Κοττά Μαρία, Κρέτσης Δημήτρης, Κρέτσης Μπάμπης, Κρέτσης Θανάσης, Κωνσταντή Βάγια, Λάϊος Θεόδωρος, Μακροζαχόπουλος Χρήστος, Μπάθας Αθανάσιος, Μπλαχούρα Χριστίνα , Ναστούλης Αντώνης, Νταρίλα Βικτώρια, Παπανίκος Χρήστος ,Πασχέντη Ειρήνη, Πίνας Χάρης, Πρέζας Παναγιώτης, Ραμμόπουλος Βασίλης, Ράπτης Τριαντάφυλλος, Ρόμπολας Βαγγέλης, Σελιμάς Βασίλης, Στάικος Χριστόφορος, Στούμπος Δημήτρης, Στρατούλης Αλέξανδρος, Σωτηροπούλου Χριστίνα, Τσαμπόκα Τίνα,  Τσώρης Απόστολος, Φαρμάκης Λάμπρος, Χαραλάμπους Παναγιώτης,  Χατζηδέλιος Αριστοτέλης.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου και στεγάστηκε στην αίθουσα της γλυπτοθήκης στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, συμμετείχαν 37 Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί με 2-3 έργα τους ο καθένας.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν τόσοι πολλοί δημιουργοί στον ίδιο χώρο. Στα έργα τους που παρουσιάστηκαν, οι ποικίλες τεχνοτροπίες τους, τα θέματά τους και η  ποιότητα της τέχνης τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον  των πολλών επισκεπτών.

Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτέλεσαν οι εικαστικοί Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος, Αντώνης Ναστούλης και Δημήτρης Στούμπος. Στον πρόλογο του άλμπουμ το οποίο μοίρασαν σε όλους τους επισκέπτες αναφέρθηκαν στους σκοπούς τους λέγοντας: «Με αυτή την πρώτη έκθεση οι Εικαστικοί του τόπου μας και ευρύτερα όλης της Αιτωλοακαρνανίας ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που να έχουν πρόσβαση και βήμα όλοι οι Εικαστικοί Δημιουργοί του νομού μας. Να μπορούν όλοι τους να προβάλλουν τις δημιουργίες τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλοϋποστηρίζονται. Ευχόμαστε από καρδιάς αυτή η πρώτη έκθεση να είναι ο σπόρος για να γίνει η περιοχή μας μια πρωτοπόρα κοινωνία εικαστικών δημιουργών».

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στον χώρο ψυχαγωγικές αλλά και επιμορφωτικές εκδηλώσεις που μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα την βραδιά των εγκαινίων, η ορχήστρα με τους καλλιτέχνες Νεκτάριο Αποστολιώτη (πιάνο-μπάσο), Κώστα Στάθη (κιθάρα), Κριστάλια Αποστολιώτη (βιολί), και Χριστίνα Κορκοντζέλου (πιάνο), πλημμύρισαν τον εκθεσιακό χώρο με την ευχάριστη ποιοτική μουσική τους.

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. διοργανώθηκε Μουσική βραδιά με έντεχνο και ελαφρολαϊκό πρόγραμμα με τους Αμφιλοχιώτες καλλιτέχνες Γεώργιο Τσούμα (μπουζούκι-φωνή), Νίκο Πρεβεζάνο (κιθάρα-φωνή), και Νίκο Τρομπούκη στα κρουστά.

Την επόμενη μέρα Κυριακή πρωί στις 10:30  έγινε σεμινάριο τέχνης από τον ζωγράφο Αντώνη Ναστούλη με θέμα «Ανατομία κεφαλής & φόρμες Πορτρέτου».

Το Σάββατο βράδυ στις 11 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. ξανά διοργανώθηκε Μουσική βραδιά με τους καλλιτέχνες Θοδωρή και Θωμά Κουτσουπιά.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. έγινε ομιλία περί τέχνης από τον ζωγράφο Δημήτρη Κρέτση.

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το πρωί στις 11:00 με 12:00 έγινε ομιλία από την ψυχολόγο κυρία Πόπη Τσουφλίδου με θέμα «Ζωγραφική και ψυχολογία». Και την ίδια μέρα το βράδυ 07:00 με 08:00 μ.μ. δεύτερη ομιλία από την κυρία Τσουφλίδου με θέμα την «Ψυχολογία του δημιουργού».

Η Αντιδήμαρχος κυρία Παπαγεωργίου κατά την απονομή των διπλωμάτων στους καλλιτέχνες, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία της πρώτης Αιτωλοακαρνάνικης έκθεσης που συμμετείχαν τόσοι πολλοί δημιουργοί. Εξέφρασε την ευχή και επιθυμία όλων για την καθιέρωσή της σαν θεσμό στον τόπο, αν όχι κάθε χρόνο τουλάχιστον ανά διετία. Τα πολλά σχολεία που την επισκέφθηκαν-είπε-καθορίζουν το πνευματικό μέλλον του τόπου μας. Τα νέα παιδιά επισκεπτόμενα εκθέσεις και μουσεία, προσεγγίζουν και ενστερνίζονται την καλλιτεχνική γνώση. Μαθαίνουν την ιστορία της τέχνης και ανεβαίνουν σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα. Έτσι γίνονται άξιοι πολίτες της χώρας μας, που είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού.

Κρίνοντας από την επιτυχία αυτής της πρώτης έκθεσης και μιλώντας με καλλιτέχνες που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν, στην επόμενη διοργάνωση θα υπάρξει πρόβλημα εξεύρεσης χώρου!

Τελικά η Αιτωλοακαρνανία πέρα από τις πολλές αρχαιότητες που κρύβει στο υπέδαφός της, κρύβει και χιλιάδες καλλιτεχνικά ταλέντα που ανυπομονούν να προσφέρουν τις δημιουργίες τους στην κρίση των φιλότεχνων συμπατριωτών τους!

Συγχαρητήρια στον Δήμο Αγρινίου, στους πρωτεργάτες της έκθεσης, στους συμμετέχοντες εικαστικούς και στους πολίτες που παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις επισκέφθηκαν την έκθεση αψηφώντας την Δαμόκλεια σπάθη της πανδημίας…

Απόστολος Κων. Καρακώστας     

 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 592 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.