Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 18:34

Ο Αϊ Βασίλης και το φλουρί της βασιλόπιτας - Η ξεχωριστή νύχτα της αρχής του νέου χρόνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

button 

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Όμορφη νύχτα. Από το απόγευμα η βροχή σταμάτησε και ο καιρός το γύρισε στον χιονιά… 

Η ξεχωριστή νύχτα της αρχής του νέου χρόνου μέσα από μια ιστορία τόσο παλιά όσο και πολύ νέα. 

Ο Άγιος Βασίλης από την Καισάρεια είναι και αυτός εδώ για να μας πει την δική του ιστορία, μία ιστορία αγάπης και μοιρασιάς, μία ιστορία που διαπνέεται από την φροντίδα του ενός ανθρώπου για τον άλλο και που με το παράδειγμά της ανοίγει γιορτινά το νέο έτος. 

  image

 

  

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως, ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Άγιος Βασίλειος που ήταν Επίσκοπος Καισαρείας, έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος στις ανάγκες των ιδρυμάτων της «Βασιλειάδας» και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με έναν πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Έτσι γεννήθηκε το έθιμο της Βασιλόπιτας.

Αυτή την ιστορία μας διηγείται με μοναδικό τρόπο η Ζωή Κανάβα και η διήγησή της ζωντανεύει μέσα από τις όμορφες εικόνες της Χριστίνας Παπαθέου - Δουληγέρη. Το βιβλίο έχει σχήμα μικρό και μπορεί να ταχυδρομηθεί και ως ευχετήρια κάρτα.

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ο αϊ - Βασίλης και το φλουρί της Βασιλόπιτας
Συγγραφέας: Ζωή Κανάβα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Παπαθέου-Δουληγέρη
Εκδόσεις: Πορφύρα

Α’ Έκδοση: Οκτώβριος 2021
ISBN: 978-618-84767-8-3
Διαστάσεις: 14Χ16
Σελίδες: 30
Βάρος: 0,90gr

Λ.Τ: 7,00€

 

Η συγγραφέας

  bio  

Η Ζωή Κανάβα γεννήθηκε στην Νέα Αγχίαλο του Βόλου. Παρακολούθησε μαθήματα εξελικτικής ψυχολογίας και ψυχολογίας του παιδιού, καθώς και φιλοσοφίας στο βραχύβιο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών. Από το 1977 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών κι εφηβικών βιβλίων. Θεατρικά έργα της μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο. Επίσης, ως παραγωγός, είχε μακρόχρονη συνεργασία, ιδιαιτέρως γόνιμη, με το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δίδαξε σε σχολές γονέων, σε σχολές υποψήφιων κατηχητών της αρχιεπισκοπής Αθηνών και στη ΧΕΝ στην τάξη των υποψήφιων baby sitter. Ήταν τακτική συνεργάτης του περιοδικού Συνεργασία και κείμενά της σχετικά με την παιδική Λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και πρακτικά συνεδρίων. Έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Αποστολική Διακονία, την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων και τελευταία από την ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ. Το βιβλίο της Πασχαλιά με ότο στοπ (νέος τίτλος Γεια χαρά…Πάμε) αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα του Πανεπιστημίου της Πάδοβα.

 

Η εικονογράφος

 bio  

 

Η Χριστίνα Παπαθέου Δουληγέρη σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από τα φοιτητικά της χρόνια παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής εικονογραφίας σε διάφορους φορείς. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της μαθητείας της υπήρξε η συνάντηση της με τον Γιώργο Κόρδη. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στα μαθήματά του, στο εργαστήριο «Εικονουργία». Έκτοτε, ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική φορητών εικόνων για ιδιώτες και Ι. Ναούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει πλειάδα βιβλίων, κυρίως παιδικών, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους όπως: Ακρίτας, Αρμός, Αποστολική Διακονία, εκδ. Σταμούλη, «Άθως» παιδικά, Εν Πλω κλπ. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

 

prosfora

Διαβάστηκε 891 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.