Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 17:54

Επιχειρηματικά Πάρκα : Αγγελόκαστρο & Χαλίκι στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

13 Επιχειρηματικά Πάρκα στη Δυτική Ελλάδα προτείνει το Σχέδιο της Περιφέρειας και δύο από αυτά προκρίνονται στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν “οδικό χάρτη”, δηλαδή μια μελέτη κατευθύνσεων, που δεν αποτελεί δόγμα, καθώς η πλήρης υλοποίηση του σχεδίου αντικειμενικά θα παρακολουθήσει τη δυναμική, το ενδιαφέρον και τις χωρικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο αυτό το Σχέδιο μπορεί να γίνει ένα πλαίσο κατευθύνσεων για την εκπόνηση νέων Τοπικών/Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ειδικά για τις περιοχές όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα χωροταξικών προϋποθέσεων.

Η μελέτη – κατεύθυνση βασίστηκε όπως είναι λογικό στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, αποτυπώθηκαν δηλαδή οι συνθήκες και τα προβλήματα στις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων υπέρ των επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, κατεγράφησαν οι προϋποθέσεις – συνθήκες για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Επιχειρηματικών Πάρκων). Το σχέδιο συνολικά βασίζεται σε ένα πρόγραμμα προτεραιότητας με 6 προτεινόμενες περιοχές (δηλαδή δύο Επιχειρηματικά Πάρκα ανά Περιφερειακή Ενότητα), ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με 10 περιοχές και το πλήρες πρόγραμμα με το σύνολο των 13 προτεινομένων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Στην Αιτωλοακαρνανία εξετάστηκαν συνολικά οκτώ περιοχές, δύο στη Ναύπακτο και έξι στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου και τελικά προτείνονται η έκταση στο Αγγελόκαστρο στην οποία έχει ήδη στοχεύσει ο Δήμος Αγρινίου και προχωρήσει σε ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο για την σύνταξη του φακέλου και στην περιοχή Χαλίκι λίγο πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου, όπου ήδη καταγράφεται μια άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση και η οποία προτείνεται ουσιαστικά να οργανωθεί σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης. Οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι δύο προτεινόμενα σημεία βάσει του ΓΠΣ Ναυπάκτου, αντίστοιχα δυο προτεινόμενα σημεία από το ΓΠΣ Αγρινίου και ένα ακόμη από το ΓΠΣ Νεάπολης, οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις στο Χαλίκι Παναιτωλίου και το Γιαννούζι και η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για την περιοχή του Αγγελοκάστρου.

Οι τελικά προτεινόμενες περιοχές προτεραιότητας (Αγγελόκαστρο & Χαλίκι Αγρινίου) ικανοποιούν ιδανικά τη δεσπόζουσα ανάγκη του ΠΣΔ, Δηλ. την ανάδειξη δύο τουλάχιστον περιοχών για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου (α) σε αδόμητες εκτάσεις και (β) σε περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης:
•η έκταση στο «Αγγελόκαστρο Αγρινίου» αποτελεί δημόσια γη που έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων.
•η περιοχή στο «Χαλίκι Αγρινίου» συγκεντρώνει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης τα οποία, εφόσον εκπληρώνονται και οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης.

Αν ο χαρακτήρας της γεωργικής γης της περιοχής «Χαλίκι» αναδειχθεί ως απαγορευτικός παράγων για την οργάνωση και πολεοδόμησή της, η επιλογή μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη υποδοχέα στη θέση «Γιαννούζι». Η περιοχή «ΒΙΟΠΑ Νεάπολης» Αγρινίου δεν αποτρέπεται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου, όταν και εφόσον εξασφαλισθούν οι κύριες προϋποθέσεις (διασφάλιση έκτασης, επενδυτικό ενδιαφέρον, βιωσιμότητα), αλλά δεν συνιστάται για την ανάπτυξη μέτρων και προγραμμάτων δημόσιας πολιτικής συγκριτικά με τις δύο προηγηθείσες-προκρινόμενες περιοχές. Γενικά, την πλήρη ανάπτυξη και υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης θα καθορίσει η δυναμική της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Δυνατότητες & Πρωτοβουλίες των ΟΤΑ (Α’&Β’ βαθμού)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των Πάρκων, οι ΟΤΑ και τα Επιμελητήρια, μόνοι τους ή σε συνεργασία με ιδιοκτήτες γης, επιχειρήσεις και επενδυτές, μπορούν:
•Να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης ΕΠ σε περιοχές που υποδεικνύονται από το Περιφερειακό Σχέδιο επενδύοντας πόρους ή διαθέτοντας μέρος του αποθεματικού τους (για τα Επιμελητήρια) για τη δημιουργία Φορέων Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στις περιοχές τους
•Να επιδιώξουν, με τη σύμφωνη γνώμη της κρίσιμης μάζας των επιχειρήσεων, την μετατροπή των άτυπων συγκεντρώσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα (ΕΠ), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των περιοχών τους
•Να συμβάλλουν στην δημιουργία φορέων διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων, συμμετέχοντας σε αυτούς και διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους μέσα από σύγχρονους Κανονισμούς Λειτουργίας, ιδίως σε Πάρκα όπου διαπιστώνονται ή καταγράφονται συνθήκες σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων
Η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας ΟΤΑ και Επιμελητηρίων λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας και ενθάρρυνσης της ιδιωτικής οικονομίας για την ανάπτυξη επενδύσεων σε ΕΠ, ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνεται βασικός σκοπός του κοινωνικού τους προορισμού.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 627 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.