Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 11:58

Η “Διέξοδος” και το “Μουσείο Άλατος” παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Γιάννη Δακαλάκη για το Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η “Διέξοδος” και το “Μουσείο Άλατος” παρουσιάσουν το νέο βιβλίο του Γιάννη Δακαλάκη το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας Γιάννη Δακαλάκη με τίτλο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Ιστορία – Πολιτισμός – Γεγονότα 16ος -20ος αιώνας

Πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή πέντε αιώνων, για μια πόλη τιμημένη με το ιερότερο τίτλο, που της απονεμήθηκε για την αδιάκοπη πορεία της από την εμφάνισή της ως σήμερα. Μιας πόλης που μέσα από τα σπλάγχνα της ξεπήδησαν τα μεγάλα ονόματα του ηρωισμού, της πολιτικής και του πολιτισμού. Μιας πόλης που έκλειναν το γόνυ τους οι πάντες. Βασιλείς, Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, πρωτοπόροι της διανόησης και της τέχνης. Μιας πόλης, που τα φιλελληνικά κράτη που τη βοήθησαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία, έθεσαν τους βωμούς της αιώνιας παρουσίας τους, μέσα στο χώρο που φυλάσσονται τα οστά των προγόνων τους.

Το βιβλίο είναι θύμηση και γλυκιά αναπόληση, μιας ζωής που πέρασε ανεπιστρεπτί. με τους ανθρώπους της που της έδιναν καθημερινή ανάσα και πρόοδο. Είναι το βιβλίο που για τους παλιότερους, αποτελεί έκπληξη για τη ζωή που πέρασαν με τις χαρούμενες συντροφιές τους, με τα ήθη, τα έθιμά τους και με την ξεγνοιασιά της νιότη τους.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πλουσιότατο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό που του παραχώρησαν αγαπημένοι φίλοι και συμπολίτες. Ανέτρεξε σε παλαιές εκδόσεις και άγνωστα γεγονότα που τα απαριθμεί με εκφραστικό και συναισθηματικό λόγο. Δεν υπερβάλει και δεν υποβιβάζει πρόσωπα και γεγονότα, αλλά τα μεταφέρει απλά και κατανοητά, όπως του τα διηγήθηκαν και όπως, πολλά από αυτά, τα έζησε ο ίδιος τα παλαιότερα χρόνια, στο περιβάλλον μιας πόλης που ανέδυε ευωδία στα μπαλκόνια, τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών με το αγιόκλιμα, το νυχτολούλουδο και το γιασεμί.

Το βιβλίο συναρπάζει τον αναγνώστη γιατί εκεί βρίσκει κάτι δικό του, κάτι νοσταλγικό. Πέραν όμως απ’ όλα αυτά περιγράφει και το μεγάλο κακό που κάποιοι προξένησαν στην πόλη με την καταστροφή της πλατιάς και πανέμορφης λιμνοθάλασσά της. Τα κόκαλα των αγωνιστών που είναι διάσπαρτα στην Κλείσοβα, στο Βασιλάδι και στην Πλώσταινα, θα είναι γι’ αυτούς οι καθημερινές ερινύες που θα τους καταδιώκουν.

Την έκδοση του βιβλίου, χαιρετίζει ο ιδρυτής της «Διεξόδου» και του «Μουσείου Άλατος», δικηγόρος Νίκος Κορδόσης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 834 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 12:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.