Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 20:15

Έξι μύθοι για τον καφέ καταρρίπτονται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεκινήσουν την ημέρα τους μετά το πρώτο φλιτζάνι καφέ.

Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά και δίνει στον εγκέφαλό μια ενεργειακή ώθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί μύθοι για τον καφέ που πρέπει να καταρριφθούν. Παρακάτω, ο Niket Sonpal, MD, FACP, DABIM, ένας γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκαθαρίζει ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τον καφέ που μπορεί να σε εκπλήξουν.

Μύθος 1: Ο ελαφρά καβουρδισμένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη

Οι περισσότερες μελέτες λένε ότι η καφεΐνη είναι περίπου η ίδια, αρκεί ο καφές να μετριέται με βάση το βάρος και όχι τον όγκο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πιο ελαφριά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ τείνουν να είναι μικρότεροι, επομένως χρειάζονται περισσότεροι από αυτούς για να παρασκευαστεί ο ίδιος όγκος καφέ με ένα πιο καβουρδισμένο χαρμάνι και επομένως ο ίδιος όγκος θα είχε περισσότερη καφεΐνη ακόμα κι αν οι ίδιοι οι κόκκοι δεν έχουν.

Μύθος 2: Τα τρόφιμα με γεύση καφέ δεν σας επηρεάζουν όπως ο καφές

«Αν είναι απλώς με άρωμα καφέ, τότε δεν περιέχουν καφεΐνη, αλλά αν είναι πραγματικός καφές, τότε μπορεί αν καταναλώσεις αυτά τα επιδόρπια αργά το βράδυ μπορούν να σε κρατήσουν ξύπνια», λέει ο Δρ. Sonpal. Έτσι, έλεγξε ξανά τη λίστα συστατικών όταν επιλέγεις κάτι τέτοιο για να προσδιορίσεις αν περιέχει πραγματικό καφέ ή απλώς τη γεύση του.

Μύθος 3: Ο εσπρέσο είναι πολύ πιο δυνατός από τον καφέ φίλτρου

«Ένα σφηνάκι εσπρέσο έχει 63 mg καφεΐνης, ενώ ο κανονικός καφές έχει 12 έως 16 mg καφεΐνης κατά μέσο όρο στην ίδια ποσότητα, οπότε αυτό σημαίνει ότι ο εσπρέσο έχει περισσότερη καφεΐνη», λέει ο Δρ Sonpal. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη καθώς το φλιτζάνι του χωράει πολύ περισσότερη ποσότητα καφέ από αυτό του εσπρέσο.

Μύθος 4: Ο καφές σε αφυδατώνει

«Αυτό είναι σίγουρα ένας μύθος, καθώς ο καφές έχει μια ήπια διουρητική δράση, αλλά είναι αμελητέα και αντισταθμίζεται από τον όγκο του νερού που περιέχεται στον καφέ», λέει ο Δρ Sonpal. Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε συνήθεις πότες καφέ το υποστηρίζουν επίσης, αφού διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν αύξησαν την κατανάλωση καφέ, τα άτομα δεν είδαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Μύθος 5: Ο καφές θα σε κρατήσει ξύπνια το βράδυ

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν είναι πραγματικά μύθος, αφού εξαρτάται από το άτομο, αλλά σίγουρα δεν είναι και μια καθολική αλήθεια. «Εξαρτάται από την ανοχή ενός ατόμου στην καφεΐνη», λέει ο Δρ. Sonpal. Επομένως, βρες το χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για εσένα, αντί να ακούς γενικές συμβουλές.

Μύθος 6: Οι πράσινοι κόκκοι καφέ δεν έχουν καφεΐνη

Οι μη καβουρδισμένοι (γνωστοί και ως πράσινοι) κόκκοι καφέ περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τους καβουρδισμένους ομολόγους τους—12 έως 16 mg ανά 30 ml. Αλλά η γεύση του είναι πολύ πιο ήπια (πιο πολύ σαν τσάι) αφού η διαδικασία καβουρδίσματος είναι αυτή που δίνει στους μαύρους κόκκους καφέ την πλόύσια και έντονη γεύση τους.

pronews.gr

Διαβάστηκε 680 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.