Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 00:01

Το «Ξενοκράτειον» Μουσείο, πολιτιστικό λίκνο του Μεσολογγίου-παρουσιάστηκε ο τόμος, δείτε εκθέματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσιάστηκε ο τόμος “Ξενοκράτειον. To Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου” της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

H Lamda Development, πιστή στη δέσμευση της για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεχίζει την περιήγηση του αναγνωστικού κοινού στα μουσεία της Ελλάδας παρουσίασε σήμερα τον 20ο τόμο της σειράς «ο Κύκλος των Μουσείων», που είναι αφιερωμένος στο Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η παρουσίαση έγινε σε μια λιτή εκδήλωση, που συντόνισε η κυρία Υβέτ Κοσμετάτου, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Lamda Development, στο “Μουσείο Ακρόπολης” από τον κ. Ευάγγελο Χρόνη, Aντιπροέδρος της Lamda Development,την κυρία Ειρήνη Λούβρου, επιμελήτρια των “Εκδόσεων Ολκός” και την κυρία Ολυμπία Βικάτου, συγγραφέα του τόμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Νίκου Σταμπολίδη, Καθηγητή, Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και ακολούθησε η προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Ο ξεχωριστός αρχαιολογικός πλούτος και η πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζονται μέσα από τον πολυτελή αφιερωματικό τόμο «Ξενοκράτειον—Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως», της αρχαιολόγου και Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κυρίας, Ολυμπίας Βικάτου.

Μέσα από τις σελίδες του τόμου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και συλλογές μεγάλου χρονικού και θεματικού εύρους, από τους προϊστορικούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, αντιπροσωπευτικές των φύλων που κατοίκησαν την περιοχή. Ευρήματα που στεγάζονται πλέον στο «Ξενοκράτειον», ένα διατηρητέο νεοκλασικό οικοδόμημα που αποτελεί τοπόσημο του Μεσολογγίου και φιλοξενεί σήμερα το νεοσύστατο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Το κτίριο του Ξενοκρατείου αποκαταστάθηκε υποδειγματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής που δεν περιορίζεται στους νεότερους χρόνους.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο, που υποστηρίζει διαχρονικά την εκδοτική πρωτοβουλία «Ο Κύκλος των Μουσείων», η Lamda Development επέλεξε το νεοσύστατο μουσείο για τη φετινή έκδοση της σειράς, επιθυμώντας να συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή του.

Η έκδοση του 20ου αφιερωματικού τόμου συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί φόρο τιμής στη συνεισφορά της Ιεράς Πόλεως του Αγώνα.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε:

«Η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών.

Εκπληρώνεται, σήμερα, με την αναγέννηση του “Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου”, το οποίο ανηγέρθη το 1885 δαπάναις των ευεργετών της πόλης αδελφών Ξενοκράτη. Οι Ξενοκράτες υπηρέτησαν πιστά την ιδέα της ελληνικής παλιγγενεσίας και διέθεσαν την περιουσία τους ευεργετώντας το έθνος. Μέσα στον πατριωτισμό τους, δεν λησμόνησαν το Μεσολόγγι, τους κατοίκους του οποίου θαύμαζαν για τον ηρωισμό τους.

Το “Ξενοκράτειοv”, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων του, και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, αποκαταστάθηκε εκ βάθρων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Η ίδρυση και η απόδοση του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην επέτειο της διακοσιετηρίδας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστήριο εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κατέστη συνώνυμο της προσφοράς και της θυσίας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Η εταιρεία Lamda Development συμπληρώνει την απόδοση τιμής προς την Ιερά Πόλη αφιερώνοντας στο Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο τον εικοστό τόμο της εμβληματικής σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων”. Η νέα αυτή πολυτελής δίγλωσση έκδοση προικίζει την Αιτωλοακαρνανία με έναν εξαίρετο οδηγό του νέου μουσείου για τον επισκέπτη, αλλά και με ένα πολύτιμο εγχειρίδιο γνώσης για ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, και για κάθε φιλομαθή και συνειδητοποιημένο αναγνώστη».

Η συγγραφέας του τόμου, κ. Ολυμπία Βικάτου αφού έκανε συνοπτική αναφορά στην πορεία του έργου της αποκατάστασης του Ξενοκρατείου και της σύστασης του μουσείου υπογράμμισε ότι:

«Την προβολή του νεοσύστατου Μουσείου επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο η αφιερωματική έκδοση του πολυτελούς λευκώματος της σειράς “Ο κύκλος των Μουσείων”, με τίτλο “Ξενοκράτειον, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου”.

Η λαμπρά κεφαλή της αυστηρής Αρτέμιδος Λαφρίας στο εξώφυλλο προσκαλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψει στις δυτικές εσχατιές του ηπειρωτικού κορμού, στη χώρα των λιμνών και των ποταμών, εκεί όπου έδρασαν οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες και τα συγγενικά τους φύλλα».

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Aντιπροέδρος της Lamda Development, εμφανώς ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα της έκδοσης και κυρίως από τη δημιουργία του μουσείου τόνισε:

«Τα Μουσεία, πλέον της τεράστιας προσφοράς τους στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας, λειτουργούν και ως θεραπευτήρια του πνεύματος και της ψυχής.

Ας θεωρηθούμε λοιπόν τυχερός λαός για τις ευκαιρίες που μας δίδονται να επισκεπτόμαστε την πληθώρα των εξαιρετικών μουσείων μας και όλων αυτών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα καθώς και τους αμέτρητους αρχαιολογικούς μας χώρους».

Ο αφιερωματικός τόμος «Ξενοκράτειον – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», όπως και άλλες εκδόσεις της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς.

Η κυρία Ειρήνη Λούβρου επικεφαλής των εκδόσεων Ολκός

Η έκδοση που είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development αναπτύσσεται σε 334 σελίδες και εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την επιμέλεια της κυρίας Ειρήνης Λούβρου.

Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και επεξεργασία εικόνων πραγματοποιήθηκε από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη και τον κ. Νίκο Λαγό της εταιρείας Indigo Graphics. Η τυπογραφική διόρθωση έγινε από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από τον κ. Δημήτρη Καδιανάκη και την εταιρεία Fotolio, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο. Τη μετάφραση στα αγγλικά πραγματοποίησε η κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα.

Δείτε σειρά φωτογραφιών από τα εκθέματα του “Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου”

 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 418 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 00:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.