Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 18:51

Καπναποθήκες Ηλίου : Τα επίχειρα της αδιαφορίας και των εμμονών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Μόλις το περασμένο καλοκαίρι το Υπουργείο Πολιτισμού με μια ακατανόητη απόφαση δεν ενέκρινε την καθαίρεση του ήδη μισογκεμισμένου ανατολικού τοίχου
Από τύχη η νέα κατάρρευση του κτιρίου δεν είχε θύματα

Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, που καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια, ήταν το μοναδικό «θύμα» της νέας κατάρρευσης τμήματος των Καπναποθηκών Ηλιού, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, ως συνέπεια των εντόνων βροχοπτώσεων.Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αλλά αυτό οφείλεται καθαρά σε τύχη, αφού η συστηματική εγκατάλειψη του χαρακτηρισμένου από το 2002 ως επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε και μια τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι τo Σεπτέμβριο του 2020 ξανά είχε καταρρεύσει τμήμα της οροφής του ιστορικού κτιρίου. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στο κτίριο δεν έχει γίνει καμία σωστική παρέμβαση εδώ και 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που χαρακτηρίστηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο, το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις το περασμένο καλοκαίρι με μια ακατανόητη απόφαση έδωσε συνέχεια στον παραλογισμό…

Το πόρισμα και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων έφεραν μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίθηκε η καθαίρεση του ανατολικού τοίχου του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού. Αντίθετα το Υπουργείο Πολιτισμού τάσσεται όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».

Πρόκειται βεβαίως για μια αντίληψη που συχνά διατρέχει τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, μια εμμονική αντίληψη στην απόλυτη διατήρηση των μνημείων, που εντάσσονται σε ένα ειδικό καθεστώς, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση για τις διατηρητέες Καπναποθήκες Ηλιού, δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος ιδιοκτήτης προκειμένου, να συντηρήσει το κτίριο. Αυτή τη… σκληρή πραγματικότητα συστηματικά το Υπουργείο Πολιτισμού την παρέβλεπε… Έτσι φτάνουμε στο σημείο του απόλυτου παραλογισμού να έχουμε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και εντούτοις το Υπουργείο Πολιτισμού να «διαβλέπει» τη μελλοντική αποκατάστασή του, όταν για κάτι τέτοιο στη τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα το κτίριο απαιτούνται δεκάδες εκατομμυρίων…. και όταν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του κτιρίου…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου τον περασμένο Αύγουστο είχε ειπωθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πως προτίθεται να κατατεθεί ένσταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που δεν εγκρίνει την καθαίρεση του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού.

Υπενθυμίζεται αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου πως το Διοικητικό Εφετείο Πατρών δεν συμφώνησε με τη διάλυση του Ιδρύματος που προβλέπονταν από τη διαθήκη Ηλιού και έχει υποδείξει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα πρέπει να συνταχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου πως το Διοικητικό Εφετείο Πατρών δεν συμφώνησε με τη διάλυση του Ιδρύματος που προβλέπονταν από τη διαθήκη Ηλιού και έχει υποδείξει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα πρέπει να συνταχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 531 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.