Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 19:53

«Όχι» και από την Αμφιλοχία στο νέο υδροηλεκτρικό στον Αχελώο από την «ΤΕΡΝΑ»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Όχι» και από την Αμφιλοχία στο νέο υδροηλεκτρικό στον Αχελώο από την «ΤΕΡΝΑ»

Ο ποταμός Αχελώος παραμένει στο επίκεντρο, γιατί εκτός από την περίπτωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας που αποτελεί ένα από τα έργα κεφαλής της εκτροπής του ποταμού στη Θεσσαλία, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις μικρότερων υδροηλεκτρικών έργων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Μία από αυτές είναι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου που προωθεί η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το υδροηλεκτρικό έργο στο Αυλάκι του δήμου Αμφιλοχίας, που λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια από την ίδια εταιρεία.

Πρόκειται για ένα νέο έργο ισχύος 83,6 ΜW, που χωροθετείται στους γειτονικούς δήμους Αργιθέας Καρδίτσας και Καραϊσκάκη Άρτας.

Συγκεκριμένα το νέο φράγμα θα κατασκευαστεί βόρεια της παραδοσιακής γέφυρας Αυλακίου/Καταφυλλίου, ενώ η λεκάνη κατάκλισης θα εκτείνεται βόρεια για περίπου 16 km μέχρι περίπου μέχρι τους οικισμούς Μάραθος και Άγιος Βασίλειος και θα σβήνει 1,5 χλμ πριν τη γέφυρα του Κοράκου.

Ουσιαστικά δηλαδή η νέα τεχνητή λίμνη θα δημιουργηθεί κατά μήκος του ποταμού και ουσιαστικά στην καρδιά της κοιλάδας του Αχελώου.

Για το νέο υδροηλεκτρικό έργο αρνητική γνωμοδότηση παρείχε πρόσφατα και μάλιστα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, που συζήτησε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου.

Εξάλλου ο υφιστάμενος υδροηλεκτρικός σταθμός στο Αυλάκι του Δήμου Αμφιλοχίας έχει από μερίδα της τοπικής κοινωνίας κατηγορηθεί για πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις του στα ιστορικά γεφύρια της περιοχής.

Αξιοσημείωτη ακόμη είναι και η αντίθεση που εκφράζει με το συγκεκριμένο έργο η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την προστασία και ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου.

Κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια, παραλείψεις και ευθείες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», εκφράζει την άποψη ότι «η κατασκευή ενός επιπλέον φαραωνικού υδροηλεκτρικού έργου στον Αχελώο θα έχει τεράστιες αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

«Τα τελευταία χρόνια κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταβάλλουμε προσπάθειες για μία ήπια βιώσιμη ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.

Επίσης έχουμε ξεκινήσει αγώνα για να αναδείξουμε την κοιλάδα και να χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO» επισημαίνει ακόμα η πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 529 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.