Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:05 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 12:38

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η  1η Δεκεμβρίου κάθε έτους  καθιερώθηκε από το 1988 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο HIV ( Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας ( AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό ερωτικής συνεύρεσης  ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Σήμερα, τα κρούσματα AIDS, αυξάνουν συνεχώς. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας γιατί ο ιός δεν κάνει διάκριση μεταξύ φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης.

Διαβάστηκε 637 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.