Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:03 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 18:45

Δήμος Αγρινίου: Αμετάβλητα τα τέλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αμετάβλητα παραμένουν στο Δήμο Αγρινίου για άλλη μια χρονιά τα τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, το τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και ο Δημοτικός Φόρος.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, όπου συζητήθηκε το θέμα τα έσοδα του Δήμου από τα τέλη για το έτος 2022 προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 273.776,54 € και προκύπτουν από τις δηλώσεις διαφοράς εμβαδού ακινήτων. Ενώ παρατηρείται σημαντική υστέρηση των αποδιδόμενων τελών, που ανέρχονται σε 600.490,99 € και τα οποία θα βεβαιωθούν εντός του έτους 2022.

Προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις και απαλλαγές

Κατά τη συζήτηση προτάθηκε από την Χρ. Σταρακά να υπάρξει μειωμένος συντελεστής για ακίνητα (ιδρυμάτων κτλ) που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς καθώς επίσης για τις μονογενεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μάλιστα θύμισε ότι οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί ξανά στο παρελθόν και τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για να ελέγξει μέσω της οικονομικής υπηρεσίας πόσο θα κόστιζαν οι μειώσεις αυτές. Πρότεινε μάλιστα η Χρ. Σταρακά για να γίνουν οι μειώσεις αυτές να χρησιμοποιηθεί η διαφορά που θα προκύψει αν υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στις μειώσεις που ισχύουν για πολύτεκνους και τρίτεκνους. Τέλος από την επικεφαλής της παράταξης “Αγρίνιο Μπορείς” προτάθηκε απαλλαγή τελών στην εστίαση να επεκταθεί σε όλο το χρόνο και όχι μόνο για την περίοδο του lockdown.

O Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου από τη μεριά του τόνισε τα τέλη παραμένουν αμετάβλητα εδώ και επτά χρόνια, ενώ το Αγρίνιο παραμένει ως μια από τις πόλεις με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη (σε σύγκριση με πόλεις αναλόγου μεγέθους). Μάλιστα μιλώντας για τα ανταποδοτικά τέλη και επειδή από την πλευρά της Χρ. Σταρακά και του Στ. Καμμένου υπήρξαν αιχμές για την εικόνα της καθαριότητας, ο Γ. Παπαναστασίου υπεραμύνθηκε του έργου της υπηρεσίας καθαριότητας, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το Αγρίνιο παραμένει καθαρή πόλη χάρις τις προσπάθειες των εργαζόμενων.

Προτάσεις για απαλλαγές και μειώσεις τελών υπήρξαν και από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Τίμο Παπανικολάου να ζητά την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων και να επισημαίνει ότι από τη στιγμή που προβλέπονται αυξημένα έσοδα στα ανταποδοτικά κατά 273.000 ευρώ (σ.σ. λόγω των δηλώσεων διαφοράς εμβαδού ακινήτων) θα μπορούσαν να αυτά τα χρήματα να καλυφθούν οι προτεινόμενες μειώσεις. Στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων για τρίτεκνους – πολύτεκνους επέμειναν ο επικεφαλής του Ανυπότακτου Αγρινίου Στ. Μερμίγκης, αλλά και ο επικεφαλής της “Συμμαχίας Πολιτών” Γ. Καραμητσόπουλος.

Επιπλέον ισχύουν οι παρακάτω ρυθμίσεις:
Μείωση κατά 50% των Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού για το 2022 για:
• Άτομα με αναπηρία 80% και άνω, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία 80% και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου, χωρίς όριο εισοδήματος σύμφωνα με το αρθ.13 του Ν.4368/2016 με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στο ποσό των 4.200,00 € περίπου.
• Στους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οροθετείται από την κείμενη νομοθεσία και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα έως 18 ετών, ή τέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, έως την ηλικία 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος (άρθρο 202 παρ.3 του ν.3463/2006) με το ετήσιο κόστος της μείωσης να ανέρχεται στο ποσό των 2.200,00 € περίπου.
• Στις τρίτεκνες οικογένειες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα μέχρι 18 ετών, ή τέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία. έως την ηλικία των 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος με το ετήσιο κόστος της μείωσης να ανέρχεται στο ποσό των 6.600,00 €.

Επίσης για το έτος 2022 αποφασίστηκε, οι κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, γεωργικές και μελισσοκομικές επιχειρήσεις να χρεώνονται για το 20% των τ.μ. της οικοδομής, λόγω των μειωμένων αναγκών υπηρεσιών καθαριότητας και του μικρού όγκου αστικών αποβλήτων που παράγουν. Όσες δε απ’ αυτές βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης του Δήμου Αγρινίου και των Κοινοτήτων και η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου βεβαιώνει ότι δεν τις εξυπηρετεί, να απαλλάσσονται από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, με το ετήσιο κόστος της μεταβολής να μην ξεπερνά τις 15.000,00 €.

Σε σχέση με το Δημοτικό Φόρο για το έτος 2022 προβλέπεται επίσης και η απαλλαγή απόρων – δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου, η ιδιότητα των οποίων θα αποδεικνύεται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η απαλλαγή αυτή θα επιφέρει μείωση στα έσοδα του Δήμου της τάξης των 10.000 €.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των μειώσεων στις ειδικές κατηγορίες ανέρχεται στο ποσό των 28.000€ περίπου.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.