Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 11:16

Αγρίνιο: «Κέρδισε» το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνιά της η 1η Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

*Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από 27/11/21 έως 05/01/22

Το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Νοέμβρη στην μεγάλη αίθουσα της πρώην Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών. Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσοι πολλοί δημιουργοί στον ίδιο χώρο.

Στα έργα τους παρουσιάζονται ποικίλες τεχνοτροπίες, τα θέματα και η  ποιότητα της τέχνης τους, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πέρα από το πρόγραμμα της εκδήλωσης μοιράστηκε σε όλους τους εισερχόμενους άλμπουμ με τις φωτογραφίες των καλλιτεχνών και των έργων τους που εκτίθενται.

Συνολικά λαμβάνουν μέρος 37 εικαστικοί με 2-3 ή περισσότερα έργα ο καθένας. Στο τέλος του συλλεκτικού άλμπουμ υπάρχουν σύντομα -αλλά πλήρως κατατοπιστικά- βιογραφικά τους.

Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικοί Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος, Αντώνης Ναστούλης και Δημήτρης Στούμπος. Στον πρόλογο του άλμπουμ αναφέρουν τους σκοπούς τους λέγοντας:

«Με αυτή την πρώτη έκθεση οι Εικαστικοί του τόπου μας και ευρύτερα όλης της Αιτωλοακαρνανίας ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που να έχουν πρόσβαση και βήμα όλοι οι Εικαστικοί Δημιουργοί του νομού μας. Να μπορούν όλοι τους να προβάλλουν τις δημιουργίες τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλοϋποστηρίζονται. Ευχόμαστε από καρδιάς αυτή η πρώτη έκθεση να είναι ο σπόρος για να γίνει η περιοχή μας μια πρωτοπόρα κοινωνία εικαστικών δημιουργών».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Ευχαρίστησε και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου και την ομάδα της Κ.Ε.Δ.Α.  για την άψογη διοργάνωσης της έκθεσης.

Καλωσόρισε τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Χαραλάμπους, τέως πρύτανη της σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, «τον πατριώτη μας που μαζί με τους άλλους Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς ακτινοβολούν τον τόπο μας σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις δημιουργικές τους προσπάθειες.

Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης. «Έμεινα έκπληκτος βλέποντας τόσους πολλούς θησαυρούς μαζεμένους σε μια έκθεση», είπε. Συνεχάρη μάλιστα τους συμμετέχοντες εικαστικούς που «πάνε μπροστά τον τόπο μας ».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Χαραλάμπους, τον καλλιτέχνη κ. Θανάση Κρέτση, και τον διοργανωτή ζωγράφο κ. Αντώνη Ναστούλη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα» κα. Έλενα Παπαγιάννη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή της πόλης του Αγρινίου για την στήριξη στο έργο της «Φλόγας». Ευχαρίστησε και τους Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς που έδωσαν την δυνατότητα παράλληλα με τα εγκαίνιά τους να πραγματοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του συλλόγου. Αναφέρθηκε στις δράσεις της «Φλόγας» στον τομέα της υγείας των παιδιών καθώς και στις οικογένειές τους υπογραμμίζοντας το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του και τονίζοντας ότι «τα μόνα έσοδά του είναι οι δωρεές των ευσυνείδητων ανθρώπων». Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2021, η «Φλόγα» πραγματοποιεί  bazaar με χειροτεχνήματα εθελοντών.

Η ορχήστρα με τους καλλιτέχνες Νεκτάριο Αποστολιώτη (πιάνο-μπάσο), Κώστα Στάθη (κιθάρα), Κριστάλια Αποστολιώτη (βιολί), και Χριστίνα Κορκοντζέλου (πιάνο), «πλημμύρισαν» τον εκθεσιακό χώρο με την ευχάριστη ποιοτική μουσική τους.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον χώρο καθοδηγούμενοι από τους καλλιτέχνες. Ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και η Αντιδήμαρχος κα. Παπαγεωργίου δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν και τη διπλανή αίθουσα του κτηρίου, όπου στεγάζεται η ολιγοήμερη έκθεση συμβολικών πινάκων που απεικονίζουν την συνεχιζόμενη στις μέρες μας βία κατά των γυναικών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Δήμος Αγρινίου λειτουργεί από το 2014 Ξενώνα φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Παρέχει ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, στέγη, φαγητό, ασφάλεια και προστασία.  Δίνει συμβουλές για εργασιακά θέματα, πληροφόρηση για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές της πολιτείας. Διευκολύνει την πρόσβαση στην απασχόληση των γυναικών, στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, στην εκπαίδευση και την υγεία. Ακόμα παραπέμπει και συνοδεύει τις κακοποιημένες με οποιονδήποτε τρόπο γυναίκες στις αρμόδιες αρχές και άλλες υπηρεσίες.

Ακόμα,  επισκέφθηκαν στην κεντρική στοά της πρώην Δημοτικής Αγοράς  το Bazar του συλλόγου «Φλόγα» και συνομίλησαν με τις εθελόντριες κυρίες που εργάζονται για την βελτίωση της νοσηλείας των χιλιάδων παιδιών της χώρας μας που υποφέρουν…

Αν και ο καιρός ήταν βροχερός πολλοί ήταν οι επισκέπτες που πήγαν στην εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους πραγματικά καλλιτεχνικούς θησαυρούς που είναι συγκεντρωμένοι σε μια αίθουσα. Μεταξύ των επισκεπτών και ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής κ. Γεώργιος Βαρεμένος.

Όλα αυτά τα θαυμαστά έργα είναι των εικαστικών που τα ονόματά τους ακολουθούν αλφαβητικά:

Αλεξόπουλος Χρήστος,  Βάρσος Γιάννης,  Βαλαώρας Θανάσης,  Βελέντζα Βασιλική,  Γιακουμάτου Στέλλα, Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος,  Καραγεώργου Κατερίνα,  Κατσαρού Σοφία, Κατσαντώνης Λάμπρος, Κοττά Μαρία, Κρέτσης Δημήτρης, Κρέτσης Μπάμπης, Κρέτσης Θανάσης, Κωνσταντή Βάγια, Λάϊος Θεόδωρος, Μακροζαχόπουλος Χρήστος, Μπάθας Αθανάσιος, Μπλαχούρα Χριστίνα , Ναστούλης Αντώνης, Νταρίλα Βικτώρια, Παπανίκος Χρήστος ,Πασχέντη Ειρήνη, Πίνας Χάρης, Πρέζας Παναγιώτης, Ραμμόπουλος Βασίλης, Ράπτης Τριαντάφυλλος, Ρόμπολας Βαγγέλης, Σελιμάς Βασίλης, Στάικος Χριστόφορος, Στούμπος Δημήτρης, Στρατούλης Αλέξανδρος, Σωτηροπούλου Χριστίνα, Τσαμπόκα Τίνα,  Τσώρης Απόστολος, Φαρμάκης Λάμπρος, Χαραλάμπους Παναγιώτης,  Χατζηδέλιος Αριστοτέλης.

Το πρόγραμμα της έκθεσης κατατοπίζει και για την συνέχεια δρώμενων μέσα στην περίοδο που θα παραμείνει ανοιχτή. Έτσι το επόμενο Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. θα υπάρξει Μουσική βραδιά με έντεχνο και ελαφρολαϊκό πρόγραμμα με τους Αμφιλοχιώτες καλλιτέχνες Γεώργιο Τσούμα (μπουζούκι-φωνή), Νίκο Πρεβεζάνο (κιθάρα-φωνή), και Νίκο Τρομπούκη στα κρουστά. Την επόμενη μέρα Κυριακή το πρωί στις 10:30  π.μ. θα δοθεί σεμινάριο τέχνης από τον ζωγράφο Αντώνη Ναστούλη με θέμα «Ανατομία κεφαλής & φόρμες Πορτρέτου». Το Σάββατο βράδυ στις 11 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. ξανά Μουσική βραδιά με τους καλλιτέχνες Θοδωρή και Θωμά Κουτσουπιά. Την επόμενη ημέρα Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 07:00 μ.μ. θα γίνει ομιλία περί τέχνης από τον ζωγράφο Δημήτρη Κρέτση. Και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το πρωί στις 11:00 – 12:00 θα γίνει ομιλία από την ψυχολόγο Πόπη Τσουφλίδου με θέμα «Ζωγραφική και ψυχολογία». Την ίδια μέρα το βράδυ 07:00 – 08:00 μ.μ. επόμενη ομιλία από την κυρία Τσουφλίδου με θέμα την «Ψυχολογία του δημιουργού». Η πρώτη έκθεση Αιτ/νων εικαστικών θα κλείσει την Τετάρτη 5η Ιανουαρίου 2022 με την απονομή Διπλωμάτων στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τον Δήμο Αγρινίου. Η τελετή θα γίνει στις 07:00 μ.μ.

Ακολουθώντας όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, στην είσοδο γινόταν έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και ταυτότητας από τις κυρίες του Κ.Ε.Δ.Α. Έφη Τσακανίκα, Χριστίνα Μπαλάσκα και από τον κ. Άγγελο Α. Ναστούλη. Όταν ξεκίνησε η εκδήλωση η κα. Τσακανίκα ανέλαβε τα συνήθη της καθήκοντα, ως συντονίστρια.

Ευχόμαστε την επιτυχία της έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών και την καθιέρωσή της σαν θεσμό στην πόλη του Αγρινίου. Ήδη από την πρώτη μέρα βρέθηκαν καλλιτέχνες, όπως η κυρία Β.Μ., που θα δηλώσουν συμμετοχή του χρόνου!

Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 570 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.