Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:20 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 20:40

Προαναγγέλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας ο Σκρέκας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ενσωματώνονται στην ΑΕΠΟ οι παρατηρήσεις του ΣτΕ, λέει ο Θεσσαλός Υπουργός Περιβάλλοντος

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, με κεντρικό ομιλητή, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της Θεσσαλίας το νερό» και παρουσίασε «έναν οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον», υπογραμμίζοντας ότι στο Θεσσαλικό διαμέρισμα το καλοκαίρι επικρατεί ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων και διαβεβαιώνοντας ότι το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί.

Αν και ο αυτοδιοικητικός κόσμος της Θεσσαλίας με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, επιμένει στην υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «εθνικό έργο», αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην παρέμβασή του δεν έκανε καμία αναφορά στο έργο. Ωστόσο σημείωσε την ανάγκη «να ανοίξει ο δρόμος για να παραδοθεί το φράγμα της Μεσοχώρας».

Όμως ο Θεσσαλός Υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο Agri Business Forum στα Τρίκαλα την προηγούμενη μέρα ανέφερε ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα είναι έτοιμη πριν από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα η νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη Μεσοχώρα θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των οποίων απορρίφθηκε η προηγούμενη μελέτη, με αποτέλεσμα να προκύψει νέα σημαντική καθυστέρηση του έργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία πάντως η αδειοδότηση της Μεσοχώρας έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα από τα “έργα – κεφαλής” της εκτροπής του Αχελώου και πως το αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο που επικαλείται η κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει “κερκόπορτα” για να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου έστω σε μελλοντική φάση. Από την άλλη φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το έργο της Μεσοχώρας, ως έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από τις στιγμή που αυτές θεωρούνται “εθνική προτεραιότητα” στο κυβερνητικό αφήγημα, δεν φαίνεται ούτε οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις από την Αιτωλοακαρνανία να αλλάζουν τη στάση της κυβέρνησης.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.