Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  11:17 πμ
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 18:41

Εστίαση – Κ. Ναστούλης: «Η σιωπή των κλειστών καταστημάτων μας η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Η σιωπή των κλειστών καταστημάτων μας η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας.

Η εστίαση διεκδικεί ενωμένη την αξιοπρέπειά της και βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι την πραγματική της ισχύ. Είμαστε πολλοί για να μας αγνοήσετε και πάλι» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» από την Αθήνα όπου βρέθηκε χθες, ημέρα της πανελλήνιας κινητοποίησης στον κλάδο της εστίασης.

  • Η μεγαλύτερη κινητοποίηση της εστίασης – «Lockdown» διαμαρτυρίας
  • Καθολική η συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου στο Αγρίνιο
  • Στην Αθήνα χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου εκπροσωπώντας όλους τους επαγγελματίες του κλάδου από την Αιτωλοακαρνανία
  • Κ. Ναστούλης:  «Η σιωπή των κλειστών καταστημάτων μας η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας»

Μάλιστα, ο κ. Ναστούλης εκπροσώπησε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από την Αιτωλοακαρνανία, δεδομένου πως ήταν ο μόνος που μετέβη από το νομό στην Αθήνα και συμμετείχε στην επιτροπή, η οποία επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσει τα αιτήματα του κλάδου.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό. Επικεφαλής και μέλη Δ.Σ. συλλόγων από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν χθες στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους στην Αθήνα, ενώ σκοπό είχαν να μεταβούν και στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους.

Ο κλάδος της εστίασης προχώρησε σε απεργία, καθώς υποστηρίζει ότι με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας ο κλάδος εργαλειοποιείται. Και αυτό γιατί ζητούν τα πρόστιμα να επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους και όχι στα καταστήματα. Η απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στα εστιατόρια και στα καφέ, παρά μόνο με την επίδειξη αρνητικού test, έχει οδηγήσει, όπως λένε οι επαγγελματίες, σε ένα μερικό άτυπο lockdown τον κλάδο με δραματική μείωση του τζίρου.

Η κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της μέχρι στιγμής φαίνεται να μην ενδίδει στις πιέσεις τουλάχιστον σε σχέση με τα αιτήματα του κλάδου για οικονομική ενίσχυση.

Πέρα από το πρόβλημα αυτό καθαυτό, στη μαζικότητα της συμμετοχής των επαγγελματιών φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ, χαρακτήρισε «αχαριστία» την έκκληση των επαγγελματιών της εστίασης για περισσότερους πόρους στήριξης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους, που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

Ο κ. Ναστούλης «σκιαγραφώντας» τη χθεσινή ημέρα τόνισε:

«πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση – κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης που έγινε ποτέ. Ήμασταν ενωμένοι, με την συμμετοχή να ξεπερνάει το 90%, ενώ σε πολλές περιοχές υπήρχε καθολικό κλείσιμο».

Συμπληρώνοντας επιπλέον: «όλα τα μέτρα που παίρνονται έχουν σαν σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και σίγουρα αυτό επιθυμούμε όλοι μας. Δυστυχώς όμως η εστίαση εργαλειοποιείται και χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό.

Όπως λαμβάνονται μέτρα για να παραμείνει η κοινωνία μας υγιής, θα πρέπει να υπάρχουν και αντίμετρα, ώστε να παραμείνουν υγιείς και οι επιχειρήσεις μας και να καταφέρουν να επιβιώσουν και αυτόν το δύσκολο χειμώνα».

Η απάντηση στα περί «αχαριστίας»

Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην συνολική επιτυχημένη εικόνα της χθεσινής κινητοποίησης ανέφερε ο κ. Ναστούλης: «δεν είμαστε αχάριστοι, ούτε ο κηφήνας της ελληνικής οικονομίας. Δεν επαιτούμε, ούτε ζητάμε χρήματα εις βάρος άλλον κλάδων.

Θέλουμε ένα ορθολογικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να δουλέψουμε σε ένα υγιές περιβάλλον, ώστε να παράξουμε χρήματα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να συμβάλουμε τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στην οικονομία της χώρας, πράγμα που κάνουμε έτσι και αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια.

Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι πίσω από εξοντωτικά πρόστιμα, που καμία επιχείρηση δεν αντέχει να πληρώσει, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Μας φέρνουν σε ρίξη με τους πελάτες μας βάζοντάς μας να εκτελούμε χρέη ελεγκτικού μηχανισμού, μας επιβάλουν τον διαχωρισμό και μας οδηγούν στην απαξίωση και στην εξόντωση.

Γι αυτό διεκδικούμε πρώτα από όλα τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές σε καθημερινά θέματα και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που έρχονται από την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται, που θα μας οδηγήσουν στην αδυναμία πληρωμών και αναγκαστικά σε μείωση του προσωπικού, που σε καμία των περιπτώσεων δεν το επιθυμούμε.

Οι επιστρεπτέες, το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, βοήθησαν αρκετά όλες τις επιχειρήσεις το διάστημα της πανδημίας, τώρα όμως που θα πρέπει να επιστραφούν γίνονται θηλιά στο λαιμό του κάθε επιχειρηματία. Τα προγράμματα στήριξης που υλοποιήθηκαν δεν βοήθησαν όλο τον κλάδο παρά μόνο το 1/3 του συνόλου των πληγέντων επιχειρήσεων, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η προπαγάνδα ότι η εστίαση έχει πάρει λεφτά, ας σταματήσει».

Τα αιτήματα της εστίασης

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 577 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News