Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 22:50

Ένα κλέφτικο λημέρι στο Βάλτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Έναν τόπο μνήμης από την επανάσταση του 1821 μπορούμε να ορίσουμε στην περιοχή του Βάλτου και συγκεκριμένα στο παλαιό Χαλκιόπουλο. Πρόκειται για έναν χώρο που κατά τις προφορικές μαρτυρίες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν κλέφτικο λημέρι.

Σε αυτό συντέλεσε η σήμανση του κεντρικού σημείου αναφοράς που είναι η σπηλιά και έγινε χάρις στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Απόστολου Κωνσταντίνου Καρακώστα, ο οποίος έφτασε στη σπηλιά στο περσινό οδοιπορικό του και  αναφέρει  μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “κάτοικοι γεννημένοι και που ζούν στο Παλιό Χαλκιόπουλο, όπως ο Φάνης Λαυρέντζος, ο Κώστας Ανδρέα Καρακώστας, ο Χρήστος Κυρώσης, διηγήθηκαν στον γράφοντα ότι ξέρουν από τους γονείς και παππούδες τους για την σπηλιά του Κατσαντώνη. Με πρωτοβουλία (και δαπάνη) του νέου προέδρου Τ.Κ. Χαλκιοπούλων Βασίλη Ταλιούρα τοποθετήθηκε πινακίδα στο Παλιό Χαλκιόπουλο που δείχνει τον δρόμο προς την σπηλιά. Στην εργασία της τοποθέτησης βοήθησε τον πρόεδρο και ο Μάριος Θωμά Μαργαρίτης”.

Ένα χρόνο μετά τη διαδικτυακή ανάδειξη της σπηλιάς από τον Κ. Καρακώστα  επισκεφτήκαμε ξανά το χώρο για άλλη έρευνα με τη βοήθεια τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Τσαντή που μας οδήγησε στο σημείο. Αν και χρειάστηκε να περπατήσουμε αρκετά, αφού ένας έλατος είχε πέσει μέσα στο χωματόδρομο, στη σπηλιά δεν φτάσαμε.  Διαπιστώσαμε όμως ότι κάτω από αυτή υπήρχε ένας τεράστιος επίπεδος χώρος, άγριας ομορφιάς με μεγάλες πέτρες διάσπαρτες. Η χωροταξία του, η βρύση με το νερό που φτιάχτηκε μεταγενέστερα καθώς και η θέα προς όλη τη νότια περιοχή του Ινάχου και τα περάσματα των ορεινών όγκων μας ωθεί στο συμπέρασμα πως ο τόπος αυτός πράγματι θα μπορούσε να είναι ένα κλέφτικο λημέρι στο Βάλτο. Είχε εποπτεία όλης της περιοχής, εξόδους διαφυγής, την εποπτεία όλης της περιοχής, κτηνοτροφία, φυσικά οχυρά όπως πέτρες για ενδεχόμενη άμυνα και το σημαντικότερο νερό.

Σίγουρα το συγκεκριμένο κλέφτικο λημέρι στον οικισμό Φορτωπό στο παλαιό Χαλκιόπουλο δεν θα ήταν το μόνο στο Βάλτο. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι συμπληρωματική προς εκείνη του Κ. Καρακώστα και απλά προσπαθεί να υπενθυμίσει και να σκηνοθετήσει έναν πιθανό τόπο που ζούσαν και κατέφευγαν οι αγωνιστές του ’21 εν όψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την επανάσταση.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1159 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.