Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 18:01

Κορονοϊός – Χάπι Merck: Από 600 έως 1000 ευρώ η συσκευασία – Τι είναι η ουσία μολνοπιραβίρη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά του κορονοϊού το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και μειώσει σε μεγάλο ποσοστό θανάτους και νοσηλείες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με κορονοϊό και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κατά της covid-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαζίντ Τζαβίντ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία», πρόσθεσε.

Πως δρα η ουσία μολνοπιραβίρη

Η μολνοπιραβίρη εγκρίθηκε από την MHRA για να χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα covid-19, οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα).

Τα αντιιικά, όπως η μολνοπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου.

Το όφελός τους είναι διπλό: προστατεύουν όσους έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια ώστε να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά παράλληλα και όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς να μην ασθενήσουν.

Όταν το χάπι της Merck χορηγείται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος νοσηλείας των ασθενών, σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία.

Η βρετανική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι έχει παραγγείλει 480.000 θεραπείες μολνουπιραβίρης. Επίσης έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτηση 250.000 θεραπειών με ριτοναβίρη, ένα άλλο αντιιικό φάρμακο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer το οποίο ήδη χρησιμοποιείται κατά του HIV και για το οποίο διεξάγονται κλινικές δοκιμές.

Η θεραπεία με το χάπι της Merck απευθύνεται στους πιο υψηλού κινδύνου ασθενείς, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, με περισσότερους από 140.000 νεκρούς, η Βρετανία βλέπει την πίεση στα νοσοκομεία της να αυξάνεται με σχεδόν 9.000 ασθενείς με covid-19 να νοσηλεύονται αυτή την περίοδο. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα κύματα της επιδημίας.

Πόσο κοστίζει το χάπι και η διαφορά με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η συσκευασία για το χάπι κατά του κορονοϊού θα κοστίζει από 600 έως 1000 ευρώ όπως είχε αποκαλύψει στο iatropedia.gr o Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και αναφέρθηκε στις διαφορές με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο είδη θεραπειών “στοχεύουν” τις ίδιες ομάδες ασθενών και εμφανίζουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, έχουν σημαντικές διαφορές. Η πρώτη από αυτές, είναι το κόστος τους.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, στοιχίζουν κατά περίπτωση, από 1.200 έως 2.000 ευρώ ανά κύκλο θεραπείας και ανά ασθενή. Τα αντιιικά φάρμακα, από την προαγορά στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ (εάν και εφόσον λάβουν έγκριση), δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για 1,7 εκατομμύρια δόσεις προκύπτει μια ενδεικτική τιμή, που προσεγγίζει περίπου τα 700 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας (χάπια για 5 ημέρες).

“Είναι πιο φθηνά τα αντιιικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι σε διπλάσια τιμή και λίγο παραπάνω, αλλά δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε, δηλαδή ένα φάρμακο που θα κοστίζει 50 ή 100 ευρώ”, λέει σχολιάζοντας το θέμα της τιμής, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Μανωλόπουλος και εξηγεί:

“Αυτό που είδαμε είναι ότι ούτε τα αντιιικά είναι και τόσο φθηνά τελικά. Βέβαια δεν ξέρουμε σε ποια τιμή θα αγοράσει η ΕΕ. Οι Αμερικανοί πάντα αγοράζουν στην πιο ακριβή τιμή. Άρα ένα φάρμακο που οι Αμερικανοί το έχουν πάρει 700 δολάρια, οι Ευρωπαίοι θα το πάρουν 400. Γι’ αυτό πήραμε και τελευταίοι τα εμβόλια γιατί διαπραγματευόμασταν μέχρι τελευταία στιγμή”, λέει ο καθηγητής.

Φυσικά το θέμα της τιμής δεν αφορά άμεσα τους πολίτες, καθώς όλες οι θεραπείες, όπως και τα εμβόλια, χορηγούνται δωρεάν από το κράτος, καθώς δεν διατίθενται στα φαρμακεία, αλλά μέσα από κρατικές υγειονομικές δομές.

newsit.gr 

Διαβάστηκε 1015 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.