Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 19:49

Ναύπακτος: Ένα έργο τέχνης, για διάκριση, και απόλυτο μάθημα ιστορίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

της ιστορικού Ανθής Παπαθανασίου.

Στη συνθήκη ενός λαμπρού χρόνου βρέθηκε πριν λίγες μέρες η Ναύπακτος γιορτάζοντας τα 450 χρόνια από τη Ναυμαχία εκείνη, τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία η ενωμένη χριστιανική Ευρώπη, με τον απόλυτο τρόπο μιας νίκης, διατύπωσε στους αλλόπιστους την απόφασή της να διασώσει τη σκέψη της , την πίστη της και τον πολιτισμό της.

Μία νίκη που έδωσε την πρώτη ύλη, για να χτιστεί το πολυσήμαντο μήνυμα του νέου κόσμου.

Από τις λαμπρές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπάκτου, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελαροπούλου, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας και πρέσβεων  των χωρών που συμμετείχαν στη Ναυμαχία, αποδόθηκαν εις το ακέραιον, τα οφειλόμενα στον επετειακό χρόνο για το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Η Πρόεδρος ετμήθη με το κλειδί της πόλεως.

Πράξη ωστόσο για διάκριση, ήταν το δώρο που εκ μέρους του Δήμου προσέφερε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κύριος Βασίλειος Γκίζας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ενθύμημα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ένα έργο υψηλής τέχνης! Μία αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου . Έργο με βαρύτητα στην απόδοση του μείζονος ιστορικού συμβάντος.

Ωστόσο εδώ, δεν είναι μόνο η υπερέχουσα καλλιτεχνική βαρύτητα του έργου που έχει σημασία. Είναι και το πρόσωπο του δημιουργού.

Πρόκειται για το νεαρό ζωγράφο Κωνσταντίνο Πολυζώη.

Ο Κωνσταντίνος Πολυζώης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ναύπακτο και είναι φοιτητής στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε εντατικά με την ζωγραφική. Κομβικό σημείο στη ζωγραφική του πορεία υπήρξε η γνωριμία του με έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους του εξπρεσιονισμού τον Άλκη Πιερράκο, από τον όποιο και επηρεάστηκε σημαντικά. Ταυτόχρονα, καλλιέργησε την μουσική του παιδεία αφού μόλις στα 16 του χρόνια διακρίθηκε με βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για μουσική σύνθεση.

Το έργο αυτό, που προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρει τον τίτλο «Scontro», «Σύγκρουση» και αποδίδει απόλυτα την ένταση του καθοριστικού εκείνου χρόνου .

Πρόκειται για ακριλικό σε καμβά, διαστάσεων 55 x 65 cm

Στο έργο, ο χρωστήρας του νεαρού ζωγράφου, αποτυπώνει και διαφυλάσσει μία τεράστια ποσότητα ιστορικού λόγου, μαζί με τα σύμβολα και τα μηνύματα που γεννήθηκαν τότε.

Το όλον, μέσα από μία θαυμαστή σύνθεση χρωμάτων και σημείων, συγκεκριμενοποιεί τη μέγιστη σύγκρουση – scontro – των δύο κόσμων. Ο δημιουργός, με την αρετή της πυκνότητας, καταγράφει την ήττα και τη διάλυση των αλλοπίστων, κρατώντας πάντα το μέτρο εναντίον ενός κόσμου απειλητικού για τη Χριστιανική Ευρώπη. Αποτυπώνοντας την ένταση, δημιουργεί με μία συνείδηση, που τον τοποθετεί από τη μία στο κέντρο του μείζονος ιστορικού συμβάντος και από την άλλη στο κέντρο της δυνατότητας της μεγάλης τέχνης, να υπερασπίζεται έναν διαυγή δρόμο για ένα σύστημα ιδεών.

Χαρισματικός, με πίστη στη δημιουργό δύναμη μιας διαρκούς πνευματικότητας, μέσα από το  πάθος του για τη ζωγραφική, βρήκε τον τρόπο να συνομιλήσει, σαν νέος άνθρωπος,  με την ιστορία. Με την υπεροχή της φαντασίας και της έμφυτης ικανότητας, περιφρονώντας τη μίμηση, μόλις 21 χρονών ο αυτοδίδακτος Κωνσταντίνος Πολυζώης, κέρδισε στην κρίση των ειδικών, αποδίδοντας τη Μεγάλη Ιστορία, με ψυχική επάρκεια ώριμου ζωγράφου και έκανε τη διαφορά. Με το έργο του «Scontro»,  έβαλε γενναία τη σφραγίδα του και στην τέχνη  και στην εποχή  του και στην πόλη του, ενώ η όλη απόδοση, παραπέμπει  σε μία βαρύνουσα ποιητική και ιστορική νοημοσύνη. Γνώρισμα ιδιαίτερο για έναν τόσο νέο άνθρωπο!

Για τούτο από το χρωστήρα του Κωνσταντίνου Πολυζώη, μία πραγματική διάκριση για την πόλη της Ναυπάκτου και ένα απόλυτο μάθημα ιστορίας. Καύχημα για τον τόπο μας!

Η πόλη της Ναυπάκτου με αφορμή τον επετειακό της χρόνο, υπερασπίστηκε την ορθότητα εκείνης της  δράσης, που προκαλεί πάντα την ανάδυση λανθανουσών δυνάμεων.  Άνοιξε ένα πεδίο δημιουργικής πνευματικής αναμέτρησης, δίδοντας το προβάδισμα στην υψηλή τέχνη της ζωγραφικής και σ’ έναν νεαρό δημιουργό να αναμετρηθεί και να διακριθεί. Μία ενθάρρυνση ως κατευθυντήρια για όλη τη νεότητα.

Το έργο αυτό του Κωνσταντίνου Πολυζώη, μαζί με τα άλλα μεγάλα έργα τέχνης, θα κοσμεί εις το διηνεκές, το πρώτο σπίτι της χώρας. Το Προεδρικό Μέγαρο.

Με τον τρόπο αυτό, από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής της πόλης και από το τάλαντο, την πνευματικότητα και τις αναζητήσεις αυτού του χαρισματικού νέου, του Κωνσταντίνου Πολυζώη, μία προοπτική για να μεταμορφωθεί η ύλη προς το καλύτερο στους χαλεπούς τούτους καιρούς,  όπως και μία προοπτική μελλοντικότητας για όλους μας.

Στις 26 Οκτώβριου ημέρα Τρίτη στο Βυζαντινό μουσείο Αθηνών σε ειδική τελετή, έργο του Κωνσταντίνου Πολυζώη που ανήκει στην ίδια θεματική του σειρά της ναυμαχίας της Ναύπακτου θα προσφερθεί στη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία θα το παραλάβει αυτοπροσώπως, προκειμένου να ενταχθεί στη βασιλική συλλογή του Museo de Colecciones Reales της Ισπανίας, ως συμμετέχουσας χώρας στη ναυμαχία της Ναύπακτου το 1571.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 887 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.