Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:59 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 21:19

14 δημοτικά σχολεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι χωρίς σχολικά γεύματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • «Αποβάλλονται» από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων 14 συνολικά δημοτικά σχολεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν άγνοια για τα κριτήρια της απόφασης αυτής
  • Τι αναφέρουν οι Πρόεδροι των Διδασκαλικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου Ηλίας Παπαχρήστος και Δημήτρης Ευθυμίου αντίστοιχα

Με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στα δημοτικά σχολεία είχε πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν η διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, στο οποίο η Αιτωλοακαρνανία για πρώτη φορά εντάχθηκε το 2017.

Η διανομή υγιεινών γευμάτων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την «υπογραφή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σε πολλά σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παράλληλα σχεδόν κάθε χρόνο η λίστα των σχολείων που εντάσσονταν στο εν λόγο πρόγραμμα διευρύνονταν!

Φέτος όμως, το υπουργείο αντί να «αποβάλλει» την φτώχεια από τα σχολεία την αφήνει να αιωρείται με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Βάση του ΦΕΚ που βγήκε προσφάτως 11 μεγάλα δημοτικά σχολεία του Αγρινίου και 3 στο Μεσολόγγι βγήκαν εκτός προγράμματος σχολικών γευμάτων!

«Μας είχαν ενημερώσει πως τα σχολεία που ήταν στο πρόγραμμα σίτισης θα λάμβαναν τα γεύματα στο μέσο περίπου του Οκτωβρίου. Όμως ο διαγωνισμός κρίθηκε άκυρος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς για πρώτη φορά υπήρχε πρόβλεψη να μην συμμετέχουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να πρέπει να προκηρυχτεί και πάλι.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως καθυστέρηση δύο μηνών, δηλαδή για τους επόμενους δύο μήνες τα σχολεία αυτά δεν θα έχουν γεύματα. Στην περιοχή του Αγρινίου περισσότερα από 1.500 παιδιά μένουν χωρίς συσσίτιο, ακόμη και να «τρέξουν» τόσο πολύ οι διαδικασίες που τα γεύματα να ξεκινήσουν άμεσα.

Επιπλέον, αν ισχύει η καθυστέρηση των δύο περίπου μηνών τότε πάνω από 4.000 παιδιά στο Αγρίνιο θα είναι χωρίς γεύματα στο σχολείο. Φωνάζουμε πως ο «αποκλεισμός» των 11 δημοτικών σχολείων στο Αγρίνιο από τα σχολικά γεύματα δεν έχει απολύτως καμία λογική.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια βάσει των οποίων βγήκαν εκτός προγράμματος σχολικών γευμάτων τα συγκεκριμένα σχολεία. Η πρότασή μας ήταν και παραμένει να καλυφθούν από γεύματα τουλάχιστον τα ολοήμερα σχολεία, στα οποία τα παιδιά μένουν μέχρι και τις 16.00 χωρίς γεύμα.

Δεν είναι σωστό να υπάρχουν σε ένα σχολείο λ.χ. τρία τμήματα ολοήμερα χωρίς να προβλέπεται γεύμα. Πάνω δηλαδή από 50 παιδιά, μόνο σε ένα σχολείο, να μένουν χωρίς γεύμα μέχρι και τις 16.00. Μιλάμε για παιδιά του δημοτικού»  τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Ηλίας Παπαχρήστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου στο Μεσολόγγι Δημήτρης Ευθυμίου μιλώντας στη «Σ». Στην περιοχή του Μεσολογγίου μένουν εκτός προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, τρια δημοτικά σχολεία!

Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου μαζί με την Γραμματέα του συλλόγου Αναστασία Λούμου εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας η οποία έχει ως εξής: «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να δείχνουν το σκληρό τους αντιλαϊκό πρόσωπο, κόβοντας τα σχολικά γεύματα σε σχολεία της πόλης μας. Αδιαφορούν για τα παιδιά μας, βλέποντας την οποιαδήποτε παροχή ανακούφισης ως κόστος.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως η μόνη έγνοια τους είναι να περάσουν κάθε λογής αντιεκπαιδευτικό μέτρο (Αξιολόγηση- Κατηγοριοποίηση, Αναστολή σχολικών τμημάτων) και την ίδια στιγμή, με κυνισμό, στερούν και τη σίτιση των μαθητών.

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους.

Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα για όλα τα σχολεία της πόλης μας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 386 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.