Κυριακή, 3η Ιουλίου 2022  8:41 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 20:21

Η αλήθεια για την μάχη του δάσους της Οξυάς 23-9-1828

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο απο τον κ. Βασίλη Μητσόπουλο, ως απάντηση σε άρθρο που αναδημοσιεύσαμε το 2019 και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η επιστολή δημοσιεύεται αυτούσια με τα δύο συννημένα αρχεία που λάβαμε.


 

ΠΡΟΣ:   ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ:

Υπ’ όψιν κ. Ν. Ανδρίτσου, προέδρου.               9-9-2021

ΘΕΜΑ:Β.  Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ, ( μύθος ή πραγματικότητα).

Τον χαρακτηρισμό θα τον διορθώσετε εσείς, όταν διαβάσετε τα παρακάτω:

Πρωταγωνιστές του δράματος ή της κωμωδίας είναι πάλι οι ίδιοι:

- Σ. Παπασπύρου, γιατρός καθηγητής, αρθρογράφος της εφημερίδας Γραμμένη Οξυά και πρόεδρος.

 - Β. Κανέλλος , δάσκαλος- συγγραφέας – αρθρογράφος της εφημερίδας Γραμμένης Οξυάς και πρόεδρος.

Δίδυμο που σκοτώνει λέω εγώ, μέσα στους κόλπους του συλλόγου, πρόεδροι από το 2010 έως το 2020.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακούνε στο λαϊκό άσμα τους ψευταράδες, τους μασκαράδες (της αμύνης τα παιδιά).

Γράφουν λοιπόν ,ότι στις 23/9/1828 στη θέση Ρίπα του δάσους της  Οξυάς (οι νεώτερες Θερμοπύλες κατά τον Παπασπύρου), έγινε η μάχη της Γραμμένης Οξυάς, όπου ο τούρκικος στρατός νικήθηκε από τους λιγοστούς, αλλά με ατσάλινη ψυχή Έλληνες, ορεσίβιους και σκληροτράχηλους και τους παρομοίασε με τους σημερινούς λοκατζήδες – καταδρομείς.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ρίπες  Οξυάς. Οι νεώτερες Θερμοπύλες κατά τον κύριο Παπασπύρου.

 ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ ΘΕΕ ΜΟΥ!

Α) ΡΙΠΕΣ ΟΞΥΑΣ: Δεν υπάρχουν πουθενά στην ελληνική επανάσταση και δη στους αγώνες του 1828 στα Κράβαρα. Στο τόπο αυτό δεν έχει πέσει ούτε τουφεκιά.

Β) ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Μάχη παγκόσμια που δεν έγινε ποτέ στην ιστορία άλλη. Λαμπρό παράδειγμα από ηθικής άποψης.

ΝΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ: Σκληροτράχηλων κραβαριτών  με λοκατζήδες – καταδρομείς.

α) γουρουνοτσάρουχα κραβαρίτη --- μπότα πολυτελείας λοκατζή.

β) τσουράπια κραβαρίτη,--- βαμβακερές κάλτσες λοκατζή.

γ) ξερή μπομπότα κραβαρίτη ---,λουκούλλειο  γεύμα λοκατζή.

δ) παλαμίδα – φτέρη κραβαρίτη ,--- κρεβάτι 4 αστέρων λοκατζή.

Σαν δεν ντρέπεστε λέω εγώ να λέτε τέτοιες μακακίες! 

Και τώρα στο θέμα μας:

Τα ψέματα του Βασίλη Κανέλλου άρχισαν:

α) την 21/9/2003 στο κάστρο της Λαμίας. Λέει λοιπόν ο δάσκαλος Βασίλης Κανέλλος , τον Σεπτέμβριο του 1828 στο Διάσελλο προς την Ναύπακτο (πρώτο ψέμα), έγινε μια σημαντική μάχη άγνωστη για πολλούς που στη  γενική εφημερίδα του κράτους (δεύτερο ψέμα) καταγράφηκε ως μάχη της Γραμμένης Οξυάς (τρίτο ψέμα) και συνεχίζει να λέει ψέματα.

β) 2009: συνέχεια  στα ίδια ψέματα του δάσκαλου Β.Κανέλλου στο βιβλίο του Γραμμένη Οξυά  (Σιτίστα), 2009, σελ. 45 γράφει: η μάχη της Γραμμένης Οξυάς  ( τέταρτο ψέμα) και επικαλείται την γενική εφημερίδα ( πέμπτο ψέμα).

Για πιστή αντιγραφή ( έκτο ψέμα). Επίσης μιλάει για ρίπες ( έβδομο ψέμα), μιλάει για κηθυρίπες( όγδοο ψέμα) και συνεχίζει να γράφει τα ίδια ψέματα.

γ) 2010: εφημερίδα Γραμμένη Οξυά, αρ. φυλ. Ιαν, Φεβ,  Μάρ.

Πρόεδρος, ο νεοεκλεγείς γιατρός καθηγητής Σ.Παπασπύρου.

Πρώτη σελίδα όλη η σελίδα ένα ψέμα.

Η Πέμπτη σελίδα γεμάτη ψέματα, τα ίδια πάντα ψέματα.

α. Η μάχη της Γραμμένης Οξυάς, πρώτο ψέμα.

β. Ρίπες οξυάς –  οι νεώτερες Θερμοπύλες, δεύτερο ψέμα.

γ. ύμνος στον Κίτσο Τζαβέλλα (ουδέποτε μίλησε για Σιτίστα, ούτε ασχολήθηκε με αυτή), τρίτο ψέμα.

δ. ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ( τέταρτο ψέμα) και συνεχίζονται τα ίδια ψέματα.

δ) 20/8/2016 : οι πύρινοι λόγοι του Σ.Παπασπύρου καθηγητού, γιατρού στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της μάχης της Γραμμένης Οξυάς (άλλο ένα ψέμα), μια μάχη που δεν έγινε ποτέ στις Ρίπες της Οξυάς, (άλλο ένα ψέμα), τοπωνύμιο Γραμμένη Οξυά, (άλλο ψέμα). 

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο δάσκαλος Β.Κανέλλος επί 20 περίπου χρόνια, χιτλερικά προπαγάνδιζε με τα ίδια ψέματα.

Ουδείς μωρότερος …..λέει ο λαός μας.

Ο κύριος Σ.Παπασπύρου καθηγητής , γιατρός και ο δάσκαλος Β.Κανέλλος  πιστεύω και είμαι βέβαιος, ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν και όπως λέει ο Β.Μητσόπουλος, όποιος δεν ξέρει να διαβάσει δεν ξέρει να γράφει, να ομιλεί και να αντιγράφει.

α) Γράφουν και ξαναγράφουν ότι τα στοιχεία τους τα αντιγράψανε από την γενική εφημερίδα του κράτους για την μάχη της 23/9/1828, ενώ το κράτος ιδρύθηκε στις 3/2/ 1830.

β) δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν ούτε ένα τίτλο εφημερίδας, όπως ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και γράφουν ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . Δεν ξέρουν να αντιγράφουν την ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΔΑΣ  που γράφει ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΕΙΑ με ΕΙ.

γ) δεν ξέρουν να διαβάζουν την ακριβή θέση της μάχης που γράφεται στην ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (μια ώρα δρόμος μακράν του ημέτερου στρατοπέδου).

δ) ο κύριος Β.Κανέλλος και ο κύριος Σ.Παπασπύρου μόνοι τους αυτοκαταστρέφονται ( με άλλα λόγια ξεβρακώνονται), γράφουν και υπογράφουν ότι η μάχη της Γραμμένης Οξυάς έγινε στις Ρίπες της Οξυάς, ενώ χρησιμοποιούν ΓΕΝΙΚΗ ΚΤΗΤΙΚΗ  τόπου ,ή ΓΕΝΙΚΗ τόπου. Η ΜΑΧΗ  ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ, που ερμηνεύεται. Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ που έγινε   στην ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ.

Και όχι Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ, που έγινε στις ΡΙΠΕΣ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ.   

Πρώτο παράδειγμα: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ.

Δηλαδή η μάχη που έγινε στην Αλαμάνα.

Και όχι η μάχη της Αλαμάνας που έγινε στη Θήβα.

Δεύτερο παράδειγμα:Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ, δηλαδή η συνθήκη που υπογράφηκε στη Λωζάννη.

Και όχι  η συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε το Παρίσι.

Βγαίνει αγόγγυστα το συμπέρασμα τέτοια μάχη (μάχη της Γραμμένης Οξυάς  δεν αναγράφεται πουθενά, γιατί το χωριό μας  Σιτίστα του 1828 μετονομάστηκε σε Γραμμένη Οξυά το 1927).

Με άλλα λόγια φιάσκο για τους ψεύτες της Γραμμένης Οξυάς, εδώ ισχύει ουδείς μωρότερος του γιατρού αν δεν υπήρχε ο δάσκαλος.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ: Πως ο δάσκαλος Β.Κανέλλος συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας Γραμμένη Οξυά δημιούργησε τον σημερινό ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ, ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ  Σ.Παπασπύρου, γιατρό αρθρογράφο εφημερίδας Γραμμένης Οξυά,

( πρόεδροι του συλλόγου Γραμμένης Οξυάς και οι δύο 2010-2020.

α. Τρέχει ο Παπασπύρου και κατουράει στα παλιόδεντρα  για να σημαδέψει την περιοχή του (ταμπέλα πρώτη), όπου κτίστηκε ο άγιος Παντελεήμονας με χρήματα και συνδρομές των συγχωριανών μας. ---Τρέχει ξωπίσω του ο Κανέλλλος και γράφει στο βιβλίο του, όχι ο Παπασπύρου έβαλε τα περισσότερα χρήματα και σαν αρχιτέκτονας επέβλεψε την όλη κατασκευή.

β. Ξανατρέχει ο Παπασπύρου και κατουράει στην  πλατεία του χωριού μας, για να σημαδέψει την περιοχή του (ταμπέλα δεύτερη ευεργέτου), γκρεμίζοντας το πνευματικό κέντρο – ιατρείο- κοινοτικό κατάστημα και φτιάχνοντας το ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ  -ταβέρνα του συλλόγου με πέντε τουλάχιστον μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις και όλα αυτά με χρήματα και εισφορές των συγχωριανών μας.

Τρέχει ξωπίσω του ο Κανέλλος και φωνάζει και αρθρογραφεί στην εφημερίδα της Γραμμένης Οξυάς , ότι τα περισσότερα χρήματα τα έβαλε ο Παπασπύρου ,δεν έκανε πολεοδομικές παραβάσεις και τον επιβραβεύει με μια δεύτερη ψεύτικη ταμπέλα.

γ. Τρέχει αγκομαχώντας ο Παπασπύρου  στις Ρίπες της Οξυάς (νεώτερες Θερμοπύλες) και κατουράει για να κλείσει το σημάδεμα της περιοχής του (ταμπέλα τρίτη), όπου κατασκευάζεται το ψεύτικο μνημείο της ψεύτικης μάχης της Γραμμένης Οξυάς.

Είναι εκεί όμως αυτή τη φορά ο Κανέλλος και επειδή δεν τον άκουγε κανείς πήρε το μικρόφωνο αυτή την φορά και φώναζε ο Παπασπύρου έκανε όλο αυτό το φιάσκο, εγώ μόνο τα ψέματα έγραφα από το 2003 έως σήμερα. 

Έτσι λοιπόν δημιούργησε ο Κανέλλος τον σημερινό  ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ, ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ Σ.Παπασπύρου, γιατρό. 

Στη σελίδα 45 γράφει ο Κανέλλος, ο δρόμος Γαρδίκι  Διάσελο κλπ.

 Ο δρόμος των Τούρκων εκ των προτέρων ήταν καθορισμένος και γνωστός στον Κίτσο Τζαβέλλα,  όπου και τοποθέτησε αντίστοιχα δεξιά και αριστερά τους οπλαρχηγούς του. Ο δρόμος των Τούρκων είναι : Πατρατζίκη – Γαρδίκι – Άμπλιανη – Αβόρανη –Κλεπά - Λουμπουτνά – Ναύπακτος. Δεν αναγράφεται πουθενά η Σιτίστα – Γραμμένη Οξυά.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ:  Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες ενδιαφέρθηκαν  ποτέ για την ΣΙΤΙΣΤΑ, γιατί εκ φύσεως ήταν αποκλεισμένο χωριό από παντού δεν αναγράφεται πουθενά η ΣΙΤΙΣΤΑ – ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ  στους αγώνες των Κραβάρων στα τρία φύλλα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που έχω στα χέρια μου.

Κατάλαβες Κανέλλο, δάσκαλε;

Κατάλαβες Παπασπύρου, γιατρέ;

Ξεκαθαρίσαμε παραπάνω τι πραγματικά έχετε στην ακροδεξιά μεριά του πολιτικού σας εγκεφάλου (προσωπικά και επαγγελματικά οφέλη).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Η απάντηση των παραπάνω βγαίνει  αγόγγυστα από την ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.που περιγράφει με μεγάλη  λεπτομέρεια τα γεγονότα της μάχης  23-9-1828

ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : 

ΑΡΙΘ.80, ΕΤΟΣ Γ  ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΝ ΑΙΓΙΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΩ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1828

Ημερολόγιον   Αξιωματικόν.

Εκ του εν  Ζελίστα στρατοπέδου ,

12 Οκτωβρίου , οι εχθροί περί τους 2000 υπ΄αρχηγούς τον Οσμάν Πασάν, τον Ασλαμπειν Μουχουρδάρην και τους περί αυτούς, μετά την αποτυχίαν της συγκροτηθείσης εις την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ  ΜΑΧΗΣ  με αισθαντικήν ζημίαν, των κατά την 23 του παύσαντος μηνός συσσωματοθέντες  ηνώθησαν από όλας τας διαφόρους θέσεις και σπουδάζοντες να δώσουν βοήθειαν εις τους πολιορκημένους εις την  Λουμπουτινάν,  Καρτάναγαν και Αχμέτην Πρεβίσταν προ ημερών κατέλαβαν τα χωρία Κλεπά, Αβόρανην, Άμπλιανην  και τους Αγίους Αποστόλους.

Παρακάτω περιγράφει με λεπτομέρεια  όλα τα χωριά των Κραβάρων και δίνει τα αποτελέσματα από τις δύο νικηφόρες για τους Έλληνες μάχες.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: 

ΑΡΙΘ.84, ΕΤΟΣ Γ     ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΝ ΑΙΓΙΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΩ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1828.

Ημερολόγιον Αξιωματικόν περί της εκστρατείας του Α’ χιλίαρχου Κίτσου Τζαβέλα.

Από 11 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου.

Στο φύλλο αυτό περιγράφεται με λεπτομέρεια όλος ο αγώνας του Κίτσου Τζαβέλα έως τις 23 Σεπτεμβρίου (διαβάστε μόνοι σας την εφημερίδα).

Γράφω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Αφού συγχρόνως διόρισε τον καπετάν Πιστιόλην Σιαφάκα να καταλάβει την ΟΞΕΙΑΝ πλησίον εις τους προμαχώνες του μακαρίτη στρατηγού Σιαφάκα.

Παρακάτω γράφει ο Α’ χιλίαρχος ευρισκόμενος εις Αλογόβρυση και μαθών  ότι ο Τσάγκος Τομαρίτσας με εξακόσιους στρατιώτες τοποθετημένος εις του Βλαχιώτη το μνήμα έμελε να πιάσει την ΟΞΕΙΑΝ κλπ.

Παρακάτω γράφει: ο τουρκικός στρατός  3000 περίπου ενδυναμωθέντες τοιουτοτρόπως ήρθαν μετά  το γεύμα να στρατοπεδεύσουν εις την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ  μια ώρα μακριά του ημετέρου στρατοπέδου κλπ.

Παρακάτω περιγράφει με λεπτομέρεια όλα τα χωριά των Κραβάρων και δίνει σαφή  νικηφόρα αποτελέσματα των μαχών των Ελλήνων. Διαβάστε όλη την εφημερίδα.

ΤΡΙΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:

ΑΡΙΘ.85, ΕΤΟΣ Γ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝ ΑΙΓΙΝΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1828

Πράξις των χιλιαρχών  Κ. Τζαβέλα και Ι. Στράτου        από τις 12 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Στο μέσον της σελίδας 352 γράφει: διόρισεν εις μεν το Μυρμηγκάρι τον εκατόνταρχον Ε’ Ιωάννου και τους καπετάνους Μακρυγιάννην και Φαρμάκην, εις δε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου και τα Σκανταλάκια τον εκατόνταρχο Γιάννη Σούλον , με τον Αναγνώστην Καναβόν, αφού έτρεξε και ο ίδιος και κατέλαβε την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ όπου έγινε και μάχη και νικήθησαν οι  εχθροί.

 Συνεχίζοντας περιγράφει με λεπτομέρεια όλα τα χωριά των Κραβάρων και δίνει σαφή νικηφόρα αποτελέσματα των Ελλήνων. Διαβάστε όλη την εφημερίδα μόνοι σας.

Διαβάζοντας τις τρεις αυτές εφημερίδες βγαίνουν τα παρακάτω

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Συμπέρασμα πρώτο: πουθενά ο ιστορικός του 1828 δεν γράφει

α) σε μάχη της Γραμμένης Οξυάς. Η μαχη Γραμμενης Οξυας

β) σε περιοχή Ρίπα της Οξυάς (νεώτερες θερμοπύλες)

γ) σε περιοχή Κιθιρίπα.

δ) σε Διάσελλο προς την Ναύπακτο διά μέσου της Γραμμένης Οξυάς.

ε) σε τοπωνύμιο Γραμμένη Οξυά.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ:  α) Και το τραγικό είναι ότι δεν αναφέρει  ο ιστορικός του 1828 πουθενά και το όνομα του χωριού μας ΣΙΤΙΣΤΑ – ΓΡΑΜΜ.ΟΞΥΑ.

β) Σε δύο τοπωνύμια  μόνον αναφέρεται ο ιστορικός της μάχης της 23/9/1828, την ΑΛΟΓΟΒΡΥΣΗ και του ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΤΟ ΜΝΗΜΑ και σε κανένα άλλο. Καταλάβατε; (Β,Κανέλλε,  Σ.Παπασπύρου)

γ) Ο Κίτσος Τζαβέλας όπως γράφει ο ιστορικός του 1828 δεν τοποθέτησε ποτέ οπλαρχηγό στην ΣΙΤΙΣΤΑ, όπως σε όλα τα άλλα χωριά των Κραβάρων και δεν κάνει καμιά αναφορά στη ΣΙΤΙΣΤΑ.

Με άλλα λόγια το χωριό μας ΣΙΤΙΣΤΑ δεν είχε καμιά συμμετοχή στον αγώνα των Κραβάρων την συγκεκριμένη εποχή. Είχε όμως συμμετοχή όπως φαίνεται από τον κατάλογο στρατιωτών του Ανδρίτσου  Σιαφάκα Σιτιστών αγωνιστών  το 1821 και όχι Γραμμενιοξυωτών.

Δεν σας κάνει μεγάλη εντύπωση;

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.

Αα.80. Ο Γιάννης Χανόπουλος από την Σιτίστα. 

Αα.146. Ο Νικόλας Λιφαντάκης από την Σιτίστα.

Αα.227. Ο Λιάσκος  Σκουφόπουλος από την Σιτίστα.

Αα. 228.Ο Βήττας ή Ζουμπόπουλος, από την Σιτίστα.

Σε σύνολο στρατιωτών 299 άτομα.

Πιστεύω ότι θα ήταν και άλλοι  που εγώ δεν βρήκα.

Πόσο λυπάμαι για τον δήμο Ναυπάκτου, που δεν είναι σίγουρος και γράφει Γραμμένη Οξυά;( με ερωτηματικό ) (Γ. ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΟ 1821) , (90) Βουτυρόπουλος Βασίλειος).

Συμπέρασμα δεύτερο: Μάχη της 23/9/1828.

α) ο ιστορικός της μάχης κατέγραψε ότι στο δάσος της Οξειάς και σε συγκεκριμένο σημείο (μια ώρα δρόμο από το ημέτερο στρατόπεδο ) , έγινε νικηφόρα για τους Έλληνες Κραβαρίτες μάχη  της 23/9/1828 ως  ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ ΜΑΧΗΝ

Αριθ.φυλλ.80 ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Με όλες τις λεπτομέρειες της μάχης και σαφέστατα νικηφόρα αποτελέσματα για τους Έλληνες.

β) με πολύ περισσότερες  λεπτομέρειες αναφέρεται ο ιστορικός του 1828 στην αύξοντα αριθμό 84 ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με συγκεκριμένα και σαφή νικηφόρα αποτελέσματα για τους Έλληνες.

γ) Με πολύ λίγα λόγια ο ιστορικός του 1828 αναφέρει για τον Κίτσο Τζαβέλα και την νίκη της 23/9/1828 αύξοντα αριθμός 85, ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. 

Η νικηφόρος αυτή μάχη ανήκει σε όλα τα χωριά των Κραβάρων, που ο ιστορικός της μάχης γράφει  και περιγράφει στα παραπάνω φύλλα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔ ΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( 80-84-85)  με τις ονομασίες που είχαν την εποχή του 1828 και με τους αντίστοιχους οπλαρχηγούς του αγώνα, και περισσότερο αυτή η μάχη ανήκει στο Γαρδίκη, γιατί όπως ο ιστορικός του 1828 περιγράφει, οι Γαρδικιώτες  μετά την εμφάνιση των Τούρκων  διασκορπίστηκαν στην Οξυά και όπως ήταν επόμενο όλοι αυτοί πολέμησαν κάτω από τις εντολές του στρατού του Κίτσου Τζαβέλα και νίκησαν τους Τούρκους, (Πατριτζίκη, Γαρδίκι, Άμπλιανη ,Κλεπά, Αβόρανη, Άγιοι Απόστολοι , Λομποτνά, Ζελίστα, Στρομινιανή, Παλούκοβα, Τρανή Παλούκοβα , Τέρνοβα , Αρτοτίνα).

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΤΑΣ- ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ.

Συμπέρασμα τρίτο: αποτελέσματα της μάχης της 23/9/1828.

Αα.80. ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Αισθαντικήν  ζημιάν έπαθαν οι Τούρκοι γράφει η εφημερίδα.

Αα.84. ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Μετρούνται φονευμένοι περί τους 100 εν οις και πολλοί αξιωματικοί, ο δε αριθμός των πληγωμένων αγνοείται.

Από τους ημετέρους, επληγώθησαν τρείς και ένας φονευμένος.

Αα.85. ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ενικήθησαν οι εχθροί.

Συμπέρασμα τέταρτο: Οι λέξεις ή οι προτάσεις ΟΞΕΙΑΝ – ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ-  εις την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ ΜΑΧΗΝ,  όλα γράφονται από τον ιστορικό του 1828 ,με ΕΙ.

Οι αντίστοιχες λέξεις – προτάσεις μετά το 1927 γράφονται , (ΟΞΥΑΝ-ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΥΑΝ-ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ), όλα γράφονται με Υ.

Συμπέρασμα πέμπτον: ΕΡΜΗΝΕΙΑ : αρ. εφημερ. 80/ έτος Γ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γράφει : 

α) ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ ΜΑΧΗΣ.

Ερμηνεία: Η μάχη που έγινε στο δάσος της ΟΞΕΙΑΣ, όπου υπήρχε σημαδεμένη με γράμματα δέντρο οξειάς, για οικονομία γραφής ο ιστορικός του 1828 γραφει  εις την σημαδεμένη με γράμματα ΟΞΕΙΑ, ΜΑΧΗ ή   ΕΙΣ ΤΗΝ  ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ ΜΑΧΗΝ.

ΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σημαδεμένη αυτή Οξειά ήταν γνωστή στον Κίτσο Τζαβέλα και σε όλους τους οπλαρχηγούς και αγαπημένο στέκι λαογραφικά του οπλαρχηγού ΤΣΑΜ  ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ.

β) Αα 84 ΕΤΟΣ Γ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γράφει:

1. Να καταλάβει την ΟΞΕΙΑΝ, ερμηνεία : να καταλάβει το δάσος της ΟΞΕΙΑΣ.

2. Εμελε να πιάσει την ΟΞΕΙΑΝ, ερμηνεία: επρόκειτο  να πάει και να πιάσει θέση στο δάσος της ΟΞΕΙΑΣ.

3.Να στρατοπεδεύσουν εις την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ, ερμηνεία: να στρατοπεδεύσουν στο δάσος της ΟΞΕΙΑΣ όπου υπήρχε σημαδεμένη με γράμματα δέντρο ΟΞΕΙΑΣ ή εις την σημαδεμένη ΟΞΕΙΑΝ ή εις την  ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ.

γ) Αα 85/ΕΤΟΣ Γ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γράφει: Αφού έτρεξε και ο ίδιος ( Κίτσος Τζαβέλλας) και κατέλαβε την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ. Ερμηνεία: την  σημαδεμένη ΟΞΕΙΑ  ή την ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ.

Με άλλα λόγια η ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΕΙΑ είναι συγκεκριμένο σημαδεμενο δενδρο  του δάσους της ΟΞΕΙΑΣ( κατά την γνώμη μου, λίγο παραπάνω από το Γαρδίκι και αυτό το εικάζω χωρίς να γνωρίζω την θέση της Αλογόβρυσης και του Βλαχιώτη το μνήμα ( μια ωρα μακρια του ημετερου στρατοπεδου  περιπου3-4 χιλ ) και όχι χωριό με το όνομα ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ ή τοπωνύμιο ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ. 

Συμπέρασμα έκτο: το μνημείο της μάχης της 23/9/1828 θα πρέπει αυστηρά να γράφεται όπως ο ιστορικός του 1828 το περιγράφει 

ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΟΞΕΙΑΝ ΜΑΧΗΝ,

ΚΑΙ ΟΧΙ   ΜΑΧΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ.

Συμπέρασμα έβδομο:  α) πόσο πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι μας  και πρώτος και καλύτερος εγώ , γιατί επιτρέψαμε επί 10 χρόνια (2010-2020) στον Σ.Παπασπύρου (καθηγητή, γιατρό), αρθρογράφο της εφημερίδας Γραμμένη Οξυά  και πρόεδρο του συλλόγου, και Β.Κανέλλο (δάσκαλο-συγγραφέα –  λαογράφο- αρθρογράφο της εφημερίδας Γραμμένη Οξυά και πρόεδρο του συλλόγου), να χρησιμοποιήσουν τον σύλλογο και την εφημερίδα του συλλόγου για προσωπικά οφέλη, ο μεν Σ.Παπασπύρου να κρεμάει ταμπέλες στην σημαδεμένη περιοχή του Αγίου  Παντελεήμονα  – εντευκτήριο πλατείας – Ρίπες Οξυάς και να ονομάζει τον εαυτό του ΕΥΕΡΓΕΤΗ  στο εντευκτήριο του συλλόγου Γ.Ο. Ο δε Β.Κανέλλος με δαπάνη του συλλόγου να γίνει ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ψευτογράφος λέω εγώ από το 2003 έως σήμερα, και δη στο βιβλίο του αναφέρω λάθη , παραλείψεις ή ψέματα σε μερικές σελίδες που διάβασα (7-9-45-102-194-118-72-81-46κλπ.).

Και που να το διάβαζα όλο.

Σελίδα 102, ο Γ.Μητσόπουλος, πατέρας μου ασκούσε από το 1932 το επάγγελμα του εργολάβου δημοσίων έργων έως το 1971 ,που συνταξιοδοτήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν είχε καμιά σχέση με την ξυλουργική τέχνη. Με άλλα λόγια δεν μπορούσε να καρφώσει τάβλα. 

Σας επισυνάπτω αποδεικτικό στοιχείο,  το πιστοποιητικό γέννησής μου στην Γραμμένη Οξυά, εις το οποίο αναγράφεται η εργασία του Γ.Μητσόπουλου.

β) ΠΑΙΔΙΑ του  Δ.Σ. του συλλόγου και εσύ Ν. ΑΝΔΡΙΤΣΟ πρόεδρε, μπορείτε να μου πείτε πως αισθάνονται τα τόσο ευγενικά και όμορφα παιδιά του χωριού μας( μαζί με εσάς φυσικά ), που μερικοί έχουν καταρρακώσει τον σύλλογο και την εφημερίδα της Γραμμένης Οξυάς επί τόσα χρόνια.

Θέλω να κλείσω το θέμα μου με ένα διασκευασμένο τετράστιχο  από το τραγούδι του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη ( κακή η διασκευή με σεβασμό στους ογκόλιθους Ρίτσο , Θεοδωράκη).   ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΗ.

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στις Ρίπες ,

γυναίκες και άνδρες με γκλίτσες στους ώμους. 

Εμπρός να τσακίσουμε σκληρά τους φασίστες

της νέας Γ.Οξυάς να γίνουμε χτίστες.

 

-Τον Γραμμενιοξυώτην νεροκουβαλητή  τον λυπάμαι.

-Τον Γραμμενιοξυώτη που λέει ψέματα δεν τον σκιάζομαι.

-Τον Γραμμενιοξώτη, που γκρεμίζει μνημεία, τον λέω ιερόσυλο.

-Τον Γραμμενιοξυώτη που λέει την αλήθεια αγαπώ και σέβομαι.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 9/9/2021

Β.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΡΜΟ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΤΗΛ: 6972304300

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα έξοδα της δημοσίευσης στην εφημερίδα Γραμμένη Οξυά θα βαρύνουν εμένα.

Υ.Γ. Σελ.7 και σε ρωτώ κύριε Β. Κανέλλο, δάσκαλε και συγγραφέα, και κύριε Σ Παπασπύρου, γιατρέ, καθηγητή είναι έκφραση αγάπης , είναι διάθεση προσφοράς προς την Γραμμένη Οξυά όλα τα παραπάνω

Είναι διάθεση προσφοράς το ποταμολίθι (κατασκευαστικά- αρχιτεκτονικά), σαν υλικό για έργα τέχνης και αισθητικής, σαν το μνημείο;

Είναι  διάθεση αγάπης και προσφοράς αυτό το γράψιμο της ταμπέλας του  μνημείου προς την Γραμμένη Οξυά , το χωριό μας;

Και σας ρωτώ κ.Παπασπύρου και κ.Κανέλλε αν τα γιαταγάνια ήταν λίγο παραπάνω δεν θα στέλνανε σε εμάς ένα μήνυμα;  Θα σκεφτόμασταν:

(Τον χοντροκέφαλο αρχιτέκτονα κερατά που το εμπνεύστηκε).

 

Φωτο άρθρου: Χάρτης της Google που δείχνει που βρίσκεται το χωριό και το λογότυπο απο την ιστοσελίδα https://grammenioxya.gr/

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 489 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 12:45
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα