Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:35 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 19:08

Δυτική Ελλάδα: Δεύτερη στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αύξηση 31% το τελευταίο 12μήνο και 51% το τελευταίο επτάμηνο

Σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας συνολικά στη χώρα, αλλά και ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα, αποτυπώνεται στα στοιχεία που έκανε γνωστά η Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας), κατά τον μήνα Ιούλιο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.289 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 656,3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 6,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 36,6% στην επιφάνεια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, που κατά τον μήνα Ιούλιο 2021 ζήτησε  2.280 οικοδομικές άδειες, έναντι μόλις 9 οικοδομικών αδειών για το Δημόσιο.

Αύξηση εν μέσω πανδημίας

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Αύγουστο 2020 έως τον Ιούλιο 2021, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 22.209 οικοδομικές άδειες.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 18,2%. Ποσοστό αρκετά σημαντικό, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μιλάμε για μια περίοδο στην καρδιά της πανδημίας.

Η Δυτική Ελλάδα, το τελευταίο 12μηνο καταγράφει μια αξιοζήλευτη επίδοση στην οικοδομική δραστηριότητα που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα κατατάσσεται δεύτερη (πίσω από τη Στερεά Ελλάδα) με αύξηση 30,9% στις νέες οικοδομικές άδειες κατά την περίοδο Αύγουστος 2020 έως τον Ιούλιο 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο μεταξύ 2019-2020.

Μια ακόμη περισσότερο εντυπωσιακή επίδοση καταγράφει η Δυτική Ελλάδα το τελευταίο επτάμηνο, ένα διάστημα δηλαδή που ίσως οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κυριάρχησαν έναντι του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας.

Το διάστημα λοιπόν Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2021 η Δυτική Ελλάδα καταγράφει αύξηση κατά 50,9% στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.

Παράγοντες της αγοράς έκαναν στη «Σ» την εκτίμηση ότι η αύξηση αυτή στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, σε νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και της παραθεριστικής κατοικίας γενικότερα. Εξ΄ αυτού είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή δεν παρατηρείται ομοιόμορφα στις επιμέρους περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Δημήτρης Παπαδάκης- Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.