Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 21:38

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΜΕ… Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αιτωλοακαρνανία στο δημογραφικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Δυσοίωνες προβλέψεις στο δημογραφικό
  • ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΜΕ…
  • Εκτίμηση πως η Αιτωλοακαρνανία στην επικείμενη απογραφή θα καταγράψει μείωση πληθυσμού πάνω από 7%, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση θα αγγίξει το 4%

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες θα το επιβεβαιώσει, καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 450.-500.00 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγει ερευνητικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Την περίοδο 2011 – 2020 με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7%. Οι τάσεις όμως σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος είναι μεικτές.

Η πλειοψηφία των νομών (39 στους 51) είχε απώλειες και μάλιστα μεταξύ αυτών το 1/5, δηλαδή οκτώ νομοί είχαν σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του – 7%). Σε αυτή την περίπτωση των μεγάλων απωλειών κατατάσσεται και η Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο εγγίζοντας τις 223.000. Ελάχιστοι Νομοί διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους: τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Τα υψηλοτέρα αρνητικά φυσικά ισοζύγια σε απόλυτες τιμές καταγράφονται στην Αττική (σχεδόν -40 χιλ.), στο νομό Σερρών (σχεδόν -15 χιλ.) αλλά και σε περιπτώσεις όπως η Αιτωλοακαρνανία (-8 έως – 6 χιλ.).

Ένα οκταθέσιο σχολείο κλείνει κάθε χρόνο στην Αιτωλοακαρνανία

Σε ό,τι αφορά την ειδικότερη εκτίμηση που αφορά την Αιτωλοακαρνανία αξίζει να προστεθεί ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι στην Αιτωλοακαρνανία η δημογραφική κάμψη είναι εντονότερη. Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στη χώρα στον Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου εγγράφονταν περί τις 100 νέες πολύτεκνες μητέρες, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί σε λιγότερες από 20.

Επίσης τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας εγγράφονται περίπου 200 λιγότεροι μαθητές κάθε χρόνο. Τούτο σημαίνει ότι κάθε χρόνο κλείνει ένα 8/θέσιο σχολείο!

Η παράμετρος των μεταναστευτικών ροών

Από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της εκτίμησης για την απογραφή, στα οποία καταλήγει η έρευνα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι ότι οι νομοί με σημαντικά κέρδη είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν μια συνθετική εικόνα δίνεται ταξινομώντας τους νομούς με βάση τρία κριτήρια: την μεταβολή του πληθυσμού, τα Φυσικά τους και τα Μεταναστευτικά τους ισοζύγια. Διαπιστώνουμε ότι το 1/3 των Νομών (17, όλοι στην ηπειρωτική χώρα με εξαίρεση το Λασίθι) έχουν ταυτόχρονα αρνητικά Φυσικά και Μεταναστευτικά ισοζύγια (και προφανώς και απώλειες στον πληθυσμό τους). Εκεί κατατάσσεται και η Αιτωλοακαρνανία.

Στον αντίποδα, 4 μόνο νομοί (τρείς στην Κρήτη + Δωδεκάνησα) έχουν θετικά Φυσικά και Μεταναστευτικά ισοζύγια (και προφανώς αύξηση του πληθυσμού τους). Από τους υπόλοιπους 30 νομούς, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 20 -όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα-, αν και τα μεταναστευτικά τους ισοζυγία είναι θετικά, δεν επαρκούν να καλύψουν τις απώλειες των αρνητικών Φυσικών τους ισοζυγίων, με αποτέλεσμα και έχουν μείωση του πληθυσμού τους.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ο χάρτης της έρευνα καταγράφει με εντονότερο χρώμα την Αιτωλοακαρνανία καθώς εμφανίζεται μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 592 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.