Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 19:43

10+2 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για το κρασί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το κρασί υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τους ιστορικούς να μιλούν για τα παλαιότερα οινοποιεία στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το κρασί που σίγουρα οι περισσότεροι δε γνωρίζετε!

Τι δεν ξέρουμε για το κρασί:

1. Το παλιότερο μπουκάλι κρασί είναι πάνω από… 1600 χρόνων και βρίσκεται στο Pfalz Historical Musuem της Γερμανίας. Θάφτηκε το 350 μ.Χ. και βρέθηκε ξανά το 1867.

2. Ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει μια Aston Martin που χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο από κρασί. Η βασίλισσα Ελισάβετ του έκανε δώρο το αυτοκίνητο όταν έγινε 21 και το 2008 έγινε η… «οινική» μετατροπή του.

3. Σύμφωνα με το Wine Institute, το Βατικανό καταναλώνει το περισσότερο κρασί στον κόσμο, με 74 λίτρα κατά κεφαλήν το χρόνο – 2 φορές παραπάνω από την Ιταλία.

4. Αν η Καλιφόρνια ήταν χώρα κι όχι πολιτεία, θα ήταν 4η σε παραγωγή κρασιού στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

5. Το 1976 πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή κρασιών στη Γαλλία, η οποία ονομάστηκε Judgment of Paris. Εκεί, εννέα Γάλλοι, ειδικοί στο κρασί, αξιολόγησαν κρασιά και κατέληξαν να δίνουν τον τίτλο του καλύτερου κρασιού σε λευκό και κόκκινο κρασί από την Καλιφόρνια. Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό TIME, η γαλλική βιομηχανία κρασιού απαγόρευσε στη διοργάνωση να συμμετάσχει στα tour γευσιγνωσίας της.

6. Ο Πλάτωνας έγραψε ότι το κρασί πρέπει να επιτρέπεται μόνο με μέτρο στις ηλικίες από 18 έως 30. Στα 40 θα ήταν δωρεάν για όλους, καθώς πίστευε ότι αναζωογονούσε τους μεγαλύτερους.

7. Σε ένα πείραμα του 1997, οι ερευνητές ενάλλασσαν γερμανική και γαλλική μουσική σε ένα σούπερ μάρκετ για 2 εβδομάδες. Βρήκαν ότι οι πελάτες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσουν γαλλικό κρασί όταν άκουγαν γαλλική μουσική και γερμανικό κρασί με την αντίστοιχη μουσική.

8. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της δυτικής ιατρικής, σύστηνε το κρασί σαν θεραπεία σε διάφορες ασθένειες, όπως διάρροια, λήθαργο, πόνους τοκετού κ.λπ.

9. Το 2003, ο Σουηδός Richard Juhlin κατάφερε να εκπλήξει τον κόσμο του κρασιού και της οινογευσιγνωσίας σε μια τυφλή δοκιμή σαμπάνιας στο Παρίσι, όπου κατάφερε να αναγνωρίσει τον τίτλο, τον παραγωγό και τη χρονιά σε 43 από 50 διαφορετικές σαμπάνιες. Αυτός που βρέθηκε στη 2η θέση, κατάφερε να αναγνωρίσει μόλις 4.

10. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Food and Brand του Πανεπιστημίου Cornell, όσοι πίνουν κρασί βάζουν 9% περισσότερο στο ποτήρι τους όταν πίνουν λευκό.

11. Τα λευκά και τα κόκκινα πρέπει να σερβίρονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία για τα λευκά είναι 7-12 βαθμοί, ενώ αν το λευκό είναι πιο γεμάτο, οι βαθμοί φτάνουν τους 12-15. Το κόκκινο κρασί, από την άλλη, πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή 15-18 βαθμούς.

12. Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα σταφύλια δίνουν τον ίδιο, καθαρό χυμό. Η κόκκινη φλούδα είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κρασί, η οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες.

pronews.gr

Διαβάστηκε 674 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.