Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 20:44

Η προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη κοσμεί από χτες το Αιτωλικό (φωτο, βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πρόσωπο που συνδέθηκε με την νεότερη ιστορία του Αιτωλικού, ο θρυλικός αρχιστράτηγος της Ρούμελης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από χτες θα κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης.

Εκεί όπου έγινε η δίκη του οπλαρχηγού η δημοτική αρχή προέβη στην τοποθέτηση της προτομής του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν χτες το βράδυ με μια τεράστια συμμετοχή κόσμου, αλλά και επισήμων.

Ο καταγόμενος από το Αιτωλικό Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, τρεις βουλευτές, οι Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραϊτης και Δημ. Κωνσταντόπουλος, οι δήμαρχοι Ξηρομέρου και Θέρμου Γιάννης Τριανταφυλλάκης και Σπύρος Κωνσταντάρας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Πανεπιστημιακοί και εκατοντάδες Αιτωλικιώτες έδωσαν το παρών σε μια σεμνή, αλλά συγκινητική τελετή.

Όλοι οι παραπάνω ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και την πρωτοβουλία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Δημάρχου Κώστα Λύρου που στα πλαίσια των 200 ετών από την Επανάσταση συμπεριέλαβε και το Αιτωλικό στο πρόγραμμά της αναλαμβάνοντας την κατασκευή της προτομής η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Aγρινιώτη γλύπτη Ευάγγελο Τυμπά.

Κατά τους χαιρετισμούς επισημάνθηκε απ’ όλους η συνεισφορά του Γεώργιου Καραϊσκάκη στην προσπάθεια για ελευθερία και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του. Μίλησε ο δήμαρχος Κώστας Λύρος κάνοντας και σύντομη αναφορά στον βίο του τιμώμενου προσώπου για να κλείσει ως εξής: Οι προτροπές του, επίκαιρες όσο ποτέ, θα αποτελούν πάντα ένα φωτεινό μονοπάτι για τις σκέψεις, την πορεία μας και το μέλλον που ατενίζουμε.

Και όπως είπε λίγο πριν το τέλος του: “εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα”.

Ας μείνουμε σε αυτό…….. Για την πατρίδα!

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη μας, τον Σπήλιο Λιβανό, τον Περιφερειάρχη, το μέλος της Επιτροπής «Μεσολόγγι 2021 Επανάστασις Αυτοθυσία», καθηγητή Νίκο Ζαχαριά και βέβαια τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Όλοι εξέφρασαν την χαρά και την συγκίνησή τους γι’ αυτή την χειρονομία του Δήμου Μεσολογγίου ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μεγάλη παρουσία κόσμου και την επιτυχία της εκδήλωσης.

Αναλυτική αναφορά στον Γεώργιο Καραϊσκάκη έγινε από την ιστορικό, γυμνασιάρχη και πρόεδρο των Αιτωλικιωτών Αττικής Μάγδα Βελτσίστα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση πλαισίωναν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές από τοπικούς συλλόγους.

Μετά τα αποκαλυπτήρια και τον Εθνικό μας Ύμνο ο Στράτος Τρικαλινός απέδωσε όμορφα ένα τραγούδι για τον Καραϊσκάκη και η εκδήλωση έκλεισε μουσικά.

Πηγή: aixmi-news.gr

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 481 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.