Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:56 μμ
 
wm small
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 13:22

Η εικόνα στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας – Ελεγχόμενη η κατάσταση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παραμένει ο προβληματισμός για το 50%+1

Χωρίς παρατράγουδα με αρνητές και αντιεμβολιαστές γονείς και με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων κύλησαν στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας οι δύο πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε αντίθεση με κάποιες περιπτώσεις σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου ήδη ενεργοποιήθηκε ο νέος κανόνας του 50% συν ένας μαθητής για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, στην Αιτωλοακαρνανία τόσο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κρούσματα τηρουμένων των αναλογιών χαρακτηρίζονται περιορισμένα.

Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί έως τώρα αφορούν ως επί το πλείστον μαθητές –αξίζει να σημειωθεί ότι στους εκπαιδευτικούς το ποσοστό των εμβολιασθέντων ξεπερνά το 80%- αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει περιορισμένος και κυρίως δεν φαίνεται να προκύπτει αύξησή τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, δηλαδή μαθητές, ενώ παρά το γεγονός ότι χρειάζονται ακόμη κάποιες ημέρες για να δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται ότι καταγράφεται μια αύξηση κατά 14% των νέων μολύνσεων σε αυτή την ηλιακή ομάδα.

Στα σχολεία όμως της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται πως η εικόνα είναι καλύτερη και δεν καταγράφεται τέτοια αύξηση κρουσμάτων στους μαθητές, ενώ σε κανένα σχολείομέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια συρροή κρουσμάτων. Η εκτίμηση που υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθότι πλέον τα Τμήματα δεν κλείνουν άμεσα με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, είναι ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες έχουν καταγραφεί μερικές δεκάδες κρούσματα σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Εξίσου θετικό, με δεδομένα και τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην περιοχή, είναι ότι δεν έχουν υπάρξει προβλήματα με αρνητές ή αντιεμβολιαστές γονείς, που αντιδρούν στα self test, στις μάσκες και παρεμποδίζουν το έργο των εκπαιδευτικών, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ολοταχώς για αναθεώρηση των μέτρων στα σχολεία ;

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανήλικους αυξάνεται, «φουντώνει» η συζήτηση αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, με το σημαντικό ερώτημα να αφορά το πότε θα πρέπει να κλείνει ένα τμήμα.Συγκεκριμένα, αρκετές είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1 μαθητής).

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού, χτύπησε για ακόμα μία φορά «καμπανάκι» για τα κρούσματα στα σχολεία, προειδοποιώντας ότι «με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες».

Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στον κίνδυνο υπερμετάδοσης για τη μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Παράλληλα, η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. Όπως είπε, όταν φτάσουμε στο σημείο του 50%+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Επιπλέον, η κα Λινού επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα selftests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. «Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό».

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Άρειος Πάγος για αντιεμβολιαστές:
«Στοπ» σε διώξεις και αυτόφωρα κατά εκπαιδευτικών και γιατρών
Γενικευμένη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εκδηλώθηκε μετά τα περιστατικά έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές, που στρέφονται κατά γιατρών, υγειονομικών και κυρίως εκπαιδευτικών, μηνύοντας τους και σέρνοντας τους στα δικαστήρια.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ζητά να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή άλλοι πολίτες, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές.

Προς τούτο εντέλλονται, όποιοι παραλαμβάνουν σχετικές μηνύσεις, αστυνομικοί ή άλλοι ανακριτικοί υπάλληλοι, να μην κινούν καμία δικαστική διαδικασία πριν ειδοποιήσουν τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οφείλει πάραυτα να εξετάσει τα καταγγελλόμενα, να μην κινήσει διαδικασίες ποινικών διώξεων και αυτοφώρου και κάθε δικαστική διαδικασία, κρίνοντας ως προσχηματικές τις σχετικές μηνύσεις.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει τους κινδύνους για τους μηνυόμενους, το κοινωνικό σύνολο και τη δημόσια υγεία από τις πρακτικές αντιεμβολιαστών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 778 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.