Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:33 μμ
 
wm small
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 14:14

«Συμμαχία για το Μέλλον»: Nα απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται απέναντι από τον Kήπο των Hρώων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πωλητήριο απέναντι από τον «Κήπο των Ηρώων», Δαμσκηνού και Χατζηκώστα, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της παράταξης του Π. Σκαρμούτσου στο Μεσολόγγι. Έτσι με παρέμβασή της προς τη Δημοτική Αρχή «η Συμμαχία για το Μέλλον» ζητά να εκκινήσει νομικές ενέργειες ώστε να απαλλοτριωθούν ή να εξαγορασθούν, όλες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από τον «Κήπο των Ηρώων».

Αναλυτικά η «Συμμαχία για το Μέλλον» αναφέρει:

«Το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να φανταστούμε, είναι ότι γύρω από τον Κήπο των Ηρώων θα αρχίσουν να υψώνονται κτίρια που θα πνίξουν τον χώρο θυσίας των προγόνων μας, όπως έγινε και παλιότερα  με την «Ντάπια του Φραγκλίνου» !

Ψάχνοντας το θέμα μάθαμε ότι είχε επιχειρηθεί η πώλησή του και παλαιότερα, αλλά μετά από νομικές ενέργειες του αείμνηστου Δημήτρη Παπαθέου, το θέμα είχε  παγώσει.

Το καθεστώς που διέπει τον χώρο είναι θολό και αντικρουόμενο, διότι σύμφωνα με τον νόμο, αφενός  100 μέτρα από τα όρια του μνημείου απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα, αφετέρου η έκταση μάθαμε ότι είναι ιδιωτική και ανήκει σε κάτοικο Αγρινίου.

Έτσι πριν μερικές δεκαετίες η Δήμος Μεσολογγίου είχε κινήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του χώρου, η δε δικαστική απόφαση  δικαίωσε τον δήμο, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιώτης θα αποζημιωθεί με συγκεκριμένο τίμημα, το οποίο όμως δεν καταβλήθηκε ποτέ.

Για πολλά χρόνια συνεχίζονταν οι παλινωδίες, με αποφάσεις που έβγαιναν την μια μέρα και ανακαλούνταν την άλλη.

Έτσι χάρις στην τότε αδιαφορία του δήμου, καταλήξαμε ξανά, εκεί από όπου ξεκινήσαμε!

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, αλλά πιστεύουμε και η συντριπτική πλειοψηφία των Μεσολογγιτών, είναι αντίθετοι σε κάθε απόπειρα οικοδόμησης του χώρου και υποβάθμισης του μνημείου του Κήπου των Ηρώων.

Κάνουμε έκκληση στην δημοτική αρχή και στον δήμαρχο κύριο Λύρο προσωπικά και ενόψει  των 200 χρόνων από την «Έξοδο του Μεσολογγίου», να ξεκινήσει άμεσα τις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε να απαλλοτριωθούν ή να εξαγορασθούν, όλες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από τον «Κήπο των Ηρώων», ο δε χώρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπλασης που σκοπεύει να κάνει ο δήμος στην περιοχή, καταβάλλοντας στους ιδιώτες το αντίτιμο, (μέσω ένταξής του σε Ευρωπαϊκά η Εθνικά προγράμματα), που θα ορίσει η δικαστική απόφαση.

Οποιαδήποτε ολιγωρία η αδιαφορία του δήμου για το συγκεκριμένο θέμα, πλήττει ευθέως τα συμφέροντα της πόλης και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Το θέμα, επειδή και σοβαρό, αλλά και επείγον είναι, ο δήμος θα πρέπει να το θέσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για συζήτηση και λήψη απόφασης. Για τον λόγο αυτό έχουμε αποστείλει ήδη σχετικό αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.