Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 01:03

Ιαματικός Τουρισμός στην Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γνωρίσαμε τον κο Παναγιώτη Κουτσίκο σε εκδήλωση στην Ανάληψη Τριχωνίδας και ξανασυναντηθήκαμε σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στην Λευκάδα. Γνωρίζοντας τις ιδιοτητές του οι οποίες είναι: Επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Γενικός Πρόξενος του EL SALVADOR στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του σχετικά με τον ιαματικό τουρισμό και πως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για την Αιτωλοακαρνανία η οποία διαθέτει τόσες ιαματικές πηγές άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες στον πολύ κόσμο.

Π.ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑ

Τι εννοούμε τον όρο ιαματικός τουρισμός; Ο ιαματικός τουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που την συναντάμε όλο τον χρόνο;

Ο Ιαματικός Τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή Τουρισμού και έχει ως σκοπό την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών μέσω Ιαματικών Πηγών. Οι ιαματικές πηγές στη χώρα μας φτάνουν τις 750, πολλές από τις οποίες ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη των μεγάλων λουτροπόλεων στη σύγχρονη Ελλάδα. Η τουριστική πολιτική στη χώρα μας σκοπό έχει την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφ' ετέρου την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Αναλύστε μας λίγο τις φράσεις «Τουρισμός Υγείας», «Τουρισμός Ευεξίας» , «Ιαματικός Τουρισμός»

Ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, είναι ειδική μορφή παροχής Τουριστικών Υπηρεσιών η οποία συνδυάζει διακοπές με πρόληψη και θεραπεία σωματικών – ψυχικών και πνευματικών ασθενειών. Ο Ιατρικός Τουρισμός αναφέρεται στη μετακίνηση ατόμων με διάφορα είδη προβλημάτων υγείας για την παροχή ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας. Η χώρα μας έχει αναπτύξει τον Ιατρικό Τουρισμό, ιδιαίτερα αυτόν της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της μεταμόσχευσης μαλλιών, της πλαστικής χειρουργικής κ.λ.π. Θεωρείται ότι οι εισροές χρημάτων στη χώρα μας από αυτό το είδος τουρισμού, ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ ετησίως.

Κάντε μας μια αναδρομή στο χρόνο για τα πιο γνωστά ιαματικά λουτρά από την αρχαιότητα ως σήμερα (λουτροπόλεις)

Τα πιο γνωστά Ιαματικά Λουτρά από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι:

• Ιαματικά λουτρά Αιδηψού ( Εύβοια). Τα νερά αυτά είναι ειδικά για μυοσκελετικά προβλήματα κ.α.
• Ιαματικά λουτρά Λουτρακίου. Ανήκουν στο Δήμο Λουτρακίου και χρησιμοποιούνται απο ασθενείς που πάσχουν από χολοληθιάσεις, εγκζέματα, ρευματισμούς, παθήσεις της κύστης κ.λ.π.
• Ιαματικά Λουτρά Ποζάρ. Ενδείκνυται η θεραπεία για αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιολογικά προβλήματα, δερματοπάθειες, ημικρανίες και πονοκέφαλοι, καθώς επίσης και για παθήσεις του νευρικού συστήματος, του αναπνευστικού κ.λ.π.
• Ιαματικά Λουτρά Καμμένων Βούρλων. Οι πηγές είναι ραδιούχες, εχούν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. Εχουν θερμοκρασία από 35 – 360 βαθμούς κελσίου. Ενδείκνυται για ασθενείς με παθήσεις ουρικής αρθρήτιδος, αρθρήτιδες γονάτων, χρόνιες ρευματοειδείς αρθρήτιδες κ.λ.π.
• Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα (Πελοπόννησος) κ.λ.π. Ενδείκνυται για ασθενείς με δερματικές παθήσεις, άσθμα, ρευματισμούς και ηπατικές παθήσεις.

Ο ιαματικός τουρισμός αν αναπτυχθεί σε σωστές βάσεις θα αποφέρει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη σε έναν τόπο;

Η σωστή ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού μπορεί να αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη σε ένα τόπο, π.χ. Στην Αιτωλοακαρνανία η σύμπραξη ιδιωτικού τομέα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για δημιουργία υποδομών όπως, ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης κ.λ.π.. Το μεγάλο πρόβλημα συνίσταται κυρίως στην δυσκαμψία του δημόσιου τομέα, ( δήμοι – κοινότητες ) στην νομοθεσία και στη νοοτροπία των κατοίκων της κάθε περιοχής, που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τη νοοτροπία της συνεκμετάλλευσης των Ιαματικών Πηγών από κοινού των ιδιωτών και του Δήμου.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ GR TRAVELLER

φωτο: grtraveller.gr


Οι γνωστές ιαματικές πηγές στην Αιτωλοακαρνανία (στοιχεία απο economistas.gr)


01. Ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου

Η ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου – Τρύφου βρίσκεται κοντά στον Αµβρακικό κόλπο, σε μικρή απόσταση από την κύρια οδό που συνδέει την Αµφιλοχία µε την Βόνιτσα.

02. Ιαµατική πηγή Κρεµαστών – Αλευράδας Βάλτου

Η ιαµατική πηγή Κρεµαστών, γνωστή και ως «Μπαλκιώνα», κοντά στην τεχνητή λίµνη Κρεµαστών στην κοίτη του Αχελώου ποταµού, απέχει 65 χλμ από το Αγρίνιο και η ανάβλυση της πηγής βρισκόταν στη σηµερινή θέση του φράγµατος Κρεµαστών, µετά την κατασκευή του όµως αναβλύζει στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα, µέσα από γεωτεχνική στοά.

03. Ιαµατική πηγή Μουρστιάνου – Σώκου

Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά ανήκουν στην οικογένεια Σώκου.

04. Ιαµατική πηγή Χέλοβας – Ζωγόπουλου

Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά Χέλοβας (πήραν το όνοµα τους από τα εξαίρετα χέλια) εκμετάλλευσης της οικογένειας Ζωγόπουλου.

05. Ιαµατική πηγή Μυρτιάς – Κόκκινο Στεφάνι

Η ιαµατική πηγή Μυρτιάς βρίσκεται στη βορειοανατολική παραλία της λίµνης Τριχωνίδας και είναι γνωστή µε το όνοµα «Κόκκινο Στεφάνι». Ο βράχος που δεσπόζει στο παραλίµνιο τοπίο και βρίσκεται δίπλα στην πηγή έδωσε το όνοµά του, «Κόκκινο Στεφάνι» από το χρώµα του, επειδή κάθε ηλιοβασίλεµα γίνεται κόκκινος στεφανώνοντας τα λουτρά.

06. Ιαµατική πηγή Στάχτης Πόριαρη

Η ιαµατική πηγή Στάχτης βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία και οφείλει το όνοµά της αφ΄ενός στην υφή του χώµατος που φαίνεται σαν στάχτη και αφετέρου στο χωριό Πόρος και το οµώνυµο ρέµα Πόριαρη, παλαιότερα δε ονοµάζονταν και ιαµατική πηγή Καλλιρόης από το όνοµα της γνωστής βασίλισσας. Τα λουτρά απέχουν 37 χλμ από τη Ναύπακτο.

07. Ιαµατική πηγή Χαλκιόπουλου

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων ως ψυχρά, µεταλλικά και αλκαλικά, ενώ ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.

08. Ιαµατική πηγή Αγραπιδόκαµπου

Τα ιαµατικά νερά της πηγής ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.

09. Ιαµατικός πηλός Μεσολογγίου (Αλυκές)

Ο πηλός του Μεσολογγίου περιέχει στοιχεία ανθρακικών αλάτων, χαλαζία, καολίνη και µοντµοριλλονίτη και χαρακτηρίζεται θεραπευτικός πηλός.

 ΧΡΥΣΑ Π.ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 3029 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 17:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033