Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:58 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 10:43

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια με 73% εμβολιασμένους φοιτητές και 91% πανεπιστημιακούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ΕΜΠ πρώτο σε εμβολιασμένους φοιτητές -Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των φοιτητών που φθάνει το 68% και μαζί με τους νοσήσαντες το 73%, το 87% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί και το 91%των μελών ΔΕΠ , δείχνοντας την επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας για επιστροφή στα αμφιθέατρα. Αντίθετα χαμηλά είναι ακόμα τα ποσοστά εμβολιασμού στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Θεολογικές σχολές.

Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, καθώς και κορυφαίοι Ιεράρχες ,όπως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.
Προμήθεια και τη διενέργεια self-test μαθητών και rapid test εκπαιδευτικών.

Εως αύριο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου της τρέχουσας και των επόμενων δύο εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών,

  • για την τρέχουσα εβδομάδα οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.
    • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
    • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
    • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
    • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Επίσης, για την τρέχουσα εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου [ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)], στο οποίο θα έχουν υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Παρασκευή.

Το 68% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των φοιτητών στα Πανεπιστήμια καθώς οι εμβολιασμοί φοιτητών αυξάνονται καθημερινά με το 73% των φοιτητών να έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει,(68% έχει εμβολιαστεί) όπως δημοσιοποίησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία σε σύνολο 513.151 φοιτητών έχουν εμβολιασθεί με μία ή δύο δόσεις 349.206 φοιτητές (68%)έχουν νοσήσει 27.874 , ανεμβολίαστοι είναι οι 136.071 ενώ εμβολιασμένοι και νοσήσαντες είναι οι 377.080 φοιτητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το ΕΜΠ με ποσοστό 78% και ακολουθεί το ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 77%. Η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στα ΑΕΙ με το 73% των εγεγραμμένων φοιτητών να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει, το 87% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί και το 91%των μελών ΔΕΠ.

Στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων

Ο μικρότερος αριθμός εμβολιασμένων φοιτητών καταγράφεται στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με ποσοστό 44%, όπως και σε όλες τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς φοιτητές έχουν εμβολιαστεί.

Στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας από τους 497 φοιτητές έχουν εμβολιαστεί οι 278 με μία ή δύο δόσεις σε ποσοστό 56% και έχουν νοσήσει 44 χωρίς να έχουν κάνει καμία δόση ενώ άλλοι 174 παραμένουν ανεμβολίαστοι χωρίς να έχουν νοσήσει.

Στην Ανωτάτη εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης από τους 323 εμβολιασμένοι με μία ή δύο δόσεις είναι οι 143 ποσοστό μόλις 44% που είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται. Αλλοι 18 φοιτητές έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει καμία δόση ενώ υπάρχουν 160 ανεμβολίαστοι που δεν έχουν νοσήσει.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης ανέρχονται σε 54% , ενώ 51 % των φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων έχει εμβολιαστεί.

Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, καθώς και κορυφαίοι Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας από το καλοκαίρι έχει προχωρήσει σε συγχώνευση Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε Αθήνα και Κρήτη.

Οι εμβολιασμοί φοιτητών αυξάνονται καθημερινά με το 73% των φοιτητών να έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει,(68% έχει εμβολιαστεί) όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία σε σύνολο 513.151 φοιτητών έχουν εμβολιασθεί με μία ή δύο δόσεις 349.206 φοιτητές (68%) έχουν νοσήσει 27.874 , ανεμβολίαστοι είναι οι 136.071 ενώ εμβολιασμένοι και νοσήσαντες είναι οι 377.080 φοιτητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το ΕΜΠ με ποσοστό 78% και ακολουθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 77%.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr

Με τροπολογία που κατατέθηκε, στη Βουλή, θεσμοθετείται η δημιουργία και λειτουργία πλατφόρμας η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η διάρκεια της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου- protothema.gr

Διαβάστηκε 569 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.