Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 19:19

«Στα κάγκελα» οι παραγωγοί – Εκατομμύρια εισοδήματος στερεί η ακαρπία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Δεν έχουν πάρει απαντήσεις από το Υπουργείο για την ακαρπία στην ελιά και τα εσπεριδοειδή
  • Τι αναφέρουν οι παραγωγοί σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι για τη ζημιά που έχουν υποστεί

Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή της βρώσιμης ελιάς (Καλαμών και χονδροελιάς) των εσπεριδοειδών, λόγω ακαρπίας, στην Αιτωλοακαρνανία, με τις απώλειες στο εισόδημα να είναι δραματικές, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. Σύμφωνα με παραγωγούς οι απώλειες είναι της τάξης του 90%!
Ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί εσπεριδοειδών από όλη την Αιτωλοακαρνανία «φωνάζουν» και απαιτούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, που προκύπτουν από ενέργειες που ήδη έχουν κάνει και δεν έχουν λάβει ποτέ απάντηση!

Το ζήτημα της ακαρπίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των Αιτωλοακαρνάνων, ενώ το θέμα έχει φτάσει ήδη στη Βουλή και δια μέσω του βουλευτή του νομού Γιώργου Βαρεμένου, αλλά και από ερώτηση που κατατέθηκε από το κόμμα την «Ελληνική Λύση», με σκοπό οι παραγωγοί του νομού να λάβουν τις απαραίτητες απαντήσεις που τους οφείλονται, αλλά κυρίως αποζημιώσεις, καθώς η ζημιά είναι μεγάλη και η απώλεια εσόδων μεγαλύτερη!

Σχετικά με το ζήτημα ο Ανδρέας Κότσαλος από το Σύλλογο Παραγωγών «ελιάς Καλαμών» τόνισε: «χάσαμε τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, την ελιά καλαμών, χάθηκαν λόγω της ακαρπίας εκατομμύρια ευρώ από την περιοχή. Μετά την σύσκεψη που έγινε στην Φθιώτιδα στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινωθεί πως η Φθιώτιδα και η Εύβοια είχαν πρόβλημα καρποδεσίας, που οδηγεί στην ακαρπία δηλαδή, στο 100% και στο 60%, ανάλογα με τα σημεία. Για την Πέλλα είχε ανακοινωθεί η προκαταβολή της τάξεως του 40% μετά την αύξηση των μελών – κρατών της Ε.Ε. και του ποσοστού της προκαταβολής για ζημιές αντίστοιχες. Με αφορμή αυτά και όχι μόνο, αλλά και τις ζημιές που είδαμε στον τόπο μας, με το δήμαρχο κάναμε επισήμανση της ζημιάς που είχε υποστεί η περιοχή του Μεσολογγίου.

Ο κ. Ανδρέας Κότσαλος

Ακολούθησαν όλοι οι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, γιατί υπήρξαν σοβαρές ζημιές σε όλο το νομό, γιατί συνεπώς τόσο καιρό δεν μας απαντάει ο Αιτωλοακαρνάνανας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν θα ενταχθούμε στην ακαρπία και αν όχι ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μας εντάσσουν μετά από την καταστροφή που πάθαμε; Ο υπουργός το ξέρει για το αίτημα; Χάσαμε πολλά λεφτά στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην περιοχή του Μεσολογγίου, η οποία παράγει 40 χιλ. τόνους, σχεδόν το 95% της ελιάς στην περιοχή. Απαιτούμε επίσημη ανακοίνωση. Από τον Μάρτη καταστραφήκαμε από τον παγετό και μέχρι σήμερα δεν έχουμε ούτε την πρέπουσα αντιμετώπιση, δεν έχει γίνει ούτε μια τοποθέτηση για κανένα θέμα για να υπάρχει έστω απόδειξη, αν αξίζει να έχουν θέσεις κάποιοι. Οργανωμένα μέσω του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου ζητήσαμε κορονοενίσχυση για το lockdown του 2019, αλλά και του 2020 και ούτε σ’ αυτό το ζήτημα υπήρξε ανταπόκριση. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ξέρει ο υπουργός για το αίτημα αυτό; Γιατί δεν υπάρχει απάντηση στο αίτημα των δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας;

Η καταστροφή στα εσπεριδοειδή είναι επίσης μεγάλη, τι γίνεται; Θέσαμε μόλις τόσα ερωτήματα για αλληλένδετα ζητήματα που καταστρέφουν τους ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και δεν έχουμε καμία απάντηση και το ζήτημα της ακαρπίας «ζει και βασιλεύει» και εμείς αναμένουμε απάντηση».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης ανέφερε: «το ζήτημα της ακαρπίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η παραγωγή θα μειωθεί στα πορτοκάλια λ.χ. κατά 60% τουλάχιστον και στις ελιές κατά 50%. Αυτό συνεπάγεται με μείωση εισοδήματος. Η ακαρπία προκύπτει λόγω των καιρικών φαινομένων και σ’ αυτή την περίπτωση λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, λόγω παγετού. Απαιτούμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και άμεσες αποζημιώσεις βάσει του εισοδήματος που είχε ο κάθε παραγωγός, ώστε να μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί ελιών και εσπεριδοειδών να ανταποκριθούν και στα έξοδα της καλλιέργειας και της παραγωγής, τα οποία πρέπει να γίνουν είτε έχει καρπό το δένδρο είτε όχι, αλλά και στα υπόλοιπα έξοδά τους. Φέτος υπάρχουν οικογένειες που δεν θα έχουν καθόλου παραγωγή. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την ακαρπία. Μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει τέτοιες λύσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων θα λάβουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και τις αποζημιώσεις που πρέπει».

Ο κ. Σπύρος Κοτοπούλης

De minimis σε επιτραπέζια Ελιά και καπνά Βιρτζίνια
Σε συνέχεια της πληρωμής de minimis για την επιτραπέζια ελιά και τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια και μετά από δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για παρακράτηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές και για όσους έχουν λάβει επιστρεπτέα .
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της με αριθμό 51/126068/13-5-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2021/18-5-2021) «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους τομείς: α) της επιτραπέζιας Ελιάς-λοιπές με κωδικό συστήματος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 2008190 και β) των καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 316/2019 (L51/1/22-02-2019)» και σε συνέχεια της τροποποίησής της με την με αριθμό 1147/233567/1-9-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4030 2-9-2021), ξεκίνησε η καταβολή των ενισχύσεων σε δικαιούχους που είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου υπολογισμός.

Αναλυτικότερα πραγματοποιήθηκε υπολογισμός πληρωμής:
Για το έτος ΕΑΕ 2018 σε 288 παραγωγούς καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια. Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 511.335,99€. Συνολικά έχει καταβληθεί σε 507 παραγωγούς το ποσό των 907.745,99€.
Για το έτος ΕΑΕ 2019 σε 1.598 παραγωγούς επιτραπέζιας Ελιάς – λοιπές με κωδικό συστήματος Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 2008190. Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 1.407.696,17€. Συνολικά έχει καταβληθεί σε 9.594 παραγωγούς το ποσό των 8.593.749,17€.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος  Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 608 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.