Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:56 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:13

Έργο που «δεν έχει επιστροφή» το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε δημοπράτηση το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα
Μάριος Τσάκας (CEO της ΔΕΔΑ) : Το έργο έχει μια ροή που δεν μπορεί να αναστραφεί

• Μέχρι το τέλος του 2021 ο ανάδοχος
• Ποιες είναι οι προοπτικές επέκτασης και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Έργο που «δεν έχει επιστροφή» χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδας μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8» με αφορμή τη δημοπράτησή του.

Ο CEO της ΔΕΔΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, που ολοκληρώθηκε η ωρίμανση του project που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου από το φθηνό και φιλικό στο περιβάλλον φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τότε που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΕ ξεκίνησαν να διεκδικούν το έργο. Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη στο «Δυτικά FM 92,8» ο Μ. Τσάκας ανέφερε πως «το έργο έχει πάρει πλέον μια ροή που δεν μπορεί να αναστραφεί» καθώς όπως εξήγησε στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό της ΔΕΔΑ και εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα υπάρχει ανάδοχος και θα ξεκινήσουν άμεσα οι προπαρασκευαστικές εργασίες. «Θα πάμε βήμα και προσεκτικά, γιατί θα πρέπει να γίνουν όλα σωστά, καθώς το έργο έχει αρκετές ιδιαιτερότητες αλλά με δεδομένο ότι η λήξη της πρώτης φάσης του έργου είναι οριοθετημένη στο τέλος του 2023, δεν έχουμε περιθώρια για αργοπορίες, πρέπει όλα να γίνουν αρκετά γρήγορα, αλλά και πολύ συγκροτημένα, γιατί είναι ένα πρωτοποριακό έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσάκας και εξήγησε ότι «η Δυτική Ελλάδα θα γίνει η πρώτη στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις λίγες περιοχές στην Ευρώπη, που θα τροφοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου με LNG».

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στο γεγονός ότι η ΔΕΔΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έχει συνεργαστεί με ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι τεχνικοί μας σύμβουλοι για αυτό το project είναι πολύ γνωστές εταιρείες που έχουν αναλάβει μεγάλα project στην Ιταλία και την Ισπανία, που είναι πρωτοπόρες σε αυτό τον τομέα και έτσι νιώθουμε και εμείς πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί έχουμε δίπλα μας τους καλύτερους» υπογράμμισε ο Μ. Τσάκας.

Ερωτηθείς σχετικά ο CEO της ΔΕΔΑ αναφέρθηκε και στις προοπτικές για τη μελλοντική έλευση του φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Εκτίμησε αρχικά ότι η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, που στην παρούσα συγκυρία κινούνται σε ιστορικά υψηλά, δεν μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την εξέλιξη μελλοντικών project. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το φυσικό αέριο εκτός από φιλικό προς το περιβάλλον παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο. «Με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα μπορούσε το φυσικό αέριο, εφ’όσον υπάρχει ικανός αριθμός ενδιαφερόμενων βιομηχανικών και οικιακών καταναλωτών να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις π.χ. το Μεσολόγγι. Για την Πάτρα υπάρχει η προοπτική της επέκτασης των αγωγών φυσικού αερίου, που είναι ένα έργο που θα σχεδιαστεί στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το δικό μας έργο, απλώς θα αντικαταστήσουμε το LNGμε το αέριο από τον αγωγό» είπε ο Μάριος Τσάκας και πρόσθεσε εφ’ όσον αποκτηθεί και η εμπειρία της πρώτη φάσης του έργου η μελλοντική επέκταση σε άλλες πόλεις θα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 454 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.