Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:59 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 18:29

Η Περιφέρεια φέρνει τη ΜΟΜΚΑ στην Ερμίτσα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Παρεμβάσεις σε επτά σημεία του χειμάρρου ενόψει χειμώνα

Στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό η ΜΟΜΚΑ να αναλάβει την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στο χείμαρρο της Ερμίτσας στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου. Το κόστος των παρεμβάσεων θα φτάσει τις 190.000 ευρώ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αναλαμβάνει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού.

Ο σκoπός της παρέμβασης είναι φυσικά αντιπλημμυρικός, αλλά έχει και το χαρακτήρα της αποκατάστασης των ζημιών από τα εντόνα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πέρυσι την περιοχή. Αν και στη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι ζημίες που σημειώθηκαν ήταν σχετικά περιορισμένες, εντούτοις
παρατηρήθηκε διάβρωση των φυσικών και τεχνητών πρανών του χειμάρρου της Ερμίτσας, διαπλάτυνση της κοίτης του και καταστροφή των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Επιπλέον έγινε υποσκαφή – υποχώρηση των τμημάτων των παρακείμενων αγροτικών ιδιοκτησιών και έχει προκληθεί σε αρκετά σημεία αλλαγή της φυσικής ροής του ρέματος, με ενδοχόμενο πλέον την επόμενη φορά που θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα να υπάρξει εκ νέου υπερχείλιση και πολλαπλάσια καταστροφή στις παρόχθιες ιδιοκτησίες, αλλά και στις υποδομές (γέφυρες κτλ).

Δορυφορική απεικόνιση των θέσεων επέμβασης

Οι παρεμβάσεις έχει επιλεγεί να γίνουν σε επτά κρίσιμα σημεία κατά μήκος του χειμάρρου. Συγκεκριμένα αυτάείναι:

1. Θέση «Εκβολή Ρέματος», μήκους περύπου 2km έως τη λίμνη Λυσιμαχεία
2. Θέση «Παναιτώλιο» στη γέφυρα της Εθνικής Οδού σε μήκος 500m ανάντι και κατάντι της γέφυρας.
3. Θέση «Αγ.Ιωάννης Ρηγανάς» σε μήκος περίπου 2km.
4. Θέση «Κοκκινοπύλια» σε μήκος περίπου 1km.
5. Θέση «Καμαρούλα» σε μήκος περίπου 800m.
6. Θέση «Σκουτερά Α» σε μήκος περίπου 700m στο ύψος του οικισμού
7. Θέση «Σκουτερά Α» σε μήκος περίπου 1km νοτίως του οικισμού

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εντός του φθινοπώρου και πριν την έλευση του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε κάνει μια μεγάλη παρέμβαση στο χείμαρρο της Ερμίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της Αβόρανης, όπου εκτός από καθαρισμούς έγιναν και προστατευτικές εργασίες στα βάθρα της γέφυρας της Αβόρανης.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 491 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.